BIST9.882,56%1,71
USD32.5733%0.11
EURO34,9828%0.03
ALTIN2.459,86%0.97
Teknoloji

Milli fırkateyn ‘İstanbul’ denize indirildi

Türkiye’nin ilk milli fırkateyni, MİLGEM Projesi’nin 5. gemisi TCG İSTANBUL, denize indirildi. Türk Deniz Kuvvetleri için önemli bir kuvvet çarpanı olacak yerli ve milli TCG İSTANBUL fırkateyni, 2023’te donanmaya teslim edilmesi bekleniyor.

Abone OlGoogle News
24 Ocak 2021 13:12

Türkiye’nin ilk milli fırkateyni ‘TCG İSTANBUL’ denize indirildi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yürütülen, STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ’nin ana yüklenici olduğu gemi inşa projesi İstanbul Tersane Komutanlığı’nda sürüyor. İstanbul Fırkateyni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı törenle denize indirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan törende şöyle konuştu:

“Savunma sanayiinde 2002’de 62 proje varken bugün bu sayı 700’e yaklaştı. Kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülke arasında yer alıyoruz. İHA üretiminde ise ilk 3’teyiz. Ürettiğimiz İHA/SİHA’lara dünyada gıpta ile bakılıyor. 44 günlük Karabağ Savaşı’nda olduğu gibi Türk İHA’ları savaş yöntemlerini değiştiriyor. NATO’da beraber olduklarımız bize kamera vermedi. Biz de kendimiz üretir hale geldik” dedi. Erdoğan ayrıca, milli gemi savar füzesi ATMACA ile yerli ve milli olarak geliştirilen radar sistemlerinin İstanbul Fırkateyni’nde kullanılacağını belirterek, “Alçak irtifa hava savunma sisteminin deniz versiyonu olan Gökdeniz’i ilk kez İstanbul Fırkateyni’yle birlikte envantere alacağız. 5 yılda hizmete alacağımız 5 büyük projeyle donanmamızı güçlü bir konuma getireceğiz”

 

ASELSAN ve HAVELSAN gibi büyük ve yerli firmaların yer aldığı projede, toplamda 200 firma görev alıyor.

Fırkateyn tamamlandığında tam boyunun 113 metre ve genişliğinin 14,4 metre olması planlanıyor. Yaklaşık 3 bin ton deplasmana sahip fırkateyn, diğerlerinden farklı olarak satıhtan havaya güdümlü mermi bulunduracak ve fırlatabilecek.

Yüzde 75’in üzerinde yerli katkı payıyla sahip olan fırkateyn, milli elektronik harp sistemine ve yeni nesil milli savaş yönetim sistemine, geliştirilmiş silah, radar ve sensörler ile muhabere ve seyir sistemlerine sahip.

İstanbul Fırkateyni’nin 2023 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi hedefleniyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar