BIST9.058,54%2,86
USD32.3297%0.12
EURO35,0711%0.00
ALTIN2.298,20%0.91
Yaşam

Bayram geceleri ibadet etmenin önemi

Bayram gecelerinde yapılması gereken ibadetler nelerdir? Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri hangi ibadetler yapılmalı? Hangi dualar edilmeli? Bayram gecesinin önemi nedir? Peygamberimiz Hz. Muhammed , bayram geceleri nasıl ibadet ederdi?

Abone OlGoogle News
18 Ocak 2021 18:10

İslam'da gece, günden önce geldiği için bayram geceleri Arefe gününden sonraki gecedir. Yani başka bir deyişle bayram gününden önceki gecedir. Bu önemli gecelerin anlamını bilmek ve bayram geceleri ibadet etmek gerekir.

- Bayram Gecelerinin Önemi

Peygamber efendimiz Hz.Muhammed (sav) şöyle buyurmuştur:

“Ramazan bayramı gecesini ve Kurban Bayramı gecesini sevâbını Allah’tan umarrak ihya edenin kalbi, kalblerin öldüğü gündde ölmez.” (İbn Mâce, Sıyam, 68)

- Bayram gecelerinde hangi ibadetler yapılmalı?

1. Namaz kılmak 

Bayram geceleri kaza namazı ve nafile namaz kılınması tavsiye olunmuştur. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) bir sohbetinde:

“Müslüman bir kimse, farzların dışında nâfile olarak her gün Allah rızası için on iki rek`at namaz kılarsa, Allah Teâlâ ona cennette bir köşk yapar” veya “Ona cennette bir köşk yapılır.” (Müslim, Müsâfirîn 103)

2. Kuran okumak 

Kuran-ı Kerim okumanın öneminide peygamber efendimiz şöyle buyurdu:

“Kim Kur’ân-ı Kerîm’den bir harf okursa, onun için bir iyilik sevabı vardır. Her bir iyiliğin karşılığı da on sevaptır. Ben, elif lâm mîm bir harftir demiyorum; bilâkis elif bir harftir, lâm bir harftir, mîm de bir harftir.” (Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân 16)

3. Dua etmek 

Peygamber Efendimiz, her fırsatta dua etmemizi istemiş, dualarımıza meleklerin "âmin" dediğini müjdelemişlerdir. Dualarımızda Allah'tan hayırlı ve güzel şeyler istediğimizi tavsiye etmişlerdir:

“Kendinize hayırdan başka bir şeyle dua etmeyin. Çünkü melekler dualarınıza âmin derler”

4. Sadaka vermek

Allah yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi pek çok tehlike ve belâlardan muhâfaza edeceği, buna ilâveten sadaka sahibini muhabbetullâh’a nâil eyleyeceği unutulmamalıdır. Mübarek gün ve geceler sadaka vermeye en güzel vesilelerdir.

Zira ayet-i kerimede şöyle buyrulmuştur:

“Allah yolunda infâk edin! Kendi ellerinizle kendinizi tehlikeye atmayın. Bir de ihsanda bulunun. Zira Allah, muhsinleri (iyilikte bulunan, işini güzel yapan ve ihsan şuuru ile yaşayanları) sever.” (el-Bakara, 195)

5.Tövbe etmek

ayram gecelerinde günahlarımız için bolca tövbe istiğfar etmeliyiz. Tevbe, Hakk’a dönüş demektir. Hakk’ı unutan ya da O’ndan gafil olan bir kulun, girdiği yanlış yolun farkına varıp yüzünü ve gönlünü Rabbine yöneltmesi ve affını dilemesidir. Böyle bir kulun kalbi büyük bir nedâmetle, için için yanar ve ılık gözyaşlarıyla Rabbine gönlünü açar. İşte bu yanış ve pişmanlık ''tövbe''dir.

6. Şükür etmek 

Bayram gecelerinde Allah’a çokça hamd etmeli ve şükür halinde bulunmalıyız.

Ayet-i kerimede: “Ölümsüz ve daima diri olan Allah’a güvenip dayan. Onu hamd ile tesbih et.” (Furkân, 58) buyrulmaktadır.

Resûl-i Ekrem Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Şükür, imanın yarısıdır…” (Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr, I, 107)

7. Allahı zikretmek 

Mübarek gün ve gecelerde Allah’ı zikretmeye daha çok önem verilmelidir. Allahı zikretmenin faydaları bizlere fazlasıyla geri dönüş sağlar.

Ayet-i kerimelerde şöyle buyrulur:

“Kendi kendine, yalvararak ve ürpererek, yüksek olmayan bir sesle, sabah-akşam Rabbini an. Gâfillerden olma!” (el- A’raf, 205)

Hazreti Peygamber, Arefe Günü’nde en ziyâde şöyle zikrederlerdi. Bizler de bu zikri arefe gününden başlayarak bayram geceleri de yapabiliriz.

“Allah’tan başka ilâh yoktur, yalnız O vardır ve hiçbir şerîki yoktur. Mülk O’nundur ve hamd da O’na mahsustur. Bütün hayırlar O’nun elindedir ve O her şeye kâdirdir.”

8. Salavat getirmek 

Resûlullah Efendimiz’e salavat getirmeyi Allah Teala emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının giderileceği, günahlarının bağışlanacağı bildirilmiştir.

Nitekim ayet-i kerîmede şöyle buyrulur:

“Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e çokça salât ederler. Ey müminler! Siz de O’na salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)

9. Bayrama nasıl hazırlanılır? 

İslam'da geceler günden önden önce geldiği için bayrama bayram gecelerini ihya ederek başlanmalı ve sonrasında da şu şekilde hazırlıklar yapılabilir:

Bayram günlerinde temiz ve güzel elbiseler giyilmeli.

Bayram namazına gitmeden önce gusül abdesti alınmalı.

Dişler fırçalanmalı, ağzımız temiz kokmalı.

Güzel kokular sürünmeli.

Güler yüzlü olunmalı.

* Namazdan önce Ramazan bayramında hurma vb. tatlı bir şey yenilmesi.

* Kurban bayramında ise ilk olarak kurban etinden yenilmesi.

*  Namaza mümkünse yürüyerek gidilmeli.

* Namazdan dönüşte başka bir yol kullanılmalı.

* Çokça sadaka dağıtılmalı.

* Ramazan bayramında Fitreler namazdan önce verilmeli.

* Namaza giderken tekbir getirilmesi (menduptur).

* Kurban bayramında farz namazlardan sonra teşrik tekbiri getirilmesi. (Hanefîlere göre vâcip, Hanbelî ve Şâfiîlere göre sünnet, Mâlikilere göre ise menduptur)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar