BIST9.142,40%0,69
USD32.3839%0.12
EURO35,0322%0.04
ALTIN2.326,25%0.25

Ermenistan’ın, Kürtlere bakışı

Sabri Balaman

Abone OlGoogle News
06 Ekim 2020 09:29

Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ sorunu yeniden alevlendi. Sovyetlerin dağılmasından sonra 1992-1993 yılları arasında Azerbaycan’ın % 20’si olan Karabağ bölgesi Ermenistan tarafından işgal edilmişti. Bugün Azerbaycan, işgal edilmiş topraklarını ‘haklı olarak’ geri almak için askeri harekât başlattı.

Ermenistan, ABD ve Fransa’daki diasporasının desteğiyle tüm dünyaya Azerbaycan ve Türkiye’yi sanki kendi topraklarını bir askeri harekât yapılıyormuş gibi bir algı oluşturmaya çalışıyor. Ancak oluşturmaya çalıştığı algı da; Karabağ bölgesinin Azerbaycan’ın ulusal sınırları içerisinde olduğunu ‘görmek istemiyor’. Buna rağmen Azerbaycan ordusu dört koldan başlattığı operasyonlarla güneydeki Cebrail ve Fuzuli gibi önemli iki ilçeyi işgalden kurtardı.

Ancak Ermeniler, Azerbaycan ordusunun ilerlemesinden kaygı duyduğu için bir yandan Avrupa başkentlerinde ve Rusya’da diplomatik hamleler yaparken; diğer yandan da Avrupa’da yaşayan Kürtleri ve PKK sempatizanlarını harekete geçirmeye çalışıyor.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında yürütülen savaşın arka perdesinde bölgedeki güçlerin vekâlet savaşı olarak değerlendirilirken, Karabağ’ın yani Kürt ve Azerbaycan toprakları üzerinden yapılan bu savaşta Kürtlerden bahsedilmemesi de uluslararası siyasetin bir başka cilvesi.

Ermenistan, Karabağ’ı işgal edince bölgedeki Müslüman Kürtler, Azerbaycan’ın içine sürüldü. Ermeniler, aynı zamanda Türkiye’deki ‘sözde Kürt siyasetini’ de etki alanı içine almaya çalıştı. ASALA terör eylemleri son bulduğunda, PKK, Türkiye içerisinde 40 yıl boyunca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde büyük bir travma yarattı. Ermeniler, PKK’ya silah, personel, lojistik ve para desteğini sistemli bir şekilde sürdürdü. Bugün de Kuzey Suriye ve Lübnan’dan Ermeni ve PKK taraftarlarını Karabağ bölgesine intikalini sağlıyor.

Bu bağlamda ABD ve Fransa’da Ermeni diasporası, Kürt sosyolojisini üzerinden Amerikan ve Fransız makamlarına baskı oluşturmak ve dünya kamuoyunun ilgisini çekmek için harekete geçmiş durumda. Hattı zatında Türkiye ve Erdoğan nefreti tavan yapmış olan Macron, askeri operasyonların durdurulması için baskı yapmaya başladı bile. Ancak ABD kamuoyunda gerekli destek ‘seçimlerden ötürü’ sağlanabilmiş değil.

Bugün Kürtlerin kadim toprağı Karabağ’da Kürtlük adına artık bir şey yok. Ermeniler, Müslüman Kürtleri Bakü’ye sürerken, binlerce Ermeni’yi de Karabağ’a yerleştirerek demografik bir değişim yaptırdı. Bölgenin esas halkı Medlerdir, yani Kürtlerdir. Timurleng, Cengiz Han, 11. ve 13. yüzyıllarda Tatarlar ve Moğolların istilası başladı. Sonra Akkoyunluların oldu. Ermenistan ve Karabağ bölgesindeki Laçin, Kubatlı, Kelbecer ve Zengilan bölgelerinde halen Kürtler yaşıyor. Sayıları oldukça azdır. Kalanlar Sovyetler döneminde bu bölgeye “Kızıl Kürdistan” olarak nitelendirdi. Ancak Ermeniler, Kızıl Kürdistan’a karşı çıkarak Kürtleri bölgeden sürdü. Bin yıllardır Kürtlerin yaşadığı bu topraklara Ermeniler, sonradan geldiler. Bugün Ermenistan olarak kurulan devlet, SSCB döneminde kuruldu. Yani Ermeni toprakları değildi. Nitekim Ermenilerin Karabağ’ın işgali sırasında da bazı Kürt köyleri Ermenistan ile Karabağ arasında tampon bölge olarak Ermeniler tarafından kullandı. Hatta Ermenistan hapishanelerinin % 70’i Sünni Kürtlerle doldurmuş, PKK saflarında katılması karşılığında özgürlüğüne kavuşabilmektedir.

Karabağ Ermenileri ile Ermenistan Ermenileri de birbirini hiç sevmezler. İki bölge arasında da Laçin, Kerbecer, Kubatlı, Zengilan bölgelerinde halen Kürtler yaşıyor. Ermenistan Azerbaycan ordusuna karşı, Müslüman Kürtleri ve Karabağ Ermenilerini kullanacaktır. Ermeniler, bunun dışında Avrupa’da yaşayan Kürtleri de mobilize etmeye çalışarak işgal ettiği, istenmediği ve sevilmediği Karabağ’ı ve enerji rezervlerini Azerbaycan’a kaptırmak istemiyor. Bunun için Kürtleri, bir ‘kiralık katil’ gibi kullanmak istiyor. Bunun için ASALA gibi Türk misyonlarına saldırı ve toplumsal bir eylem içerinde olması uzak bir ihtimal değil. Azerbaycan’da Kürtlerin varlığından bahsedemeyiz. Zaten Kürtler de asimile edilmişlerdir. Ermenistan’da ise 40-50 bin arası Kürt nüfusu vardır. Dolayısıyla Karabağ’daki savaş Azerbaycan ve Ermenistan savaşıdır. Kürt sosyolojisinin, Ermenistan’ın HDP ve PKK’nın ikbal ve siyasi hesaplarına alet olmaması gerekir.

Vesselam.

Sabri Balaman

Akit TV köşe yazarı