BIST9.712,61%1,97
USD32.5905%0.19
EURO34,8539%0.48
ALTIN2.490,39%0.24
Gündem

İntibak zammı geldi mi? İntibak zammı nedir?

İntibak yasasının son durumu merak konusu oldu. İntibak yasası çıkarsa SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarının ne kadar olacağı hakkında detaylı araştırmalar yapılmaya başlandı.

Abone OlGoogle News
01 Mart 2021 13:17

İntibak yasasına ilişkin Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından bir açıklama geldi. Açıklamanın ardından İntibak yasasının son durumu araştırma konusu oldu.

Milyonlarca emekli, 355 TL’lik intibak zammının ne zaman yapılacağını merak ediyor. Emeklilik maaşlarını doğrudan etkileyen intibak zammı birçok emekli tarafından sabırsızlıkla bekleniyor.

İntibak zammı yasası mecliste kabul görürse, 5 milyon emeklinin maaşlarında 355 TL artış yaşanacak.

Peki, İntibak zammı nedir? 355 TL intibak zammı geldi mi? 2021 İntibak Yasası son durum nedir?

İNTİBAK ZAMMI NEDİR?

İntibak zammı, prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen emekli maaşında farklılık olan kişiler arasında eşitsizliği gidererek denge sağlamak için oluşturulmuş bir uygulamadır.

Emekli maaşları, sigortalıların çalıştıkları dönemlerdeki kanun hükümlerinin baz alınması nedeniyle karma sisteme göre hesaplanmıştır. Prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olmasına rağmen farklı tarihlerde emekli olanların emekli maaşları da eşit olmuyor. Bu durumun eşitlenmesi için güncelleme kat sayısı ve maaş bağlama oranlarında eşitliği sağlayacak düzenlemeler İntibak Yasası ile gerçekleşecek.

İNTİBAK DÜZENLEMESİ

2000 yılından önce sigorta primi olan ancak 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlar karma sistem hesaplaması ile maaşlarını almaktadır. 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşların emeklilikleri de iki ana gruba ayrılmış olup 2008 öncesi emekli olanlar ve 2008 sonrası emekli olanlar şeklindedir.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın, bu farklılıkların giderilmesi amacıyla çalışma yaptığı bildirildi. Bu çalışma ile emekli vatandaşların maaşları düzenlenerek farklılıklar giderilecek. Bu düzenleme ile SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı'ndan emekli olan vatandaşlar tek çatı altında toplanacak.

 

 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar