BIST9.432,55 %-0.61
USD38.4257%0,19
EURO43,7118 %-0.05
ALTIN4.100,03 %-0.72
Teknoloji

Yeryüzünün Derinliklerinde Yeni Bir Mikrop Türü Keşfedildi

Michigan Eyalet Üniversitesi’nden bilim insanları, yeryüzünün “kritik bölgesi” olarak bilinen, ağaç tepelerinden 200 metre derinliğe uzanan ekosistem katmanında çığır açan bir keşfe imza attı. Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. James Tiedje liderliğindeki ekip, Iowa ve Çin’den alınan derin toprak örneklerinde “CSP1-3” adını verdikleri yepyeni bir mikrop şubesine rastladı. Bu mikroorganizmaların, toprak ve su döngüsündeki yaşamsal süreçlerde kilit rol oynadığı ortaya çıktı.

Abone OlGoogle News
10 Nisan 2025 12:10

Araştırmalar, CSP1-3 mikroplarının milyonlarca yıl önce sıcak su kaynaklarından yüzey toprağına, oradan da derin katmanlara adapte olduğunu gösteriyor. DNA analizleri, bu mikropların aktif olarak büyüdüğünü ve bazı bölgelerde toprak mikrobiyotasının %50’sinden fazlasını oluşturacak kadar baskın olduğunu ortaya koydu. Prof. Tiedje, “Derin toprak, yüzeyden çok farklı bir ortam. Bu mikroplar, sınırlı besin koşullarına evrimsel adaptasyonla hayatta kalmayı başarmış” dedi.

Doğal Su Filtresi: CSP1-3’ün Çevresel Rolü

Keşfedilen mikroorganizmalar, toprağın dünyanın en büyük su filtresi işlevine katkı sağlıyor. Yağmur suyu derinliklere süzülürken, CSP1-3 mikropları yüzeyden gelen karbon ve azot gibi kirleticileri ayrıştırarak suyu arıtıyor. Prof. Tiedje, “Bu mikroplar, kirleticileri temizleyen doğal birer arıtıcı gibi çalışıyor” yorumunu yaptı.

Laboratuvarda Üretim


Ekip, şimdi bu mikropları laboratuvarda üretmek için çalışıyor. Ancak derin toprak koşullarını taklit etmek zorlu bir süreç. Bilim insanları, mikropların köken aldığı sıcak su kaynaklarındaki koşulları yeniden oluşturarak denemeler yapıyor. Başarılı olunursa, CSP1-3’ün kirletici maddeleri parçalama gibi biyoteknolojik potansiyeli araştırılacak.

Prof. Tiedje, keşfin önemini şöyle vurguladı: “Bu mikroorganizmalar hakkında henüz çok şey bilmiyoruz, ancak öğrenebilirsek çevresel sorunlara karşı güçlü çözümler üretebiliriz.” Bu keşif, iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi küresel sorunlara karşı umut vaat eden bir adım olarak görülüyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar