İmsak:
Güneş:
Öğle:
İkindi:
Akşam:
Yatsı:
Yemek Tarifleri

Bu akşam iftara Çökertme Kebabı yapın

Türk mutfağına özgü bir lezzet olan çökertme kebabı, Bodrum ile özdeşleşmiştir. Protein bakımından zengin olan bu besin, patatesle birlikte servis edilir.

Abone OlGoogle News
29 Nisan 2022 16:24

Diğer adı 'çentik kebabı' olan bu yemek, hemen hemen her yörede tüketilir. Dilerseniz en sevilen tariflerden biri olan etli çökertme kebabı nasıl yapılır birlikte görelim.

Çökertme Kebabında Hangi Etler Kullanılır?

Çökertme kebabı yapımında, biftek, dana bonfile veya kontrfile kullanmak gerekir. Kontrfile kullanacaksanız, et bonfileye oranla daha sert olduğu için zeytinyağında marine edebilirsiniz.

Çökertme Kebabı Yanına Ne Gider?

Çökertme kebabı, tek başına da doyurucu bir yemektir. Ancak pirinç pilavı veya bol yeşillikli bir salata eşliğinde sunarak daha zengin bir menü oluşturabilirsiniz. Çökertme kebabının üzerinde sunulan yoğurda, isteğe göre sarımsak ilave edebilirsiniz.

1 Porsiyon Çökertme Kebabı Kaç Kalori?

Standart malzemelerle hazırlanan çökertme kebabının bir porsiyonu, yaklaşık 155 kaloridir. Potasyum deposu olarak bilinen bu tarifi, ölçülü bir şekilde tüketebilirsiniz.

Kas ve kemik gelişimini desteklemesiyle bilinen et yemekleri sizin de damak zevkinize hitap ediyorsa, Hatay ile özdeşleştirilen tepsi kebabı tarifine göz atabilirsiniz.

Çökertme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

1 kg patates
600 gr biftek
2 soğan
5 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Kimyon
Kırmızı pul biber
Kekik


Kızartmak için

Ayçiçek yağı
Sos için
3 domates
1 su bardağı domates püresi
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Üzeri için
Sarımsaklı yoğurt
Maydanoz

Çökertme Kebabı Nasıl Yapılır?

Patateslerin kabuklarını soyup kibrit çöpü kalınlığında doğrayın ve tuzlu suda 30 dakika bekletin. Suyunu döküp patatesleri iyice kurulayın ve kızgın yağda kızartın.


Kağıt havlu üzerine alın. Soğanı piyazlık doğrayıp zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.


Etleri şerit halinde kesin ve soğanlara ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz, karabiber, kimyon, kekik ve pul biber ekleyin.


Sos için, domatesleri rendeleyip zeytinyağında kavurun. Domates püresini ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin. Tuz ve karabiber ile tatlandırın.


Servis tabağına patatesleri yayın. Üzerine etleri yerleştirip sarımsaklı yoğurt gezdirin. Sos ekleyin ve maydanoz ile süsleyin.
Çökertme kebabının yanına ne yapılır diyenlerdenseniz, yemeğinizi kıl biber turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Etli Çökertme Kebabının Püf Noktaları Nelerdir?

Tarife başlamadan bir gece önce etleri dinlendirebilirsiniz. Böylece daha yumuşak bir kıvam alacaktır.


Patatesleri bol suda durulayın ve nişastaya batırın. Ardından kızgın yağda pişirerek daha çıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Hazırladığınız sosu, et ile marine edin ve 20 dakika bekletin.


Kullanacağınız etin çok yağlı olmamasına özen gösterin. Yağlı kısımlarını bıçak ile temizleyebilirsiniz.


Etler suyunu çektiğinde hala pişmemişse, su ilave ederek çiğ kalmalarını önleyebilirsiniz.
 

Yorum Yazın