İmsak:
Güneş:
Öğle:
İkindi:
Akşam:
Yatsı:
Yemek Tarifleri

Gülbeşeker Şerbeti

Yüzlerce çeşidi olan şerbet, modern içeceklerin keşfinden önce, özellikle Doğu medeniyetlerinde sıcak yaz mevsimlerinde ferahlatıcı olarak yüzlerce yıl içilmişti. Osmanlı Saray Mutfağın Osmanlı Şerbetleri Batı medeniyetlerine ise Osmanlı İmparatorluğu döneminde ulaştı. Bu nadide lezzetlerden bir tanesi Gülbeşeker Şerbeti...

Abone OlGoogle News
28 Nisan 2021 12:21

MALZEMELER:

4 kişilik

½ kg gül yaprağı

1,5 su bardağı su (kaynatmak için)

1,75 kg toz şeker

HAZIRLANIŞI:

Gülbeşeker veya şerbeti Osmanlı padişahlarına balık yemeklerinden sonra mutlaka ikram edilirdi. Hazırlamak için gül yapraklarının büyüklerini ayırın ve beyaz kısımlarını makasla kesin. Uçları ve küçük yaprakları su ile birlikte bir tencereye koyup bir taşım kaynatın.

 

Suyu süzgeçten geçirin ve yaprakların suyunu iyice sıkın, posasını atın. Gül suyunu toz şekerle birlikte, şeker eriyene kadar karıştırın.  Ayırdığınız büyük yaprakları içine atın. Koyulaşana kadar karıştırarak kaynatın. Soğuyunca kavanozlara doldurun. Hava almayacak şekilde ağızlarını kapatıp serince bir yerde saklayın. Her bir kâse gülbeşekere 1 lt buzlu su ilave edip şerbet olarak ikram edebilirsiniz. 

 

Yorum Yazın