BIST9.079,97%3,10
USD32.4322%0.27
EURO35,0133%-0.01
ALTIN2.326,34%0.26
Yaşam

Türkiye'de Hangi araçların kantara girme zorunluluğu bulunur?

Ticari ve yüksek tonajlı olduğu belgelenmiş araçların kantara girme zorunluluğu bulunmaktadır. Yol kenarlarındaki denetim istasyonlarında ölçüm yapılmaları beklenmektedir. Hangi araçların kantara girme zorunluluğu bulunmaktadır? Kantara Hangi Araçlar Girmek Zorundadır? Kantara Girmeme Cezası Nedir? Trafik Cezası Yasalarının 65/4 maddesi Nedir?

Abone OlGoogle News
12 Ocak 2021 15:31

Yollara çıktığında çeşitli sebeplerce asfalta zarar veren fazla tonajlı araçlar çeşitli trafik kazalarına neden olabilmektedir. Bu doğrultuda yol denetim istasyonları devreye girmekte ve ağırlık limitini aşanlara idari para cezası keserek olası kazaları bu şekilde önlemeye çalışmaktadırlar. 

Kantara Hangi Araçlar Girmek Zorundadır?

Kantar, ağırlıkları kaldırmaya yarayan ve aynı zamanda cisimlerin ağırlığını ölçmeye yarayan alete verilen isimdir. Fakat burada kullanılan kantarın anlamı, ulaştırma ve alt yapı bakanlığınca ticari açıdan kullanılan büyük araçların ağırlığını ölçen özel bir alettir. Türkiye’nin 24 tane önemli giriş çıkışlarında yol kenarı denetim istasyonları vardır. Sadece aracın ağırlığını değil ayrıca plaka kontrolünü sağlayarak, sürücü belgeleri kontrol etmekle sorumludurlar. Bu istasyonlar haftanın 7 gün 24 saat çalışmaya devam ederler ve zamanla bu yol denetimi daha sıkı hale getirilmesi için çalışmalar sürdürülmektedir.

Hangi araçların kantara girme zorunluluğu bulunmaktadır?

Tır

Kamyon

Yük Kamyonları

Nakliye Kamyonları

 

Yani yüksek tonajlı ticari büyük araçların kantara girmeleri gerekmektedir. Yurtiçi olsun yurtdışı olsun  ticaretlerinde daha fazla kazanç elde edebilmek adına bazen kamyonlar ve tırlar yük olarak limitlerinin üstünde ağırlık almakta ve birçok kazalara sebebiyet sebebiyet verdikleri iddia edilmektedir. Bu durumlara önlem olmak amacı ile yol kenarı denetim istasyonları, her ticari tır ve kamyonu denetime alarak ağırlık, plaka ve belge kontrolü yapmaktadır. Ancak kantara hızlı girip fren yapanlar yüksek ağırlığı çıktığından dolayı ceza yediklerini görülmüştür. Bundan dolayı polisler uyarsa da ilk defa kantara girenler bu hataya düşerek ceza almaktadır.

Bu araçların kantara girme zorunluluğu denetim ve kontrol için önemli olduğundan dolayı denetim istasyonu öncesi uyarı levhaları ile sürücüler bilgilendirilmekte ve ona göre hazır olmaları beklenmektedir.

Kantara Girmeme Cezası Nedir?

Kantara girmeme cezası, Trafik Cezası Yasalarının 65/4 maddesi gereği ağır cezalara tabi tutulmaktadır. Kantar ile yol denetim istasyonu olası kazaları ve çeşitli yasa dışı olayları engellerken, bazı sürücüler yakalanmamak adına kantarı geçiyor. Bazıları ise ilk defa deneyim yaşadıkları için bilgisiz bir şekilde kantarı geçiyor.  Yasada bulunan maddeye göre, yol denetim istasyonlarında ışık, ikaz, levha, ses ya da görevli olan kişilerin dur ikazına karşı sürücü durmuyor ve yoluna devam ediyor ise trafik ceza kanuna göre idari para cezası verilmektedir. Bu idari para cezası 1.835 TL şeklindedir. Ancak sürücü peşin vermek isterse yaklaşık 500 TL indirim ile 1.376,25 TL ödeme yapabilir.

Bu cezanın yanı sıra kantara giren araçlar ağırlığı ve limitinden fazla 70 kilo fazlalığı var ise 500 TL, 100 kilo fazlalığı var ise 1.000 TL olacak şekilde ağırlık ne kadar fazla olursa bir o kadar ceza artmaktadır. Bu anlamda sürücülerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Bu cezalar için trafik ceza kanunun 65/1 maddesine bakmanız gerekmektedir.

 

 

Kara yolları Trafik Yasasının trafik cezası madde 65/4'de; ağırlık ve boyut kontrol mahallerinde işaret, ışık, ses ya da görevlilerin dur ikazına rağmen tartı ya da ölçü kontrolüne girmeden seyrine devam etmek durumunda Trafik Yasasının 65/4 maddesi ihlal edilmiş sayılır.

Yasada bulunan maddeye göre, yol denetim istasyonlarında ışık, ikaz, levha, ses ya da görevli olan kişilerin dur ikazına karşı sürücü durmuyor ve yoluna devam ediyor ise trafik ceza kanuna göre idari para cezası verilmektedir. Bu idari para cezası 1.835 TL şeklindedir. Ancak sürücü peşin vermek isterse yaklaşık 500 TL indirim ile 1.376,25 TL ödeme yapabilir.

Bu cezanın yanı sıra kantara giren araçlar ağırlığı ve limitinden fazla 70 kilo fazlalığı var ise 500 TL, 100 kilo fazlalığı var ise 1.000 TL olacak şekilde ağırlık ne kadar fazla olursa bir o kadar ceza artmaktadır. Bu anlamda sürücülerin daha dikkatli olması gerekmektedir. Bu cezalar için trafik ceza kanunun 65/1 maddesine bakmanız gerekmektedir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar