BIST9.782,51%0,62
USD32.5236%-0.13
EURO34,9687%0.33
ALTIN2.435,24%0.50
Seyahat

Portekiz nerede? Coğrafi konumu ve özellikleri

1500'lü yılların bölgesinde güçlü deniz imparatorluğuna sahip olan Portekiz İber yarımadasında yer alan Avrupa'nın en güneyinde yer alan Portekiz'in coğrafi konumu ve iklim özellikleri nelerdir? Portekiz sıcak bir ülke mi? Portekiz'de hangi iklim yaşanıyor? Portekiz'in hangi okyanusa kıyısı var?

Abone OlGoogle News
01 Nisan 2021 13:53

Portekiz'in başkenti: Lizbon (Lisbon)

Portekiz'in yüzölçümü: 92.212 km2

Portekiz'in resmi dili: Portuguese

Portekiz'in Coğrafi Konumu

Portekiz, İspanya'yı çevreleyen ve komşusu durumunda olan İber yarımadası'nda bulunan bir Güney Avrupa ülkesidir. Gezilip görülmesi gereken birçok destinasyona sahip olan Portekiz Cumhuriyeti Atlantik Okyanusu'ndaki  konumu itibariyle kültürünün birçoğunu bu şekilde oluşturmuştur. Ülke mimarisinin yarısından çoğu Portekiz'in en güçlü zamanlarında oluşturduğu 1500'lü yıllara kadar uzanmaktadır. Ayrıca eşsiz tatlarda balık ve balık ürünlerine sahip olan Portekiz'in en ünlü yemeklerinden bir tanesi mezgittir. 

Portekiz'in iklimi

Portekiz’in anakarada bulunan toprakları, en büyük nehri olan Tejo Nehri ile ikiye bölünür. Kuzey kısmı içeride düzlükler barındıran ve dört yerde kesintiye uğrayarak tarıma elverişli alanlar yaratan dağlık bir bölgedir. Tejo Nehri ile Algarve arasındaki güney kısmı genelde serin ve yağmurlu bir iklime sahip kuzeyden daha ılık ve kuru bir iklime sahip ovalardan oluşur. Alentejo’dan dağlarla ayrılan Algarve bölgesi ise Fas ve Güney İspanya’ya benzer bir Akdeniz iklimine sahiptir.

Portekiz sıcak bir ülke mi?

Portekiz, Akdeniz iklimine sahip bir ülkedir. Avrupa’nın en sıcak ülkelerinden biri olan Portekiz’in ana karadaki topraklarında yıllık ortalama sıcaklık kuzeyde 15 °C ve güneyde 18 °C’dir. Madeira ve Azor Adaları sıcaklık aralığı daha dardır. Bahar ve yaz mevsimlerinde güneşli, sonbahar ve kış mevsimlerinde yağmurlu ve rüzgârlıdır.

Portekiz'in hangi okyanusa kıyısı var?

Portekiz Cumhuriyeti'nin Atlantik Okyanusu'na kıyısı bulunmaktadır.

 

 

 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar