BIST9.753,24%0,38
USD32.5845%0.14
EURO35,0099%0.11
ALTIN2.456,47%0.83
Yaşam

Ticaret ile ilgili hadisler

İslam dininin ekonomik açıdan engelleyici olmadığı aksine ekonomik gelişmeyi ve çalışmayı teşvik edici yazılar ve hadisler bulunmaktadır. Ticaret ile ilgili Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) hadislerini sizler için hazırladık.

Abone OlGoogle News
20 Ocak 2021 17:14

Bütün ilahi dinlerin can, mal, akıl, nesil ve dinin korunmasını emreden uyarılarını tüm insanlığa evrensel bir mesaj olarak bırakan son peygamber Hazreti Muhammed, üstün kişiliğiyle insanlık için en güzel örnek ve yol gösterici bir rehber olmuştur. Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (sav) ticaret ve alışveriş hakkındaki hadislerine haber yazımızda yer verdik. 

Ticaret ve Alışveriş Hakkında Hadisler

  1. Resulullah (s.a.v) faiz alana, verene, faiz muamelesini yazı ile tespit edene ve şahitlik yapanlara lanet etti ve ‘’Bunlar günahta eşittir’’ diye buyurdu.
  2. Öyle bir zaman gelecek ki, kişi eline geçen malın, helalden mi haramdan mı geldiğine aldırış etmeyecektir.,
  3. Ey tüccar topluluğu, şeytan ve günah satışta beraber bulunurlar. Öyle ise sizde alışverişe sadaka ve zekât karıştırarak onlardan korunmaya çalışınız.
  4. Dürüst ve güvenilir tüccar, ahirette peygamberler, sıddıklar ve şehidlerle beraber olacaktır.
  5. Cenab-ı Hak hiçbir peygamber göndermemiştir ki, çobanlık yapmamış olsun.
  6. Resulullah (S.a.v) şarap konusunda on kişiye lanet etti: ‘Şarap yapmak için üzüm sıkana, sıktırına, içene, taşıyana, kendisine getiriline, dağıtana, satana, parasını yiyene, satın alana, kendisi için şarap aldırana.’’
  7. Resulullah (S.a.v) ölçü ve tartı ile meşgul olanlara şöyle buyurdu: ‘Siz öyle önemli iki işle meşgul oluyorsunuz ki sizden önce gelen milletler bunlara riayet etmemek yüzünden helâk olmuşlardır.’’
  8. Bir zat resulullah (s.a.v)’in yanına gelerek daima aldatıldığını söyledi. Resulullah (S.a.v)’de cevaben, ‘Sen de alışveriş esnasında ‘Dinde aldatma yoktur’ de buyurdu.
  9. İnsanlar, ‘’Ey Allah’ın Resulü, fiyatlar yükseldi. Şu halde sen fiyatları donduruver’’ dediler. Bunun üzerine resulullah (S.a.v) şöyle cevap verdi: ‘’ Fiyatları tespit eden, darlık ve bolluk veren, rızıklandıran yalnız Allah’tır. Ve ben, içinizden hiçbir kimsenin ne mal ne de kan bakımından benim tarafımdan bir haksızlığa uğramamış olarak Rabbime kavuşmayı arzu ederim.’’
  10. Bir kimse elinin emeğinden daha hayırlı bir yemeği asla yememiştir. Davud (a.s)’da kendi kazancını yerdi.
  11. Allah şöyle buyurdu: ‘’İki ortaktan biri diğerine ihanet etmediği müddetçe, onlardan üçüncüsü benim (Rahmetimle aralarında bulunurum) Ancak biri diğerine ihanet ettiği zaman aralarından çıkarım.’’
  12. Resulullah (s.a.v) alıcı olmadığı halde teklif edip piyasa kızıştırmayı yasakladı.
  13. Kim bir Müslümanın malını ele geçirmek maksadıyla, bilerek yalan yere yemin ederse, Allah’ın gazabına uğramış olarak onun huzuruna varır.
  14. Kim haksız olarak bir araziye el koyarsa, Mahşer meydanında bu el koyduğu araziyi sırtında taşıyarak gelmeye de zorlanır.
  15. Mescidde bir şey satan veya satın alan birisini gördüğün zaman, ‘ Allah’ın ticaretine hayır gelmesin’ deyin ve kaybettiğini mescid içinde soruşturan kimse gördüğünüz vakit, ‘’ Allah onu sana buldurmasın’’ deyin.
  16. Allah birinize bir cihetten rızık gönderiyorsa, o yolla  geçimini temin etmekte zorlanmadıkça orasını terk etmesin.
  17. Malını satışan sunan bol rızka mazhar olur; halkın ihtiyaç maddelerinde intikâr, stokçuluk yapan da Allah’ın rahmetinden uzak kalır.
  18. Kusurunu söylemeden bir mal satan kimse daima Allah’ın gazabı altındadır ve melekler o adamın, Allah’ın rahmetinde uzak kalmasını dilerler.
  19. Hiçbir şehirli köylü hesabına malına satmasın. İnsanları ticarette kendi hallerine bırakınız. Allah onların bir kısımını vasıtasıyla rızıklandırır.
  20. Günahkar ve isyankar kimseden başkası ihtikar, stokçuluk yapmaz.
  21. Resulullah (s.a.v) ücretini belirtmeden işçi tutup çalıştırmayı yasakladı.
  22. Kim kırk gün gıda maddesi stoku yaparsa Allahü Teala ondan, o da Allah'tan uzak olur.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar