BIST9.524,59%-0,06
USD32.5958%0.20
EURO34,7484%0.18
ALTIN2.498,14%0.55

İnşaat, Enerji ve Ulaştırma Üçgeninde Altyapı Kurulumu ve Kalkındıran Hamleler

Prof. Dr. MEHMET FATİH ALTAN

Abone OlGoogle News
08 Ocak 2021 11:00

İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi ve AFAM Müdürü Prof.Dr. Mehmet Fatih ALTAN ve İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden araştırmacı Mehmet Çağrı KIZILTAŞ inşaat, ulaştırma ve enerji sektörleri bağlamında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Prof.Dr. Mehmet Fatih ALTAN ‘Bilindiği üzere inşaat Türkiye'nin en temel sektörlerinden. Ekonominin can damarı. İnşaat sektörü iyi gidiyorsa ekonomide işler yolunda denebilir, ekonomide duraksama dönemleri inşaat sektöründe hissedilir. Hakeza ulaştırma da çok temel bir sektör. Bundan da öte, son 18 yılda mega projelerin ve birçok önemli işingerçekleştirilmesiyle yıllık yatırım bütçesinden devasa paylar alan bir sektör' dedi

Araştırmacı Mehmet Çağrı KIZILTAŞ 'Ulaştırma ve inşaat sektörlerinin bağlantısı malûm. Akademide de ulaştırma mühendisliği inşaat mühendisliğinin bir dalı. İnşaat mühendisliğinde lisansüstü devam etmek isteyenler, yapı, zemin mekaniği, ulaştırma, hidrolik (su yapıları) gibi dallardan birisine yönlenmekteler. Ancak son yıllarda akademide de ulaştırma mühendisliği kendine özgü alanı daha da genişletti ve lisans düzeyinden başlayan bir mühendisliğe dönüşmeye başladı. Bu, sektörel büyüme ve devletin verdiği önemle de ilgilidir. Enerji ise başlı başına bir ağırlık taşımakta olup ulaştırma ile komşu bir disiplindir. İnşaat disiplini ile de oldukça bağlantılıdır' dedi

Prof. ALTAN 'Enerji küresel ölçekte büyük yatırımların olduğu bir alan. Bu yatırımlar da inşaat sektörünün elinde şekilleniyor. Ulaştırma ise bunun aktarımını, transferini yapıyor. Akıllı ve yenilikçi teknolojiler bu noktada çok çok önemli' ifadelerini kullandı.

Çağrı KIZILTAŞ 'Bir ülkenin yıllık olarak gerçekleştirdiği inşaat yatırım oranları o ülkenin ekonomik röntgenini kabaca çekmemizi sağlar. Ya da nasıl bir ekonomi politik hedeflediğiyle ilgili fikir yürütürüz. ABD ve Çin'de en büyük yapılaşma oranları enerji sektöründe. Türkiye'de ise ulaştırma ve konuttadır. Neden hâlen konut yüksek oranda, tartışmalıyız. Üstelik hâlen kentsel dönüşüm de tamamlanabilmiş değil. Ancak ulaştırmaya yapılan yüksek yatırım oranları iyi anlaşılmalı. Biz önemli bir coğrafi güzergâh ülkesiyiz. Enerjinin en etkin ve verimli taşındığı ülke olmak istiyoruz' şeklinde konuştu.

Prof. Dr. ALTAN ise 'Ulaştırma ve enerji çok yakın ve karşılıklı bir ilişkiye sahip. Kentin her türlü altyapısı ve gündelik yaşamı enerji ile başlayıp bitiyor. Kentte bütün bu etkinliklerin taşıyıcısı ise ulaştırma sistemi. Bütün bunlar iç içe süreçler ve disiplinler' dedi.

Araştırmacı KIZILTAŞ 'Türkiye doğalgaz ve petrol başta olmak üzere enerji taşınımında küresel ve bölgesel ölçekte 1.tercih olmak istedi. Bu çok önemliydi. Artık buna ilaveten Türkiye silsile hâlinde doğalgaz (ve muhtemelen petrol) keşiflerine başladı. Bunun da ülke içinde ve çevreye etkin, az maliyetle ve verimli taşınımı çok önemli. Atılımları bütünlüklü ve uzun vadeli düşünmeliyiz' dedi

Prof. Dr. ALTAN ise 'Enerji ve ulaştırmayı beraber, eş güdümlü düşünelim. Diğer taraftan kalkınmak istiyorsunuz, kalkınıyorsunuz. Yani altyapı kuruyorsunuz. Bu kurulum sürecini de inşaat mühendisliğiyle gerçekleştiriyorsunuz. Bu çok önemli bir nokta' ifadelerini kullandı.

KIZILTAŞ ise 'Dolayısıyla inşaat mühendisliği kurulumun ilk ve temel taşı. Kurucu unsuru. Ama devamı için de manivela kolu, kaldıraç vazifesi görmeli. Buna yönelik adımlar önemli ve gerekli. Yani makine disiplininde, elektronik ve yazılım disiplininde, yapay zekâda atılacak adımların politik arka planını ve ekonomik itici gücünü oluşturmalı' diyerek sözlerini tamamladı.

Prof. Dr. MEHMET FATİH ALTAN

Akit TV köşe yazarı