BIST9.722,09%0,80
USD32.5909%0.07
EURO35,0091%0.45
ALTIN2.427,23%0.17
Sağlık

Kulak kanaması neden olur, nasıl geçer?

Günümüzde insanların yaygın olarak karşılaştığı problemlerden birisi kulaktan kan gelmesidir. Birçok sağlık sorunlarından habercisi olan kulaktan kan gelme durumu kendi başından müdahale edilemeyecek durumlar arasında bulunur. Uzman bir hekim tarafından kanamanın nedeni bulunmalı ve buna uygun tedavi yöntemleri izlenmelidir.

Abone OlGoogle News
09 Mart 2021 13:00

Kulak Kanaması Neden Olur, Nasıl Geçer?

 Kulak kanamasında en belirgin neden yabancı cisimlerin içeriye kaçmasıdır. Özellikle küçük yaştaki çocuklar ve bazı durumlarda yetişkinler kulaklarını temizlemek amacıyla çeşitli yöntemlere başvurabiliyor. Dikkatli ve özenli kullanılmadığı durumlarda kulak çöpü, kibrit ve benzeri malzemeler kulak zarını delerek kanamaya neden oluyor. Böyle durumlarda yapılması gereken en doğru hareket kesinlikle kendi başınıza müdahale etmeyip uzman bir doktorun yardımını almak olacaktır. Kulağa kaçan bu yabancı cisimleri tek başına çıkarmak yerine doktorunuzu detaylı bir şekilde bilgilendirmek yanlış müdahaleden oluşacak birçok sorunun önüne geçecektir.

 Basınç değişikliği de kulaktan kan gelmesine neden olan önemli faktörler arasında bulunur. Ani değişen basınç hassas olan kulak zarını kolay bir şekilde delip kanamaya neden olabilir. Bu tür durumlara karşı alınabilecek önlemler oldukça basit olup aşağıdaki gibidir;

Pozitif ve negatif yönde ani basınç değişikliklerinden kaçınma

Mecburi durumlarda koruyucu kıyafetler ile önlem alma

Vücudun basınca uyum sağlayabilmesi için bir süre bekleme

Ani basınç durumlarında oluşan kulak kanamaları kolayca tedavi edilen sağlık sorunları arasında bulunur. Genellikle damla ve türevi yardımcı ilaçlar kullanılarak kulak zarının iyileşme süresi hızlandırılır. Çok nadir olmakla birlikte bazı durumlarda hasar görmüş kulak zarı ameliyat ile tedavi edilebilir.

 Günümüzde yaygın olarak karşılaşılan travma türleri de kulak zarının hasar görüp yırtılmasına neden olabilir. Kulaktan kan gelme ile devam eden süreç yaşanan travmalarda vücudun iç kanamaya karşı almış olduğu önlemlerden biridir. Bu nedenle özellikle fiziksel işler yürütülürken iş sağlığı ve güvenliği konularında hassas olmak, kendinizin veya çevrenizde bulunan diğer kişilerin zarar görmesine neden olacak eylemlerden kaçınmak oldukça önemlidir. Kafa travması durumlarında müdahale etmek yerine en kısa süre içerisinde ilk yardım ekipleriyle iletişim kurulmalı ve olay hakkında detaylı bilgi verilmelidir.

 Dış kulak yolu ve kulak zarına doğrudan zarar veren yabancı cisimlerin kanamaya neden olduğu biliniyor. Bu nedenle kulağı temizlemek için kesinlikle bu tür hijyen malzemelerinden uzak durmak gerekir. Kulak kanamasına neden olan bir diğer şey ise nadir görülen bir durum olan tümördür. Genellikle orta kulak ve dişlerde oluşan tümörler kulaktan kan gelmesi neden olabilir. Bu gibi durumlarda uzman doktorun teşhis koyması ve hastalığın tipine yönelik uygun bir tedavi yöntemi izlemesi en doğru adımdır.

 Kulaktan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?

 Kulaktan gelen kanın nedeni içerisine kaçan yabancı malzemelerden kaynaklanıyorsa basit bir süreç izlenir. Genellikle cerrahi operasyon gerektirmeyen bu durumlarda yabancı cisimler uzman doktor tarafından doğru bir şekilde çıkarılır. Vücut halihazırda kulak zarını kendi başına onarabildiği için doktorlar sadece süreci hızlandırabilecek yardımcı ilaç takviyesi yapar. Bazı durumlarda ise doktorların gerekli görmesi halinde cerrahi müdahale ile kulak zarı yeniden dikilebilir.

 Travma kaynaklı durumlarda doktorların izleyeceği süreçler öncelikle sorunun kaynağını bulmak ile başlar. Kafa travmasına neden olan durum ve hasar gören bölgeler çeşitli görüntüleme ekipmanları kullanılarak tespit edilir. Ardından hasarlı bölgeyi onarabilme ve kişinin eski sağlığına kavuşabilmesi için gerekli olan cerrahi faaliyetler yürütülür.

 Kulaktan kan gelmesi genellikle bir sebebe bağlı olan, vücudun uyarıcı sistemlerinden biridir. Bu nedenle böyle durumlar ile karşılaşıldığı zaman kendi başınıza tedavi yöntemleri izlemek yerine en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanızda fayda vardır.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar