BIST9.524,59%-0,06
USD32.5703%0.13
EURO34,7163%0.09
ALTIN2.485,67%0.05

Biden’in ömrü sözde Kürt devletini görmeye yetecek mi?

ArzuErdoğral

Abone OlGoogle News
18 Şubat 2021 10:13

ABD eski Başkanı Trump’ın PKK/PYD’ye yönelik yardımları görev süreci boyunca devam etse de bu desteğin boyutları elbette ki Joe Biden açısından yetersizdi. Göreve gelmesi ile ilk işlerinden biri terör örgütüne yönelik askeri sevkiyatları artırmak oldu. Tabi bundan sonraki sürecin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi için PKK ile ilişkileri güçlü isimler kritik görevlere getirildi. Savunma Bakanı yapılan Lloyd Austin ile Ortadoğu ve Afrika direktörlüğüne atanan Brett McGurk bu görev için biçilmiş kaftandı.

ABD öncülüğünde başlatılan ve Amerika’daki başkanlık seçimlerinden dolayı ara verilen Kürt diyaloğunun Biden ile birlikte başlaması ise beklenen bir durumdu.

Biden, PKK/YPG ile bölgedeki Barzani'ye yakın Kürtleri (ENKS) bir araya getirerek sözde İsrail güdümündeki Kürdistan’ı kurdurtmak için iki tarafı birleştirmenin peşinde!

2015 yılında Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanlığı koltuğunda oturan Mesut Barzani, o dönem ABD Başkan Yardımcılığı görevinde bulunan Joe Biden’ı ziyaret etmiş, Biden’de kendisine“Sayın Başkan müsterih olun. İkimizin de ömrü Kürt devletini görmeye yetecektir” demişti.

Şimdi Biden kaldığı yerden devam ederken Türkiye bu oyunları bozmanın bir parçası niteliğinde olan ve PKK’nın belinin kırılması için Irak'ın kuzeyindeki Gara'da Pençe Kartal-2 Harekatı'na başladı. KDP ise Gara operasyonuna destek verdiği iddialarını yalanlamayı seçti.

PKK’ya büyük kayıplar verdiren harekattan gelen haberler ise yüreğimizi dağladı. Önce 3 askerimizin şehit düştüğü haberi ile içimiz yanarken ardından 2015-2016 yılları arasında alçak terör örgütü tarafından kaçırılan 13 vatandaşımızın bir mağarada katledilmesiyle millet olarak büyük bir yas yaşadık. (Sağ olarak ele geçirilen iki teröristin verdiği bilgilerde vatandaşlarımız mağaraya yönelik harekatın başlangıcında sözde mağara sorumlusu terörist tarafından şehit edilmişler. Şehitlerimizin biri omzundan, diğerleri başlarından vurulmuş… Dayanılması güç bir acı!)

ABD, sonradan geri vites yapıp katliamdan PKK'nın sorumlu olduğunu belirtse de ABD Dışişleri Bakanlığının "Eğer, Türk sivillerin ölümünün, PKK tarafından gerçekleştirildiği açıklaması doğrulanırsa, katliamı olabilecek en kuvvetli şekilde kınıyoruz" açıklaması kayıtlara geçti.

Oysaki onlarda katliamı PKK’nın yaptığını çok iyi biliyordu.

Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgiye göre örgüt teçhizat ve planlama konusunda yabancı istihbarat örgütlerinden destek almış! Mağarada, ele geçirilen silah ve mühimmatlar ABD ve Rus menşeli… Bahsedildiği gibi bir mağaranın düzenlemesini PKK’nın tek başına yapamayacağı da aşikar.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki bir Türkiye’yi istedikleri gibi yönetemeyeceklerini bilen ABD’nin hiçbir şekilde PKK’yı desteklemekten vazgeçeceği olasılık dahilinde değil.

Türkiye’nin PKK’yı bitirmekten başka bir seçeneği yok… Kolay değil ama devletimizin kararlılığı, millet olarak da bizlerin birlik ve beraberlik içerisinde olmasıyla ne Biden, ne bir başkası asla sözde Kürdistan’ın kurulduğunu göremeyecek.

PKK’nın kullandığı mağaraya esir kampı, ”Türkiye Cumhuriyeti için TR bombaladı ve öldükleri anlaşılınca durdular.” diyen HDP’li Hüda Kaya’nın da ömrü yetmeyecek!

Çözümden, barıştan bahsederek terör örgütü PKK ile aracılık ve anlaşmayı kast eden cümleler kurarak sinirlerimizi hoplatan HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun da ömrü yetmeyecek.

Gara operasyonu ile kalmayacak sonra sıra Sincar'a gelecek.

Hiç kimsenin kuşkusu olmasın, "Murat Karayılan’ı yakalayıp bin parçaya bölmezsek bu Millet ve Şehitlerimiz yüzümüze tükürsün..." diyen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kararlılığında olunduğu sürece arkasında kimler olursa olsun terör örgütünün göreceği tek yer cehennem olacak.

ArzuErdoğral

Akit TV köşe yazarı