BIST8.978,10%1,95
USD32.3316%0.12
EURO35,0649%-0.02
ALTIN2.285,03%0.33
Sağlık

Aort damarı yırtılması nedir, neden olur, belirtileri nelerdir?

Aort damarı yırtılması nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Aort damarı yırtılması tedavisi var mı? İşte, Aort damarı yırtılması hakkında bilinmesi gerekenler..

Abone OlGoogle News
22 Şubat 2021 16:15

16 Şubat 2021 tarihinde, 83 yaşında hayatını kaybeden ünlü psikolog ve yazar Doğan Cüceloğlu’nun ölüm nedeni aort damarı yırtılması olduğu açıklandı.

Geçtiğimiz yıllarda Oya Aydoğan da aort damarı yırtılması nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Yapılan açıklama sonrası aort damarı yırtılması tekrar gündeme geldi. Vatandaşlar tarafından aort damarı yırtılmasına ilişkin detaylar merak edilmeye başlandı.

AORT DAMARI YIRTILMASI NEDİR?

Aort damarı, vücudumuzda bulunan en büyük atar damar olup kalpten çıkan ve tüm vücuda kanın yayılmasını sağlayan ana damardır.

Bu damar yapı olarak üç katmandan oluşmaktadır. İlk katman, kanın asıl olarak akmakta olduğu kısımdır. Damarın en dış kısmı ile bu ilk katman arasında da bir ikinci katman yer almaktadır.

Aort yırtılması, iki şekilde gerçekleşmektedir:

Aort denen ve kalpten çıkıp tüm vücuda kan taşıyan damarın duvarları arasında oluşan ancak damar dışına patlamayan yırtık nedeniyle oluşmaktadır ve bu durum acil ameliyat gerektirmektedir.

Diğer durum ise aort ana damarının duvarının tamamen patlaması nedeniyle kanın dışarı akması durumu ile gerçekleşmektedir. Bu durumda ani ölüm gerçekleşmektedir. Bu nedenle çoğu zaman ölüm nedeni bilinmemekle birlikte kalp krizi gibi değerlendirilmektedir. Bu durum ancak ön tetkiklerle fark edilebilir ve patlamadan ameliyata alınması gerekmektedir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar