BIST9.915,62%2,05
USD32.509%-0.09
EURO34,7760%-0.56
ALTIN2.438,67%0.10
Teknoloji

Facebook’un Türkiye’den isimleri de barındıran “kara listesi” sızdırıldı!

ABD menşeli sosyal medya platformu Facebook’un yıllardır bir sır olarak sakladığı “Kara Liste”si yine bir ABD menşeli haber kuruluşu olan The Intercept tarafından ortaya çıkarıldı. Kategorilere ayrılmış 4 bin civarında insanın olduğu belirtilen listede Türkiye’den de bazı isimlerin yer aldığı görüldü.

Abone OlGoogle News
13 Ekim 2021 16:10

Amerikalı bir haber kuruluşu olan The Intercept, Facebook’un yıllardır bir sır olarak sakladığı “Kara Liste”sini ortaya çıkardı. İçerisinde 4 bin civarında insanın olduğu bu listede suç ve terör örgütü ile bağlantılı isimler, nefret ve militarize edilmiş toplumsal hareketler sergileyen insanlar var. Listede Türkiye’den de isimler olduğu görülüyor.

3 kademeli “kara liste”

Facebook’un “Tehlikeli Kişiler ve Örgütler Listesi” (DIO), The Intercept tarafından sızdırıldı. Liste üç kademeden oluşuyor; bunlardan ilk kademe ciddi oranda çevrimdışı (internet dışında da) zarar verebilecek insanlar. İlk kademedeki insanların çoğu ABD, Orta Doğu ve Güney Asya’da yer alan örgütlerde görev alıyor.

İkinci kategoride ise “Devlet Dışı Şiddete Dayalı Suçlular” tanımı kullanılmış. Bu insanlar genellikle yurt dışında tehlikeli olarak kabul edilen, daha önce şiddet içeren eylemlere katılan kişilerden oluşuyor.

Üçüncü kategori ise ABD hükümetine zarar verme potansiyeline sahip kişileri içeriyor. Bu kategoriye sağ görüşlü milisler dahil edilmiş.

Yayınlanan listede Türkiye’den de birçok isim yer alıyor.

 

Facebook’un kara listesi

Facebook’un kara listesinin %53,7’si terörizmle, %23,3’ü militarize toplumsal hareketlerle, %17’si nefret gruplarıyla, %4,9’u suça teşebbüs edenlerle ve %1’i de devlet dışı şiddetle ilgili kişilerden oluşuyor.

“Facebook’un politikası sorumsuz bir sistem haline geldi”

The Intercept’in haberine göre, Facebook’a bu listeyi yayınlaması için birçok baskı geldiğini ama buna daha önce yanaşamadığı belirtildi. Aynı zamanda yayınladığı listeyle birlikte listenin insanların kişisel özgürlüklerini sınırlamaya yönelik olduğunu belirten haber kuruluşu, “Facebook’un DIO politikası, belirtili toplulukları orantısız bir şekilde cezalandıran sorumsuz bir sistem haline geldi” ifadelerine yer verdi.

Hep tepki çekti hem destek gördü

Listede bulunan isimler arasında, politikacılar olsun, yazarlar olsun, müzik grupları olsun hatta çok uzun zaman önce ölmüş insanların olması da dikkat çekiyor. Facebook, bir yandan böylesine kafa karıştırıcı bir listeye sahip olduğu için insanları hedef olarak göstermek ile suçlanırken, bir yandan da ihmalkar davranmaması için böyle bir listeye sahip olduğu için destek gördü.

(Kaynak: megabayt.com)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar