BIST9.079,97%3,10
USD32.366%0.07
EURO34,9477%-0.20
ALTIN2.325,28%0.21
Seyahat

Gençler arasında yaygın bir ulaşım aracı: Otostop !

Çoğunlukla gençler arasında kullanılan bir ulaşım tarzı olan otostopun sizlere güvenli ve pratik, son derece işinin uzmanından otostop ile seyahat hakkında bilmeniz gereken püf noktaları, artıları ve eksilerini, güvenli otostop nasıl yapılır, otostopun tehlikeleri var mı gibi soruların cevaplarını sizler için hazırladık.

Abone OlGoogle News
10 Ocak 2021 18:35

Unutmayın ki otostop, son derece profesyonellik ve oldukça da detay isteyen bedava ve ekonomik bir seyahat şeklidir. Dilerseniz ilk olarak otostop nedir; ne değildir, nasıl yapılır; otostop çekerken nelere detaylıca dikkat etmeliyiz, güvenli otostop alanları nerelerdir diyerek başlayalım.

Otostop nedir?

Otostop; ulaşım olarak araç durdur ve hareket et-ettir mantığına dayanarak bir yayanın bulunduğu noktadan ulaşmak istediği diğer belli-belirsiz başka bir noktaya ulaşım aracını durdurarak ücretsiz seyahat etmesidir. 

 

Otostop kültürü Türkiye'de ne durumda?

Her ne kadar gençler arasında otostop pek yaygın olsa da halkımız artan suç olaylarından dolayı ön yargılı yaklaşabiliyor. Fakat herkes otostopçuları seyahatleri boyunca şansını yakalayabiliyorlar. Artık ailemizden gibi olan otostopçular bazen maddi yetersizliklerden dolayı bu ulaşım şeklini kullanıyor bazen ise eğlence, macera ve yeni insanlarla tanışma imkanı yakalamak için tercih ediyorlar. Halkımızın sıcakkanlılığı araçlarına hiç tanımadığı insanları aldığı andan itibaren yüzümüze çarpıyor. Lakin durum her zaman aynı olmayabiliyor bu yüzden karşılıklı olarak güven sağlanmadığı sürece otostop çektiğiniz araca binmemelisiniz, bindiyseniz eğer en yakın müsait bir noktada inip otostopunuza farklı bir araçla gitmenizi öneriyoruz. Aynı şekilde otostop yapan bir kişiyi aracınıza almışsanız bile sergilediği tavırlar hoşunuza gitmediğinde müsait bir yerde otostopçuları indirip yolunuza devam etmelisiniz. Otostop her ne kadar keyifli gözükse de bazen sonuçları sizin için kötü olabilir. 

 
Edirne yolculuğu
 

Otostop ile seyahatin püf noktaları

Otostopla seyahat etmeye karar verdi iseniz bunun püf noktalarını mutlaka bilmenizde fayda vardır.
Bilinmesinde fayda gördüğüm tavsiyelerimin en başında otostoplu seyahatte bulunacak yolcu veya yolcuların bu konuda kesinlikle kalabalık seyahat etmemeleridir. Şayet kalabalık bir seyahat grupları var ise mümkün oldukça ikişer kişi halinde bölünüp anlaşarak seyahat etmeleri ve seyahatlerinde buluşacakları noktada ortak hareket etmeleridir. Unutmayınız ki kalabalık otostoplarda binilecek araçlarda ciddi yer sıkıntıları yaşanmaktadır. Araç ve otomobil sürücülerinin en dikkat ettikleri konuların başında kesinlikle üzerinizde bulunan kıyafet ve sırt çantası donanımınıza ve seyahat edecek olan otostop eylemini gerçekleştirecek kişilerin tipine göre alıp almamakta karar vermeleri en etkili rol olacaktır.

 
Antalya

Sabırlı olmalısınız!

Otostop çekmek oldukça sabır gerektiren bir seyahat şeklidir. Bulunduğunuz bir noktadan başka bir noktaya otostop ile seyahat etmek istiyorsunuz, kesinlikle sabırlı olmalı ve asla bu kararınızdan vazgeçmemelisiniz. Öyle rahat yol kenarında bekleyerek illa ki birilerinin sizi aracına kabul etmesi bir güç olabilir. Kesinlikle burada en önemli iş, vazife olarak size düşmektedir. Sizi aracına almasını istediğiniz araç; siz yolda donanımlı sırt çantanızla veya beraberinizde hafif seyahat sırt çantanız ile beklerken 5 dakika sonra da gelir 5 saat sonrada gelir ama bunun dakik bir süresinin olduğunu söyleyemeyiz. 

Otostopa gündüz devam etmelisiniz!

Otostop ile uzun yollara seyahat edecekseniz kesinlikle bu konuda hazırlıklarınızı gerek malzeme gerekse de sağlık ve kondisyon yönünden her zaman hazırlıklı olmanızda fayda olacağının düşüncesindeyim. Özellikle otostop çekecekseniz ve gitmek istediğiniz mesafe hayli uzaksa şayet bu konuda benim tavsiyem her zaman günün erken saatlerini seçmeniz olacaktır. Şehir içerisinde kesinlikle otostop çekme şansınız bulunmamaktadır.

 
Olimpos

Otostop için tehlikeli yerler ve dikkat edilmesi gerekenler

Bu konuda mutlaka diğer bir önemli noktası ise kesinlikle viraj ve dönemeç olan yollarda otostop çekmemenizdir. Aklınızda bulunması gereken çok önemli bu konuda diğer husus ise sizi yolda otostop çekerken görüp almayan araç şoförü için bu araçta beni veya beraberimdeki seyahat eden arkadaşımı almadı endişesine asla kapılmayın. Unutmayın ki kimi vakit sizi almayan araç şoförü son anda almama kararından vazgeçip aracını geri vites yaparak bulunduğunuz noktaya ve daha yakın noktaya sizi almak için geri dönebilir. Bu konuda kesinlikle çok hızlı ve acele edip araca yetişmeli biran önce araca binmelisiniz, araca geç hareketiniz taşıt sürücüsünün kararından vazgeçmesine de sebep olabilir, bu konuda belki de ayağınıza gelen fırsatı kaçırmış ta olabilirsiniz. 

 
İzmir 2018
Kimler otostop ile risk taşımaktadır?
Otostopta risk gruplarında bulunanların öncelikle bu işi yapan herkes olduğunu unutmayın. Risk her zaman vardır ve bizimledir. O yüzden buna karşı dikkatli olmalı ve tedbir almalıyız. Tek başımıza otostop çekmemeye özen göstermeliyiz. Özellikle otostopu çeken tek başına seyahat edecekse bu konuda  risk taşıdığını kesinlikle bilmeniz gerekir. Bu gibi durumlarda  mümkün oldukça tanıdıkları ile sık seyahat etkinliğinde bulunmalarını varsa eğer yanlarında biri ile seyahat etmeleri önerilir.
 
 
İzmir 2019
 

 

 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar