BIST10.276,88%0,67
USD32.3391%-0.12
EURO34,8040%0.05
ALTIN2.393,53%-0.14
Suç

Dünya tarihinin en büyük tren soygunu

Yıl 1963… Yer İngiltere… Ufak tefek soygunlar artık Bruce Reynolds’u tatmin etmiyordu ve tarihin en büyük soygunlarından birini yapmaya karar verdi...

Abone OlGoogle News
06 Mart 2021 15:11

1963 Tren Soygunu;

Soyacakları tren Londra-Glasgow seferini gerçekleştiren posta treniydi. Trene en fazla para yüklenen günleri kıdemli bir güvenlik görevlisi Bruce Reynolds’a aktarıyordu. Gün seçilmişti, ekipteki herkes oynayacakları rolü çok iyi çalışmıştı. Kimi lokomotif kullanmasını öğrenmiş, kimi vagonları ayırmayı, kimi kaçış güzergahını belirlemişti…

Soygundan hemen sonra ise Bruce Reynolds şehri hemen terk etmemeyi yakınlardaki bir evde beklemeyi planlamıştı, ekiptekiler Bruce’a uydular ve soygunun yapılacağı yere yakın bir çiftlik evi kiraladılar. Soygundan önce planın tüm detaylarını burada haftalarca planladılar, keşifler yaptılar. Artık her şey hazırdı ve ekip treni beklemeye başladı. 

7 Ağustos 1963, Saat 18.50

Glasgow’dan yola çıkan tren Londra’ya doğru yol almaya başladı. Saat 04:00 civarı trenin Londra’ya varması planlanıyordu. Tren 12 vagondan oluşuyor ve içinde 72 personel görev alıyordu. Bu posta treninde normalde 300 bin sterlin olması gerekiyordu fakat araya önceki günlerde tatil girmesi nedeniyle tren 2,5-3 milyon sterlin civarında para taşıyordu. Bruce Reynolds bu günü özellikle seçmişti. Artık tren Londra’ya varmak üzereydi.

8 Ağustos 1963, Saat 03.00

Soygunculardan iki kişi istasyondaki ışıkları yeşilden kırmızıya çevirdi. Tren istasyonda durdu, yedek makinist David Whitby yeşil ışığın uzun süre yanmadığını görünce oradaki görevliye bakmak için aşağıya indi. Bu sırada soyguncular trene girdi ve David geri döndüğünde soyguncular tarafından bayıltıldı. Makinist ise çoktan etkisiz hale getirilmişti ve artık trenin başında soyguncular vardı. Tren soygunun gerçekleştirileceği yere doğru tren hareket etmeye başladı. 

Saat 03.25

Tren Bridego Köprüsü’ne getirildi ve orada durduruldu. Soyguncular vagonlardan içeri girmeye başladı ve içerideki personelleri hızlı bir şekilde içinde etkisiz hale getirdiler. Hepsini kelepçelerle bağlayarak bir tek bir vagonda topladılar. Daha sonra makinistleri de bu vagona getirdiler. Ekibin bir kısmı rehinelerin başında dururken bir kısmı para çuvallarını hızla boşaltmaya başladı. Yaklaşık 20 dakika içinde 128 çuval parayı kamyona aktarmışlardı. Soyguncular toplanarak olay yerinden ayrıldı.

Çete ara yollardan kaldıkları çiftliğe doğru yöneldi. Telsiz ile polis yayınlarını dinleyen ekip yaklaşık 45 dakika sonra çiftliğe vardı. Paraları çiftlik evine taşıyan ekip 2.6 milyon sterlin (bugünün parasıyla 40 milyon sterlin) para çalmışlardı. Para kişi başına yaklaşık 150 bin sterlin olarak bölüşüldü.

Soygundan sonra;

Polisler olay yerine geldiklerinde hemen büyük bir araştırma başlattılar, çok fazla uzaklaşmış olamazlardı. Soyguncuların tüm gidebilecekleri yerleri kontrol altına aldılar. Otogar, hava alanı, yollar kontrolleri altındaydı. Ancak hiç kimse soygunun yakın çevresine bakmayı düşünmemişti. Her şey Bruce Reynolds’un planladığı gibi işliyordu. Aradan geçen birkaç günün ardından çete artık burada kalmak istemedi ve çıkma kararı aldı. Ancak bu iyi fikirdi çünkü dedektiflerden biri ekibin yakın çevrede olabileceğini düşünerek arama çalışmaları başlattı. Nitekim polisler evi bulduklarında artık çok geçti, soyguncular gitmişti…

Bruce Reynolds kaçarken evi yakarsa dikkat çekeceğini düşündü, bu yüzden daha sonra adam tutarak çiftliği yakmayı düşündü. Ancak tuttuğu adam evi yakmaya geldiğinde polisler çiftliği bulmuşlardı. Çiftlikteki evde birçok parmak izi vardı ve bu sayede soyguncular bir bir yakalandı. Bazıları soygunun hemen ardından birkaç hafta sonra bazıları yıllar sonra bazıları ise hiç yakalanamadı. Bruce Reynolds yaklaşık 5 yıl boyunca kaçak hayatı sürdükten sonra 1968 yılında yakalandı, Ronnie Biggs ise soygundan hemen sonra yakalanmış ancak 2 yıl hapis yattıktan sonra 1965 yılında Wandsworth hapishanesinden kaçmıştır.

Bruce Reynolds 28 Şubat 2013’de, Ronnie Biggs 18 Aralık 2013’de hayatlarını kaybetti. Ekibin birçoğu 12-15 yıl arası hapis cezası alırken bazıları hiç yakalanamadı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar