BIST9.915,62%2,05
USD32.4799%-0.18
EURO34,7840%-0.54
ALTIN2.442,55%0.26
Yaşam

Perşembe günü ibadet etmenin önemi

Dinimizce perşembe akşamı mübarek günlerden biridir. Özellikle perşembeyi cumaya bağlayan gece tüm dua ve dileklerin kabul edildiği gecedir.Perşembe akşamı namaz kılmanın önemi nedir? Mübarek gecelerin takvimi ve perşembe günü ibadet etmenin önemini sizler için hazırladık. İslam dininin şartları nelerdir? Hz. Muhammed (sav)'ın perşembe gecesi hakkındaki sözleri nelerdir?Cuma günü ibadet etmenin önemi nedir

Abone OlGoogle News
08 Ocak 2021 16:48

Perşembe akşamı ibadet etmenin diğer günlerden farkı nedir? Perşembe gününün aslında ibadetimizde cuma günü kadar önemi vardır. Hergün namaz kılmamız gerektiği gibi perşembe günleride istiğfar etmemiz gerekir. Bir müslümanın, müslümanlık vazifelerinden biri de ibadetini aksatmamaktadır. Bu ibadetleri elimizden geldiğince yapmaya özen göstermeliyiz: Şehâdet etmek, namaz kılmak, zekât vermek, oruç tutmak ve hacca gitmektir.

 Hz. Muhammed (SAV) Perşembe akşamının önemi ile ilgili şöyle buyurdu:

Perşembeyi Cumaya bağlayan gece olunca, gecenin son üçte birinde kalkabilirsen kalk. Çünkü o an meleklerin hazır bulunduğu bir andır. O saatte yapılan dua makbuldür. Kardeşim Ya’kub da evlatlarına, ‘Sizin için Rabb’ime istiğfar edeceğim, hele Cuma gecesi bir gelsin’ derdi. Eğer o vakitte kalkamazsan gecenin ortasında kalk. Bunda da muvaffak olamazsan gecenin evvelinde kalk. Dört rek’at namaz kıl. Birinci rek’atte, Fatiha ile Yasin Sûresini oku, ikinci rek’atte Fatiha ile Duhân Sûresini oku, üçüncü rek’atte Fatiha ile Secde Sûresini oku, dördüncü rek’atte Fatiha ile uzunca Tebâreke Sûresini oku. Teşehhüdü bitirdiğin vakit Allah’a hamdet, Allah’a senayı da güzel yap, bana ve diğer peygamberlere salât oku, bunu güzel yap. Erkek ve kadın mü’minler için ve senden önce gelip geçen mü’min kardeşlerin için istiğfar et.”

Tabi biz Peygamberimiz ve ashabı gibi olmayız ama eğer hakiki kul olmaya çalışıyor isek,dualarımızın kabul olamasını istiyorsak,Allah’ta hacet ve dileklerimiz var ise bu gecelere gereken önemi göstermeliyiz.

Perşembe akşamı nasıl ibadet edebiliriz?

Cuma gününe Perşembe akşamından itibaren girildiği için perşembe akşamları da önem taşır. O gecelerde ibadete ağırlık vermek de son derece önemlidir.

Perşembe akşamı özellikle Perşembeyi cumaya bağlayan gece dinimizce mübarek bir gecedir ve bu gecede edilen tüm duaların kabul olacağına inanılır.

Önce boy abdesti alınır. Sonra hacet namazına niyet edilir.Namaz tamamlandıktan sonra Allah’tan hacet neyse o istenir.

Namazda aşağıdaki ayetler okunur:

1. Rekâtta: Subhaneke + Fatiha + 3 Âyetel Kürsî

2. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.

2. Rekâtın sonunda : Ettehiyyâtü + Allahümme salli + Allahümme bârik

3. Rekâtta: Subhaneke + Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.

4. Rekâtta: Fatiha + Ihlâs + Felâk + Nas.

Bunun dışında perşembe akşamı Kuran-ı Kerim ve Yasin okumanın sevabı büyüktür.

 

CUMA GÜNÜ İBADET ETMENİN ÖNEMİ 

Müslümanların cuma günü başlıca ibadeti şüphesiz cuma namazıdır ancak cuma günü yapılacak ibadetler namazla bitmez. Cuma günü bol bol dua edilmeli, Kur'an okunmalıdır. Hadislere göre cuma günü ibadetleri:

(Cuma gecesi Kehf suresi okuyan, Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla
aydınlanır. İki Cuma arasında işlediği günahlar da affolur.) [Tergib]

(Cuma günü 80 salavat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.) [Dare Kutni]

(Cuma günü veya gecesi Duhan suresini okuyana Cennette bir köşk ihsan
edilir.) [Taberani]

(Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın, günahları affedilir.) [İsfehani]

(Cuma günü gusledenin günahları affolur.) [Taberani]

(Cuma günü sabah namazından önce Estagfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh, okuyanın, deniz köpüğü kadar da olsa günahları affolur.) [İbni Sünni]

 

 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar