BIST9.915,62%2,05
USD32.509%-0.09
EURO34,7760%-0.56
ALTIN2.438,67%0.10
Gündem

Herkesi ilgilendiren gelişme! Zaman daralıyor, bayramdan sonra...

Bayram sonrası alınacak kararlarla ilgili sıcak bir gelişme daha yaşandı. İşte koronavirüs salgınıyla mücadelede herkesi ilgilendiren gelişmenin tüm detayları...

Abone OlGoogle News
20 Temmuz 2021 09:41

Ankara, bayramdaki hareketliliğin vaka sayısına etkisini masaya yatırdı. Bayram sonrası yaklaşık 20 milyon kişinin daha hızla aşılanarak virüse karşı ‘dalgakıran’ oluşturulması hedefleniyor. 

Pandeminin yaz aylarında ulaştığı nokta ve bayramla beraber artış beklenen vaka sayısı, aşılama hızının arttırılmasını zorunlu kıldı. Bayramdan sonraki 1.5 ay içerisinde en az 18-20 milyon kişiye daha ilk doz aşı yapılması gerektiği belirtiliyor.

Amaç, eylül ayına gelindiğinde en az 60 milyonun tamamen aşılanmış olmasını sağlamak. Bayramdaki hareketlilikle vakaların 10 bine ulaşacağı iddia ediliyor. Bu yükselişin aşı olmayanlar için büyük risk oluşturduğu ifade edildi.

ZAMAN DARALIYOR 

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere hükümette yapılan değerlendirmelere göre, aşıların etkisi kısmen azalsa da ağır hastalığı ve ölümü yüzde 90 engelliyor.

Koronavirüs aşısı tamamlanmış kişiler virüs kapsa da hastalığı hafif geçirecekleri belirtiliyor. Ancak yeni dalganın, daha çok koronavirüs aşısı olmayanları etkileyeceği ifade ediliyor.

Aşı konusunda çok geride olan Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kanaat önderleri ve muhtarların kampanyaya katkı sağlaması için çalışma yapılması gerektiği belirtiliyor. Sonbahara kadar olan 1.5 aylık sürenin aşılama açısından çok önemli olduğu ifade ediliyor.

Uzmanlar, “Virüsle olan yarışı kazanabilmenin tek yolu aşı. Bu kadar yoğun bir hareketliliğin ardından 10 gün sonraki rakamlar çok önemli. Aşılamaya hız vererek güze girersek rakamları kontrol altında tutabiliriz” dediler.

Türkiye'de 18 yaş altındaki 22 milyon nüfus dikkati alındığında, koronavirüs aşısı olmayanların toplam sayısının 20-30 milyon bandında kalması riskli olarak görülüyor.

YAYGIN OLARAK GÖRÜLMEYE BAŞLANDI 

Öte yandan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, yeni tip koronavirüs salgınının (Kovid-19) yeni mutantı olan Delta varyantının, Türkiye'de yaygın görülmeye başladığını belirtti.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener, AA muhabirine, Kurban Bayramı'nda ziyaretlerin açık havada ve kısa sürede yapılması gerektiği uyarısında bulunarak, "Türkiye'de delta varyantı yaygın olarak görülmeye başlandı.

Sahadaki geri bildirimlerimiz de öyle. Bu aslında Türkiye'de beklenen bir süreçti. Ne yazık ki Delta varyantının ülkemize gelmiş olması, bizim normalleşme sürecimizle bir oldu." diye konuştu.

Şener, Delta varyantının çok hızlı yayıldığına işaret ederek, "Delta varyantında bin kat yüksek virüs yükü olduğuna göre bayram ziyaretini en fazla 3-5 dakikada bitirmek, olabildiğince minimum tutmak gerekiyor.

Bu Delta varyantının şakası yok. Aşılanmanın yüksek olduğu ülkelerde bile çok ciddi sorunlar yaratıyor." değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin aşı tedarikinde şu an için hiçbir sıkıntı olmadığına dikkati çeken Şener, daha hızlı yayılan varyantlara karşı tek çarenin aşılama olduğunu ifade etti.

Şener bazı vatandaşların ilk doz aşısını olduğunu ancak ikinci dozu yaptırmaktan çekindiğini dile getirerek, Sinovac için en geç 1 ay, BioNtech için ise en geç 12 hafta içinde ikinci dozların yapılması gerektiğini, aksi taktirde ilk dozun anlamının kalmayacağını kaydetti.

Türkiye'nin gündeminde şu an için bir aşı zorunluluğunun olmadığını belirten Şener, "Etrafımızdaki ülkelere baktığımız zaman yavaş yavaş buraya doğru gidiyor. Türkiye'de de konuşulmaya başlanacaktır." ifadelerini kullandı.

İki doz aşılamada yüzde 70'lere ulaşan Malta gibi ülkelerde dahi vaka sayılarında son günlerde artış görüldüğünü aktaran Şener, "İngiltere ve İsrail'de de benzer durumlar var. Bunlar sürü bağışıklığını yakalamış diye düşünüyorduk.

Ancak Delta varyantıyla sürü bağışıklığının artık yüzde 70'in üzerinde olması, idealinin ise yüzde 80-85 arasında tutunması gerektiğine yönelik değerlendirmeler var. Artık ülkeler Delta varyantına yönelik aşılanma kampanyalarını yoğunlaştırıyorlar." diye konuştu.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) pandeminin artık "aşısızların pandemisi" yönündeki değerlendirmesine de dikkati çeken Şener, şunları belirtti: "ABD'deki verilere bakıldığı zaman Kovid-19 ile ilişkili ölümlerin yüzde 99'u aşısız grupta olmuş.

Dolasıyla bundan sonraki hedef grubumuz aşısızların olduğu grup. Aşılanmış kişiler Delta varyantına enfekte olsalar dahi hastalığı kolay atlatıyorlar, hastaneye ve yoğun bakıma yatış istatistikleri daha düşük oluyor. Aşısız grupta ise bu ihtimal çok çok daha fazla."

SORUMLULUK VATANDAŞLARDA 

Delta varyantının aşılılar arasında yayılması halinde iki tarafın da vücudunda antikor olması nedeniyle riskin çok düşük olduğunu dile getiren Şener, "Ama aşılıdan aşısıza geçtiği zaman bu varyantı aşısızın ağır atlatma riski çok yüksek." dedi.

Şener, aşılanmayı yaz döneminde halledip kısıtlamalar olmadan okulları açmak ve normal hayata dönmek için çalışıldığını belirterek, "Bunu hep beraber başarabiliriz. Ben hedeften çok uzak olduğumuzu düşünmüyorum. Çünkü aşımız var. Sorumluluk vatandaşlarımızda.

Artık aşı çeşidi tartışmasını bir kenara bırakıp aşı olmaya gitmeliyiz. Halihazırda devam eden bir cephe savaşı var. Ulaşabildiğiniz aşıyı çift doz olarak bir an önce olmanız gerekiyor." açıklamasında bulundu.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar