BIST9.804,81%0,85
USD32.5022%-0.20
EURO34,9468%0.27
ALTIN2.430,35%0.30

Avcılar,büyük İstanbul depreminden nasıl etkilenecek ?

M.Serhat Durmuş

Abone OlGoogle News
13 Aralık 2020 07:50

AVCILAR,büyük İstanbul depreminden nasıl etkilenecek ?

Şüphesiz,1999 depreminde İstanbul’da en ciddi hasar gören ve kayıp verdiğimiz ilçedir AVCILAR.

Geçen 21 yıl boyunca bu güzel ve bir o kadarda deprem konusunda talihsiz ilçemizde neler değişti acaba ?

Avcılar;

42,59 km² yüzölçümüne sahip,448.882 vatandaşımızın ikamet ettiği denize ve göle kıyısı olan çok güzel bir ilçe aslında.

Mevcut binalarını analiz ettiğimde;

*1980 öncesi yapılmış olan 2596 bina

*1980-2000 yılları arasında yapılmış olan 14287 bina

*2000 yılı sonrası yapılmış olan 9879 bina bulunuyor.

Oranlarsak binaların %63’ü 2000 yılı öncesinde yapılmış.Zemin etüdü olmayan,yapıdenetim hizmeti almamış,hazır beton ve nervürlü donatı kullanılmamış binalar.

%37’si ise yeni yönetmeliğe göre yapılmış binalar.Buradan mevcut yapı stoğunun %63’ünde problem yaşanabileceği sonucunu çıkarabiliriz.Yada dönüşüm %37 oranında gerçekleştirilmiş diyebiliriz.

Yapılan araştırmaya göre 233 binanın kesin yıkılacağı,1261 binanın ise ağır hasar alacağı raporlanmış.

Avcıların zeminini,yapılan sismik çalışmalar neticesinde yorumladığımızda Vs30 kayma dalgası hızı haritasına göre ;

Firüzköy mahallesi,Ambarlı mahallesi,Denizköşkler ve Gümüşpala mahallelerinde; Vs30 kayma dalgası hızlarının 150-200 m/sn. olduğunu bu sonuca göre depremde en ciddi hasarın bu mahallelerde görülebileceğini söyleyebiliriz.Zaten 1999 depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın büyük bir kısmı bu mahallelerde oturuyorlardı.

Merkez,Mustafa Kemal Paşa ve Üniversite bölgesinde Vs30 kayma dalgası hızının 200-250 m/sn.olduğunu,bu sonucunda deprem için ciddi etki yaratacağını söyleyebiliriz.Zira Üniversite bölgesinde bulunan İstanbul Üniversitesinde Veterinerlik Fakültesi ile Mühendislik Fakültesi geçen yıl eylül ayında gerçekleşen 5,8 magnitüdündeki depremden sonra yıkım kararı alındı ve şuan yıkıldı.

Peki Avcılarda zemini sağlam olan bir yer yokmu ?

Evet var,Tahtakale mahallesi.

Neredenmi çıkarıyorum bu sonucu ?

Vs30 kayma dalgası hızı 600-700 m/sn.Bu sonuç bize depremden en az etkilenecek bölgenin bu mahalle olduğunu söylüyor.

İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesinin birlikte hazırlamış olduğu bu detaylı verilere göre bugün deprem olursa en az 465 vatandaşımız hayatını kaybedecek.239 vatandaşımız ise ağır yaralanacak.Ayrıca 34.935 hane için geçici barınma ihtiyacı doğacak.

Bu rakamların üst sınırı tabi ki depremin oluş zamanına da bağlı.

Avcılarda 1999 depreminden hemen sonra pek çok bina yıkılırken,büyük bir kısmıda statik açıdan hesapları yapılmadan, inşaat kalfalarınakolon çapları genişletilerek güçlendirme adı altında bazı uygulamalar yapıldı.Sonra bu binaların çatlakları sıvanarak ve boyanarak satıldı yada kiraya verildi.Oysa aradan geçen 21 yılda ciddi bir deprem olmadığı için ve bir kısmıda bitişik nizam olarak diğer binaların arasında kaynadı.Bu tarz pek çok binada halen insanlarımız oturmaya devam ediyorlar.

Peki o zaman burada oturan ve risk altında olan vatandaşlarımız ne yapmalı ?

+Binası için yıkım kararı verildiyse eğer,derhal 2000 yılı sonrasında yapılan yapı denetim hizmeti almış başka bir binadan ev almalı yada kiraya çıkmalı.

+Mevcutbinası kentsel dönüşüm kapsamına giriyormu araştırmalı.

+Ağır hasarlı yada orta hasarlı olacak binalar projelendirilerek ve hesapları yapılarakgüçlendirme ile kurtarılabiliyormu araştırılmalı. Devlet Bankaları uzun vadede çok düşük faizle güçlendirme için kredi veriyorlar. Güçlendirme maliyeti binayı yıkıp tekrar yapma maliyetinin %25-30’u fiyatına yapılabiliyor. Üstelik 3-4 ay gibi kısa sürede yapılabiliyor.

+Deprem çantası hazırlamak.

+Evde deprem anı için acil eylem planı oluşturmak.Evin toplanma noktasını tespit edip tatbikat yapmak.

Bütün bunları öğrenebilmek için bakanlık tarafından yetki verilen firmalara yada üniversitelere deprem analizi yaptırarak sonucuna göre hareket edilmesi en doğru yaklaşımdır bence.

21 yıl önce yaşadığımız felaketin episantr noktası Avcılara 200 km.mesafede idi ve sonuçlarını burada oturan vatandaşlarımız çok acı bir şekilde yaşadılar.Ancak bu defa beklediğimiz depremin episantr noktası Avcılara 20 km.mesafede, bu nedenle yıkım,ölüm,sakat kalma çok daha fazla olacaktır…

Aynı şeyleri yaparak farklı bir sonuç beklemek,Albert Einstein tarafından en garip karşılanan beklenti olmuştur.

Zira bence, hiçbirşey yapmadan depremi beklemekte aynı kategoride kabul edilebilecek tuhaf bir beklentidir…

M.Serhat Durmuş

Akit TV köşe yazarı