BIST9.548,09%-1,36
USD32.5064%0.23
EURO34,5406%0.21
ALTIN2.495,11%0.48
Yaşam

Mesleğinde en iyi nasıl olursun? İşte 10 bin saat kuralı !

Malcolm Gladwell’in ilk olarak 2008 yılında basılan “Outliers” adlı kitabında başarıyı getirdiğini öne sürdüğü iki etkenden biridir. Hangi konuda iyi olmak istediğini düşün.Sevdiğiniz bir işte çalışıyorsanız o işte profesyonel olma ihtimaliniz daha yüksek ! 10 bin saat kuralının detayları..

Abone OlGoogle News
07 Ocak 2021 18:12

Herhangi bir okuldan mezun oldunuz ve beklendiği gibi sevdiğiniz bir işe katılım gösterdiyseniz eğer bu haber sizin için çok iyi! Profesyonel olmanın ilk basamağına adım atmış olabilirsiniz fakat unutmamak gerekirki profesyonellik basamakları oldukça fazladır. Peki bu basamakları aşarken neleri bilmelisiniz?

1. Kuralın temeli: eğer bir alanda başarıyı yakalamak istiyorsan çalışma temposunu yakalamalısın

Outliers kitabında örnek olarak Bill Gates ve The Beatles verilmiştir. Gates, lisede okurken evinin yakınında bulunan ve o zamanlar için nadir nitelikte bir bilgisayar laboratuarına sahip olan Washington Üniversitesi’ne gidip orada kod çalışırmış. The Beatles’ın Hamburg zamanına da deyinen kitap, orada aralıksız 8 saat çaldıkları dönemden bahsetmiş ve her ikisininde başarısını bu çalışmaya dayandırmıştır.

2. Hemen vazgeçme! Bu çalışma toplamda 10 bin saat olmalı.

Konu üstünde çalışarak ve pratik yaparak elde ettiğin tecrübelerin toplamda 10 bin saat olmalı ki, o alanda ustalaşıp olası herşeyi tanıyabilirsin ve ona göre daha uygun kararlar ile yoluna devam edebilirsin. Bu da sana sonunda başarıyı getirir. 10 bin saat kuralı için en önemli nokta burasıdır.

Bu kural aslında ortaya atılmış bir tez ve bunu destekleyen hipotezler de  bulunmakta.

10 bin saat kuralının bu kadar ilgi görmesi sonrasında bu konu üzerine tartışmalar ve araştırmalar yapılmaya başlandı. 2014’de yayınlanan bir araştırma sonucuna göre pratik yapmak;

-Oyunlarda %26

-Müzikte %21

-Sporda %18

-Eğitimde %4

-Mesleklerde %1’lik bir fark yaratmış.

4. Kuralın geçerli olabileceği alanlar sınırlı sayıda.

Frans Johansson, “The Click Moment” adlı kitabında düzenli olarak yapılan bu pratiğin sadece yapıları istikrarlı ve oturmuş sistemlerde geçerli olduğunu, 10bin saat kuralının bu alanlarda başarının habercisi olacağını öne sürmüş. Girişimcilik gibi alanlarda çoğu zaman kurallar ortaya atılsa da kısa bir süre sonra o kuralın yerini yenisi alıyor. Böyle sürekli değişken bir dinamiğe sahip alanlarda daha kurallar yazılmadı. Virgin grubunu kuran Richard Branson ilk olarak bir müzik stüdyosu kurmuştu ama şimdi grup 400’e yakın şirkete sahip ve uzaya insan göndermeye hazırlanıyorlar.

Unutma! Pratik ve tecrübe kesinlikle önemli ama abartıldığı kadar değil

Hem teorikte hem uygulamada tecrübe ve pratik önemini koruyor. Ama çoğu zaman genç girişimcilerin bu ikiliyi atlattığını ve önüne geçtiğini görüyoruz. Asıl sorulması gereken soru şu. Başka hangi etkenler başarıyı getirme konusunda öne çıkıyor?

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar