BIST9.524,59%-0,06
USD32.5277%0.18
EURO34,7451%0.26
ALTIN2.491,33%1.18

Afganistan'da Önce Rusya ve ABD Şimdi de Çin!

Halis Özdemir

Abone OlGoogle News
20 Ağustos 2021 11:07


Afganistan'da gidiş nereye!

Afganistan 32 etnik gurubu barındıran bunların içinde 10 etnik gurubun etkin olduğu ve Özbek asıllı Türk nüfusunun ise nerede ise üçte bir ekseriyetle sahip olduğunu belirttikten sonra;
Yaklaşık elli yıldır, önce SSCB ile sonrasında ise ABD ve müttefikleri ile savaşan Batı'nın ve Rus yöneticilerin havsalanlarının almadığı bir direniş destanı yazmış bir millettir.
Afganistan bulunduğu coğrafyanın KİLİT GEÇİŞ YOLUNDA bulunmaktadır.
Bu sebeple Rusya için önemli olduğu gibi ÇİN için olağanüstü öneme sahiptir.
Benim çabam geçmişin perspektifi ile geleceğe ışık tutmaya çalışmak olacaktır.

Rusya'nın Afganistan'ı işgali çok çetinmücadelelere sahne olmuş olağanüstü yokluk içindeki Afgan halkı Rusları püskürtmüşler, ama ne var ki Rusya'ya karşı destek almak için ayı (ABD) ile bir çuvala girmişlerdir.
Bunun sonucunda yıllar süren ABD işgali vezulmüne muhatap olmuşlar ABD ve birbirleri ile yıllar süren iç savaş yaşamışlardır.
ABD sonuç olarak Afganistan'dan çekilmeye başlamıştır. Ancak arkasında YOKLUK İÇİNDESAVAŞÇI bir millet bırakmıştır.
Bundan sonra bölgede hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.
Bu süreçte Türkiye aktif rol almalı.
Taliban yönetimi geçmişten ders almaz ABD'yi Afganistan'a sokmanın kendilerine nelere malolduğunun muhasebesini düzgün yapmazlar ve DENİZE DÜŞEN YILANA SARILIR misali Çin ile ekonomik yatırım ortaklık SAVUNMA İŞBİRLİĞİ falan derken Çin'i Afganistan'a sokarlarsa Afganistan'ı şimdiye kadar olmadığı kadar büyük bir belaya bulaştırmış olurlar.
Çin, ABD gibi binlerce kilometre uzakta olmadığı gibi Rusya'nın o yıllarda rejim ve SSCB'nin dağılma sürecinde olduğu sırada yaşananlara benzemez!
Afgan yönetimi Çin ile ilişkilerinde ÇİN'İN DOĞU TÜRKİSTAN VE DİĞER ÜLKELERDE YAPTIKLARINI akıllarından çıkarmadan yaşananlardan Asya ve Afrika ülkelerine ticari işbirliği yatırım derken girdiği ülkeleri borç sarmalı ve yönetimlerinde zaafiyetine düşündüklerinden yeterli dersi çıkarmadan Çin ile atacakları adımlar büyük tehlikeleri barındırmaktadır.
Bir başka hususta Tacikistan ve Özbekistanla barış içinde yaşamayı ana amaç haline getirmelidirler. Aksi halde sonu gelmez KOMŞU ÜLKELER SAVAŞI İÇİNE GİRMİŞ OLURLAR.
Taliban yönetimi ayrıca 32 etnik yapıya hayat hakkı tanımalı KİMSENİN YAŞAM ŞEKLİNE MÜDAHALE ETMEMELİ AFGAN DEVLETİ AFGAN MİLLETİ AFGAN ORDUSU tesis etmelidir. İç barış sağlamaları, gelecek inşa etmelerinin en önemli ayağıdır.
Aksi halde Afganistan yeni bir Suriye olma yolundadır!
Afgan halkının enerjisini KALKINMAYA, EĞİTİME, REFAHA, MİLLİ BİRLİĞİ SAĞLAMAYA HASRETMELİDİR.
Muhtaç olduğu güç ne ABD ne Rusya ne de ÇİN asla değildir. Muhtaç olduğu güç kendi halkının birlik beraberliği ve ülkenin yeraltı yer üstü zenginliklerindedir.
Afgan Müslüman halkı yıllardır yokluk ve sefalet yaşamaktalar.

Artık yeter. Afgan direnişinin efsane ismi Afganistan Eski Cumhurbaşkanı Merhum Prof Dr. Burhanettin Rabbani İstanbul'da Merhum Erbakan'ın önderliğinde yaptığımız uluslararası "Milli Görüş" toplantısına katılmış ve toplantıya katılan 55 ülkenin üst düzey yöneticisine hitaben Ruslara karşı savaşı kazanacağımız belli olunca Mühendis Hikmetyar'a hitaben; "Hikmetyar hükümeti kuracağız sen başbakan olacaksın, bakan olacak şahısları hazırla" dedim. Hikmetyar, benim ekibim hazır merak etmeyin, dedi. Aradan altı ay geçmeden Afgan savaşını kazandık ve hükümeti kurma görevini mühendis Hikmetyar'a verdim. Maliye bakanlığı müsteşarı hanım hükümet bütçe taslağını hazırlayıp dönemin maliye bakanına götürüp sayın bakan bütçeyi lütfen inceleyin ilave ve çıkarılacakları çıkaralım demiştir. Sarıklı cübbeli bir karış sakallı sayın bakan kadına hitaben "be kadın sen bilmiyor musun Afganistan'da İslam Devleti kuruldu İslam Devletinde bütçe olmaz!" der ve masaya okkalı bir yumruk atar! Azarlanan kadın odadan koşarak çıkarak koridorda ağladığını görenler bana durumu anlattı. Müsteşar hanımı davet ettim gönlünü aldım bu arada da maliye bakanı da bütçenin ne olduğunu sorup öğrenir "Afgan cumhurbaşkanı tarafından 55 ülkenin içlerinde cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanların olduğu toplantıda anlattı ve ilave etti halimiz bu! İslam coğrafyasının hali bu"
Afganistan'da bu anlamda çok değişiklik olduğunu düşünmemiz için erken, mollalara bakıp göreceğiz!
Türkiye'ye çok iş düşüyor
Afganistan'ın istikrarsızlığı Özbekistan ve Tacikistan'a sıçrarsa savaş yayılır ÇİN'E işgalORTAMI DOĞAR
Afganistan'ın iç istikrarı Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Türkiyenin bana ne deme lüksü yok sorun kapımıza dayanmıştır!
Türkiye Afgan ilişkileri kadim tarihe ve dostluğa sahiptir Türkiye Afgan halkına, iç barışına katkı vermeli. Türk Milleti Afgan halkının kurtuluş savaşımızda Türk Milletine yardımı ve Türkiye'nin yanında yer aldığı unutmamalıdır.
Afganistan'da adeta kurtuluş savaşı verdiği gerçeğinden hareketle Türkiye'nin yaklaşımı yadırganmamalı bilakis Türkiyenin bu yönde atacağı adımlar desteklenmeli.
Afganistan ve Pakistan Türkiye'nin kardeş ülkeleri ve kardeş halklarıdır.
Son söz ABD ile işbirliği yapan ŞAH RIZA'nın SADDAM'IN akıbetinden ders çıkarmayan işbirlikçiler AFGANİSTAN'DAN ders çıkarmış olsunlar!
Kalın sağlıcakla
Vesselam

Halis Özdemir

Akit TV köşe yazarı