BIST9.693,46%1,77
USD32.5865%0.18
EURO34,7844%0.28
ALTIN2.509,16%0.99
Siyaset

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İranlı mevkidaşı Reisi’den ortak basın toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Abone OlGoogle News
19 Temmuz 2022 14:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran’da Türkiye-İran Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin Yedinci Toplantısı ile anlaşmaların imza töreninin ardından İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Az önce değerli kardeşimle önce dar kapsamlı sonra heyetler arası toplantılarımızı gerçekleştirdik. İstişarelerimizin ilişkilerime yeni bir ivme kazandıracağına inanıyorum. Siyasi, askeri, ekonomik tüm bu konularda görüşlerimizi ifade etmek fırsatı bulduk. Tabii bizim 30 milyar dolarlık bir ticari hacme ulaşma hedefimiz vardı. Maalesef Covid olayı nedeniyle ciddi manada gerilemeyle karşı karşıya kaldık. Şu an itibarıyla 7,5 milyar doları yakaladık.

 

“Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum”

Savunma Sanayiinde atacağımız adımlarla bu süreç hızlanabilir. Türkiye olarak özellikle savunma sanaayiinde bir sıçramamız mevcut. Bu konudaki dayanışmamızı çok ama çok önemsiyorum.

 

“Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesine de soktuk”

Terörle mücadelemiz ciddi bir önem arz ediyor. Terör örgütleri her iki ülkenin ciddi mana da baş belasıdır. Bildiğiniz gibi biz bunları artık NATO sözleşmesine de soktuk. Bunlarla dayanışma içerisinde bir mücadeleyi sürdürmeliyiz.

“Aralarındaki dayanışmayı devam ettirmelerini rica ediyorum”

Astana sürecinin yeniden bir değerlendirme ve süreci ayağa kaldırma süreci olacaktır. Bu vesileyle tüm bakan arkadaşlarıma çok çok teşekkür ediyorum. Aralarındaki dayanışmayı devam ettirmelerini rica ediyorum.

 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin açıklamalarından satır başları ise şöyle:

Yaşadığımız bu mübarek bayram günlerini kutlarım. Sayın Erdoğan'ın ziyareti iki ülke ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası olacaktır. Yaptığımız görüşmelerde iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesiyle ilgili görüş alışverişinde bulunduk. İki ülke arasında yatırımın geliştirilmesini ele aldık. İki ülkede bilgi ve teknoloji parkları, bilim şirketleri kurulması müzakerelerimizin konularından bir tanesi olmuştur. İki ülke arasında doğalgaz ihracatı anlaşmasının uzatılması gerektiği vurgulandı.

 

İki ülke arasındaki ticari iş birliği

Bugünkü toplantılarımızda yatırım konularının genişletilmesi de konuşuldu ve görüşüldü. İki ülkede bulunan ve aktif olarak çalışan şirketlerin faaliyetlerin artırılması, ticaretin artmasına vesile olacaktır. Güvenlik alanı konusunda iş birliği çok önemli, toplantıda ele aldığımız konulardan birisi oldu. Terörizmle, uyuşturucu ve organize suçlarla mücadele konuşuldu.

 

Reisi’den terör örgütü ve Suriye açıklaması

Terörist ve terör örgütlerinin farklı isimleri olabilir, her kim ki insanlar için tehlike oluşturuyorsa teröristtir ve mücadele edilmesi gerektiğini vurguladık. Bölgesel konular ile ilgili konular da toplantımızda konuşuldu. Her iki taraf da Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasını vurgulamıştır.

“İki ülke arasındaki ilişkiler için bereketli ziyaret olmuştur”

Bugün imzalanan iş birliği belgesi iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesiyle sonuçlanacağına inanıyorum. Bir kez daha Saygıdeğer Erdoğan ve heyete hoş geldiniz diyorum. İki ülke arasındaki ilişkiler için bereketli ziyaret olmuştur.

 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar