BIST10.225,48%-1.28
USD40.226%0,11
EURO46,9970 %0.30
ALTIN4.340,41 %0.50
Yaşam

Dünyanın ilk 10 zengin insanı kim? En zengin 10 insan 2021

Dünya nüfusu 7 Milyar 674 milyonu geçerken bu nüfusun büyük bir kısmı açlık, sefalet içerisinde yaşamını devam ettiriyor. Dünyanın en zengin 10 insanının servetiyse 3 milyardan fazla insanı doyurabilecek kadar fazla. Peki en zengin 10 insan kim? Bu en zengin 10 insanın serveti ne kadar? Yazıyı okuduktan sonra dudaklarınız uçuklayacak. İşte detaylar

Abone OlGoogle News
02 Temmuz 2021 13:24

Dünya ekonomisinde büyük bir paya sahip olan şirketler ve bu şirketlerin kurucuları şu an istifa etseler binlerce yıl günde 10 bin dolar harcayarak yaşamlarını sürdürebilme gücüne sahipler. Sanayi devriminin yaşanmasıyla birlikte seri üretime geçilmiş ve dünyada büyük değişim oluşturmuştur. Endüstri 4.0 yani endüstri ve teknolojinin birleşmesinden sonra artan arz ve talepler doğrultusunda şirketler yatırımlarını bu yöne çekerek çağın getirdiği gereksinimlere ayak uydurdu. Bu sayede ön plana çıkmayı başarabildiler.

Endüstri 4.0’ın etkileri ve pozitif yönleri

Endüstri devrimleri, geçmişten bu yana Dünya'yı ve toplumları küresel boyutta etkilemiştir. Üretmek insanoğlu için hep bir zorunluluk olmuş ve üretimi devam ettirmek adına yeni arayışlar içinde olunmuştur. Hangi mesleğin ya da sektörün geçmişine bakarsanız bakın tarihsel gelişmelerinde hep sanayi devrimi olgusu yatar çünkü insanlar ürettiklerini aynı zamanda duyurmalı, göstermeli ki bu süreç devam edebilsin bunun sonucunda ise gelişen ulaşım ve iletişim araçları olmuş dolayısıyla bilişim teknolojileri gelişmiş yeni sektörler ortaya çıkmıştır. 4. Endüstri Devrimi de şüphesiz yeni sektörlerin açılmasına ve geride kalmış sektörlerin yok olmasına sebep olacaktır. Bu durum yalnızca sektörler için değil insanlar, şirketler, ülkeler için de böyledir yeni endüstriye ayak uyduramayan her şey bu durumdan olumsuz etkilenecektir. Örnek verecek olursak ilk başlarda kol emeği ile çalışan insanlar işlerini kaybetmeye başladı, sonra teknisyenler şimdi de mühendisler işlerini kaybetmeyle karşı karşıya kalmış durumda.Endüstri 4.0'ın pozitif yönleri olumsuz etkilerini kısmen düzeltebilir her ne kadar istihdam sorunları olacaksa da yeni iş alanları da ortaya çıkacaktır. Akıllı fabrikalarda akıllı ürünler üretmek ve bu ürünlerin hayatımızı kolaylaştırması hem de bunu az enerjiyle yapacak olması büyük bir artıdır. Akıllı ürünlerin üretilmesiyle bu ürünler ihtiyaca göre farklı alanlara uyarlanıp gelişmeler sağlanabilir. Üç boyutlu yazıcılarla basit yapıda olan ürünleri herkesin üretebilecek olması, üretenle tüketenin aynı olması günümüzde hayal edilen başka bir pozitif yöndür.

Dünyaca ünlü 10 yapay zeka Şirketi

  1. Alibaba
  2. Alphabet – Google
  3. Amazon
  4. Apple
  5. Baidu
  6. Facebook
  7. Oracle
  8. INTEL
  9. Tesla
  10. Microsoft

Alibaba

Çinli şirket Alibaba, Amazon ve eBay’den daha fazlasını satan dünyanın en büyük e-ticaret platformudur. Yapay zeka (AI), Alibaba’nın günlük operasyonlarının ayrılmaz bir parçasıdır ve müşterilerin ne satın almak isteyebileceğini tahmin etmek için kullanılır. Doğal dil işleme ile şirket, site için otomatik olarak ürün açıklamaları oluşturur. Alibaba’nın yapay zekayı kullanmasının bir başka yolu da akıllı şehirler yaratmak için City Brain projesidir. Proje, şehirdeki her aracı izleyerek trafik sıkışıklığını azaltmaya yardımcı olmak için AI algoritmalarını kullanıyor. Ek olarak Alibaba, Alibaba Cloud adlı bulut bilişim bölümü aracılığıyla çiftçilerin mahsulü izlemelerine yardımcı oluyor, yapay zeka ile verimi artırıyor ve maliyetleri düşürüyor.

 

Alfphabet

Google’in tüm şirketlerini bir araya getirmek amacıyla 2015 yılında kurulan bir çatı şirketi. Alphabet’in şirket portföyü; teknoloji, yaşam bilimleri, yatırım sermayesi ve araştırma da dahil olmak üzere çeşitli endüstrileri kapsamaktadır. Google X, Calico, GV, CapitalG, Verily, Waymo, X, Nest Labs ve Google Fiber Alphabet bünyesindeki şirketlerden sadece bazıları. Boston Robotics adı altında gördüğümüz Google robotlarının faaliyetleri de yine Alphabet altında yürütülüyor. Android, YouTube, Google Maps ve Chrome araçları ise Google adı altında yollarına devam ediyor. Alphabet 2016 yılında 558 milyar dolarlık pazar payıyla, Apple’ın 535 milyar dolarlık zirvesini geçerek piyasanın halka açık en değerli şirketi oldu. Alphabet’in Temmuz 2017 itibariyle 75.660 çalışanı bulunuyor, piyasa hacmi de her yıl katlanarak büyüyor. Alphabet’in stok değeri de Nisan 2017 itibariyle 950 milyon $’a ulaştı.

Amazon

Amazon, yapay zeka yarışında sadece dijital ses asistanı Alexa’dan ibaret değil. Aslında, yapay zeka şirketin birçok yönünün bir parçasıdır. Amazon’un yapay zekayı kullanmasının bir başka yenilikçi yolu, satın almayı düşünmeden önce bir şeyleri size göndermektir. Her bir kişinin satın alma alışkanlıkları hakkında pek çok veri toplarlar ve topladıkları verilerin, müşterilerine ürün önermelerine nasıl yardımcı olduğuna ve artık tahmine dayalı analitiği kullanarak neye ihtiyaç duyduklarını daha önce tahmin etmelerine nasıl yardımcı olduğuna güvenirler. Pek çok gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazanın nasıl alakalı kalacağını bulmaya çalıştığı bir zamanda, Amerika’nın en büyük e-ticaret şirketi Amazon Go adlı yeni bir market konsepti sunuyor. Diğer mağazalardan farklı olarak, ödeme yapmanız gerekmez. Mağazalarda, hangi öğeleri aldığınızı izleyen ve ardından telefonunuzdaki Amazon Go uygulaması aracılığıyla bu öğeler için otomatik olarak ücretlendiren yapay zeka teknolojisi bulunur. Ödeme olmadığından, eşyalarınızı doldurmak için kendi çantalarınızı getiriyorsunuz ve sonunda sizden ücret almak için çantanıza koyduğunuz her öğeyi belirlemek için her hareketinizi izleyen kameralar var.

Apple

1976 yılından Steve Jobs, Steve Wozniak ve Ronald Wayne tarafından temelleri atılan Apple adını ilk olarak ürettiği bilgisayar kitleri ile duyurdu. Şirket günümüzde tüketici elektroniği, bilgisayar yazılımı ve kişisel bilgisayar tasarlayan, geliştiren ve satan çok uluslu bir Amerikan şirketi olarak biliniyor. Şirketin en bilinen donanım ürünleri Mac serisi bilgisayarlar, iPhone akıllı telefon, iPad tablet bilgisayar ve Apple Watch adlı akıllı saatleri olurken en bilinen yazılımları ise OS X ve iOS işletim sistemleri, iTunes medya tarayıcısı, Safari internet tarayıcısı, Apple TV+,  iMessage, ve iCloud olarak ön plana çıkıyor. Şirket, Markets Insider'da yer alan Ocak 2020 verilerine göre 1,38 trilyon dolar piyasa değeri ile dünyanın en değerli teknoloji şirketi olarak ön plana çıkıyor.

Baidu

Baidu arama motoru yanı sıra derin öğrenme, yapay zeka, doğal dil işleme, yüksek performanslı bilgi işleme, yüz ve ses tanıma algoritmaları üzerine araçlar üretiyor. Baidu Research adı altında en son yapay zeka teknolojilerini üretecek bilim insanlarını ve mühendisleri bir araya getiriyor. Özel sektör bünyesinde yapay zeka üzerine en çok araştırma üreten firmalardan bir tanesi. Örneğin; şirketin yapay zeka tabanlı yapay sinir ağı Baidu Brain, ses tanımada % 97 ve yüz tanımada % 99.7 doğruluk oranına ulaştı.

Baidu aynı zamanda son yapay zeka teknolojilerinin üretiminde birçok firma ile de işbirliği yapıyor. 2017’ de, sürücüsüz araçlar için geliştirdiği Apollo yazılımının Çin’in en büyük otomotiv tedarikçisi FAW Grup ve dünya çapında faaliyet gösteren Chery, Volkswagen, General Motors, BYD, Ford ve Intel (Hyundai, Daimler AG)’in de içinde bulunduğu 50’den fazla ortağı olduğunu duyurdu.Baidu arama motoru yanı sıra derin öğrenme, yapay zeka, doğal dil işleme, yüksek performanslı bilgi işleme, yüz ve ses tanıma algoritmaları üzerine araçlar üretiyor. Baidu Research adı altında en son yapay zeka teknolojilerini üretecek bilim insanlarını ve mühendisleri bir araya getiriyor. Özel sektör bünyesinde yapay zeka üzerine en çok araştırma üreten firmalardan bir tanesi. Örneğin; şirketin yapay zeka tabanlı yapay sinir ağı Baidu Brain, ses tanımada % 97 ve yüz tanımada % 99.7 doğruluk oranına ulaştı.

Baidu aynı zamanda son yapay zeka teknolojilerinin üretiminde birçok firma ile de işbirliği yapıyor. 2017’ de, sürücüsüz araçlar için geliştirdiği Apollo yazılımının Çin’in en büyük otomotiv tedarikçisi FAW Grup ve dünya çapında faaliyet gösteren Chery, Volkswagen, General Motors, BYD, Ford ve Intel (Hyundai, Daimler AG)’in de içinde bulunduğu 50’den fazla ortağı olduğunu duyurdu.

Facebook

Facebook Research adı altında yapay zeka araştırmaları yürüten Facebook, özellikle akademik araştırmalara yoğunlaşarak başta iletişim olmak üzere günlük hayatı kolaylaştıracak yeni araçlar üretiyor. Adeta bir akademi görevini de üstlenen bu araştırma merkezi ile yapay zeka alanında teorik ve bilimsel ilerlemeler kaydediliyor. Makine öğrenmesi ve sinir ağları disiplinleri üzerinde çalışan Facebook, yüz ve mimik tanıma teknolojisinde yeni uygulamalar geliştirdi.

Oracle

1977 yılında Amerika’da kurulan Oracle, bilgisayar teknolojileri ve yazılımları üzerine odaklanmış teknoloji şirketlerinden biridir. Şirket Microsoft’un ardından, en büyük ikinci yazılım üreticisi firma olma ünvanını da taşımaktadır. Veritabanı geliştirme, bulut mühendislik sistemleri gibi çeşitli alanlarda farklı sayısız yazılımı bulunur.
Oracle CEO: Safra A. Catz ve Mark Hud, Oracle’ın CEO pozisyonunda bulunmaktadır. Kurucu Larry Ellison’ın CEO görevinden ayrılarak Yönetim Kurulu’na geçmesinin ardından Catz ve Hud, şirketin yönetimini beraber yürütmeye başlamıştır.

Intel

Intel, merkezi Kaliforniya’da bulunan; işlemci, ssd, flash bellek, anakart, chipset, modem ve bluetooth gibi ürünler üreten halka açık bir şirket. En çok bilinen ürünleri; Intel işlemci ve Intel chipset.
Intel CEO: Brian Krzanich, 9 Mayıs 1960 ABD, Kaliforniya doğumlu. İlk olarak 1982 yılında mühendis olarak Intel’de çalışmaya başladı. Intel’de CEO görevine 2013’te başlayan Brian Krzanich, 2014 yılında “Dünyanın en küçük bilgisayarı” olan “Edison”’u duyurdu.

Tesla

Sürücüsüz araç teknolojilerinde ilk akla gelen isimlerden biri şüphesiz Elon Musk ve dolayısıyla, Tesla’dır. Elektrikli araç üretimi ile yola çıkan şirket son zamanlarda yönünü yapay zeka araçlarını kullanan sürücüsüz otomobillere çevirdi. Oto sürüş yazılımları yapay zeka eklentilerindeki gelişmelerle sürekli güncellenerek risk oranı git gide düşürülüyor. Tesla’nın sürücüsüz araç sisteminin son güncellemesi 8.0 araçlardaki radar sistemini büyük ölçüde geliştirdi. Makine öğrenmesi bu radar sistemlerini desteklemede etkin olarak kullanılıyor. Tesla aracı, tüm filodaki araç verilerini toplayarak sürücülerin belirli GPS lokasyonlarında nasıl davrandıklarını görebiliyor. Makine öğrenmesi yazılımları bu verileri analiz ederek sürücülerin bu noktalarda nasıl davranacaklarını ön görüyor ve otomatik pilotun sürüşünü ayarlıyor.

Sürücüsüz araçlarda en büyük sıkıntı radarın çevreden gelen etkileri doğru bir şekilde değerlendirememesidir. Radar verimini arttırmak için derin öğrenme destekli şekil tanıma ve sentezleme teknolojileri geliştiriliyor. Radar sistemi, etrafına radar titreşimleri göndererek ardından gelen yankıyı tespit edebilir, buna göre aracın yol üzerindeki konumunu ve mesafesini ölçebilir. Dolayısıyla bir Tesla’nın önündeki bir araba bir engeli fark etmez ve geç frene basarsa radar bunu önceden algılayıp Tesla’nın frene erken basmasını sağlayabilir.

Microsoft

Microsoft yapay zeka araştırmalarını güncel sorunların çözümü için kullanmayı hedefliyor. Tarımdan sağlığa, eğitimden sosyal hayata kadar farklı alanlarda kullanılacak yeni teknolojiler yaratıyor. Microsoft’un son dönem yapay zeka çalışmaları arasında Cortana, InnerEye, HoloLens ve FarmBeats bulunuyor.

 

Dünyanın en zengin 10 insanı 2021

  • Amazon’un kurucusu Jeff Bezos: 190 milyar dolar
  • Tesla’nın kurucusu Elon Musk: 170 milyar dolar
  • Microsoft'un kurucusu Bill Gates: 132 milyar dolar
  • Fransız İş adamı Bernard Arnault :114 milyar dolar
  • Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg:104 milyar dolar
  • Amerikalı İş adamı Warren Buffet: 87.6 milyar dolar
  • Google kurucularından Larry Page: 82.4 milyar dolar
  • Microsof'un eski CEO'su Steve Ballmer: 80.4 milyar dolar
  • Google kurucularından Sergey Brin: 79.8 milyar dolar
  • Oracle'ın kurucusu Larry Ellison: 79.7 milyar dolar

Dünyanın En Zengin İnsanı Jeff Bezos Kimdir? 

Amazon.com, ABD’nin Seattle şehrinde ilk kurulan en büyük internet alışveriş sitesidir. Sitede DVD, Müzik CD’si, bilgisayar yazılımı, bilgisayar oyunu, elektronik eşya, aksesuar gibi birçok ürün satılmaktadır. Amazon ayrıca; Alexa.com, a9.com, 43things.com, Audible.com, IMDb ve Twitch.tv gibi internet şirketlerinin de sahibi.
Amazon CEO: Jeff Bezos, 12 Ocak 1964 ABD, New Mexico doğumlu. Amazon.com’u bodrumda birikmiş kitaplarını satmak için 1994 yılında kuran ve hala CEO’luk görevini yürüten Jeff Bezos’un serveti 190 milyar dolar. Jeff Bezos kimdir sorusunun cevabını bilmiyor olsanız da onun adını duymuşsunuzdur. Onun patronu olduğu şirketlerden birinin müşterisi olma ihtimaliniz de yüksek. Jeff Bezos hakkında söylenecek çok şey var ama ilk etapta Amazon.com’un kurucusu, CEO’su ve başkanı olduğunu, uzay araştırmaları yapan Blue Origin’in de kurucusu ve sahibi olduğunu bilmelisiniz. Jeff Bezos serveti ile de dünyanın en çok konuşulan isimlerinden biridir.

Jeff Bezos’un Biyografisi

Jeff Bezos’un hayatı şöyle bir incelendiğinde bugünlere emin adımlarla ilerlediğini görmek mümkün. Dünyaya gözlerini açtığında takvimler 1964 yılının ocak ayını gösteriyordu. Bezos New Mexico’da doğdu ama Houston ve Teksas’ta büyüdü. Jeff Bezos hayatı hakkındaki kararları daha çocukluk yıllarında aldı ve bilime, mekaniğe merak saldı. Aile evinin garajını kendi çalışmaları için bir üs haline getirdi.

Jeff Bezos biyografi öyküsünün en önemli bölümü üniversite hayatıyla başlıyor. 1986 yılında üniversiteye başlarken tercihini Albert Einstein’ın hayatının son günlerine kadar öğretmenlik yaptığı Princeton Üniversitesi’niden yana kullandı. Buradaki Elektrik ve Bilgisayar Bilimi Mühendisliği eğitimi gördü ve bölümden mezun olur olmaz da soluğu borsanın merkezi Wall Street’te aldı.

Wall Street’te de kendini göstermeyi başardı ve finans şirketlerinden DE Shaw’ın başkan yardımcılığı görevini üstlendi. Şirketin, o güne kadar ki en genç başkan yardımcısı unvanını aldı. İş arkadaşı MacKenzie’ye aşık oldu ve 6 ay içinde evlendiler. Ardından DE Shaw’dan istifa edip Amazon’u kurdu ve önlenemez yükselişi başladı. Amazon kuruluşu itibarıyla sadece Bezos’un değil internet kullanıcılarının da hayatını değiştirdi.

2004 yılına geldiğinde Blue Origin isimli uzay araştırmaları şirketini kurdu. Bezos bu şirketi kurarken uzay uçuşları için yeni teknolojiler geliştirmeyi ve en nihayetinde uzaya insan seyahatini başlatmayı amaçladı. Roket fırlatma tesisi olan Blue Origin, Bezos’un amaçları doğrultusunda harıl harıl çalışmaya devam ediyor.

Türkiye’nin En Zengin 10 insanı 2021

  • Murat Ülker - 6.3 milyar dolar (Dünyanın en zengin insanları sırası 421)
  • Erman Ilıcak - 4.4 milyar dolar (Dünyanın en zengin insanları sırası 655)
  • Ferit Şahenk - 3 milyar dolar (Dünyanın en zengin insanları sırası 1008)
  • Filiz Şahenk - 2.8 milyar dolar (Dünyanın en zengin insanları sırası 1111)
  • Semahat Sevim Arsel - 2.3 milyar dolar (Dünyanın en zengin insanları sırası 1362)
  • Sezai Bacaksız - 2.3 milyar dolar (Dünyanın en zengin insanları sırası 1362)
  • Mustafa Rahmi Koç - 2.3 milyar dolar (Dünyanın en zengin insanları sırası 1362)
  • Nihat Özdemir - 2.3 milyar dolar (Dünyanın en zengin insanları sırası 1362)
  • Mustafa Küçük - 2.1 milyar dolar (Dünyanın en zengin insanları sırası 1517)
  • İbrahim Erdemoğlu - 2 milyar dolar (Dünyanın en zengin insanları sırası 1580)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar
Bu habere henüz yorum yapılmadı.
İlk yorum yazan siz olun!