BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Ekonomi

Türkiye'de İlk kez 50 milyonu aşacak: Koyun üretimi rekoru

Türkiye'de hızla artan koyun sayısının bu sene tarihi bir rekorla 50 milyonu aşması bekleniyor..

Abone OlGoogle News
20 Kasım 2021 16:36

Türkiye'deki koyun varlığının hızla arttığı, bu gelişmenin ilerleyen dönemde koyun eti fiyatlarını hesaplı hale getirebileceği belirtiliyor.

"ANADOLU'YA EN UYGUN ÜRETİM HAYVANI"

Yetiştirme olanakları açısından Anadolu geneline en uygun evcil memeli hayvan olduğu belirtilen koyunun Türkiye'deki miktarında son dönemde hızlı bir artış gözlemleniyor. Artış eğiliminin bu sene de devam etmesiyle 2021 sonunda Türkiye'deki koyun varlığının tarihte ilk kez 50 milyonu aşabileceği belirtiliyor.

1980'li yıllarda 40 milyon civarında olan koyun varlığı köyden kente göç ve doğu illerindeki çatışmalı ortamın açık alan hayvancılığını vurmasıyla hızlı bir düşüşle 2000'li yılların başında 20 milyona kadar gerilemişti. Koyunculuğa yönelik teşvikler ve koyun etine olan talebin artmasıyla 2000'li yıllarda yeniden yavaşça yükselişe geçen ülkedeki koyun varlığının yakın dönemde daha da arttığı gözlemleniyor.

"KENTTEN KÖYE GÖÇ ARTIŞTA"

Koyunculuğun koyunların erken yaşta doğurması ve koyun etinin değeri nedeniyle yakın dönemde oldukça cazip bir iş alanı olarak görülmeye başladığı gözlemleniyor. Son dönemde ekonomik nedenlerle şehirlerden köylere göçün artmasıyla yeni girişimcilerin de sıklıkla koyunculuğa yöneldiği belirtiliyor. Açık alanda otlatmaya dayalı koyunculuk yem masrafını da önemli ölçüde kıstığından oldukça karlı bir iş olarak görülüyor.

Son dönemde diğer gıda maddelerinin fiyatları hızla artarken koyun etinin bu derecede bir artış olmamasının nedeni olarak koyun miktarının artmasından kaynaklı arz yükselişi olarak görülüyor. Bu gelişme tüketiciler açısından da olumlu bulunuyor.

Türkiye koyun sayısında Avrupa'da birinci, dünyada ise dördüncü sırada bulunuyor. Türkiye'nin önünde 163 milyon koyunla Çin, 75 milyon koyunla Hindistan, 66 milyon koyunla Avustralya yer alıyor.

Bir diğer küçükbaş hayvan cinsi olan keçinin sayısı da 2000'li yılların başında 5 milyon seviyesine gerilemişken bu sene sonunda 13 milyona ulaşması bekleniyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar