BIST9.915,62%2,05
USD32.454%-0.26
EURO34,7429%-0.66
ALTIN2.435,04%-0.05
Seyahat

Kesinlikle gezmeniz gereken o yerler !

Tarihi ve doğal zenginliklerle beraber gözleri kamaştıran Türkiye'de, bugüne kadar çok fazla dikkat çekmemiş ve az bilinen bir çok yer keşfedilmeyi bekliyor. Türkiye'de henüz keşfedilmemiş pek çok yer var ve bu mükemmel yerler aynı zamanda tatiller yaparken size huzur veren yerler!

Abone OlGoogle News
09 Ocak 2021 17:26

 Türkiye'nin tatil yapılabilecek en güzel ülkelerden bir tanesi olduğu açık fakat hepimiz sadece bilinen meşhur yerleri gezmeyi tercih ediyoruz. Hiç keşfedilmemiş doğa harikası yerleri sizler için hazırladık.  Çok şaşıracaksınız ! 

Sivas'
Sivas'ın Divriği ilçesindeki, tarihi Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, mimarisi ve zengin Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleriyle UNESCO Dünya Miras Listesinde yer almaktadır.

     
 
Divriği ve civarında en erken yerleşim Hititler Dönemi'ne kadar inmektedir. Yöre, Mengücekoğullarının yönetimi altında olduğu dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından camii ile birlikte 1228-1229 yıllarında yaptırılmıştır. İslam mimarisinin bu başyapıtı iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır. 
 
 
Amasya

Bu şehri görmediyseniz, en güzelini henüz görmediniz Şehzadeler şehri, Şehirlerin Şehzadesi Amasya Türkiye'nin belki de en güzel eserlerine ve doğal güzelliklerine sahiptir. Gezdikçe hayran kalacağınız ve müthiş fotoğraflar yakalayabileceğiniz bir şehir ! 

    
 
Kral Kaya Mezarlıkları
 Helenistik dönemde, Amasya’yı İÖ.333’den İÖ.26’ya kadar başkent olarak kullanan Pontus Krallarına ait olan Kral kaya Mezarları, Harşena Dağı’nın güney eteklerine, kalker kayalara oyularak yapılmıştır. 

 Hatuniye Mahallesi’nin dar sokaklarından ve tren yolunu geçerek çıkılan mezarların arasında, kayaya oyulmuş yollar ve merdivenler bulunmaktadır. Yeşilırmak Vadisi boyunca, irili ufaklı 21 mezar olduğu bilinmekle birlikte bunlardan sadece birkaç tanesi günümüze gelebilmiştir. 
    
Kaya Mezarlarının içlerinden çok, arkalarına oyulmuş geçitler dikkat çekicidir. Bu bölgedeki büyük mezarlardan birinin yanında, nehre kadar uzandığına inanılan bir tünelin başlangıcı bulunmaktadır. Kalker kayalara oyularak yapılan bu mezarlar yapı ve büyüklükleri itibarıyla kente hakim bir noktadadırlar.                          
Kral Kaya Mezarlarının en büyüğü, galeri ve merdivenlerle çıkılan, batı yönündeki en son mezardır. Bu mağaranın yüksekliği 15m, genişliği 8m, derinliği ise 6m’dir. Mezar odasına girişi, diğer mezarlardaki kapılardan daha yüksektir.
 

Elazığ’daki (Harput) 858 yıllık Ulu Cami’nin minaresinin İtalya’daki Pisa Kulesi’nden bile daha eğri olduğunu biliyor muydunuz?

 Harput’ta eski Cami Kebir Mahallesinde 2000 metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Harput Ulu Camisinin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak vergi kitabesinde 1156-1157 tarihlerinde Harput hükümdarı Fahrettin Karaaslan tarafından yaptırıldığı kabul edilmektedir. Harput Ulu Cami Anadolu’daki en eski Türk camilerindendir.

 
Caminin minaresi eğri bir şeklide durmaktadır. Kimilerine göre kalın gövdeli ve gittikçe daralarak inşa edilen bu minare bilinçli olarak eğri inşa edilmiştir, kimilerine göre ise bir deprem sonrasında minare eğri bir şekle dönüşmüştür.
 

Afyon / Frig Vadisi

3000 bin yıl öncesine dayanan, her geçen gün yeni yerlerin ortaya çıktığı bir vadi olup birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Kütahya’ nın doğusunda eski bir yanardağ olan Türkmen dağının tüfleriyle örtülü olan Frig yaylaları; M.Ö. 900-600 yılları arasında Frigler tarafından iskan edilmiştir. Volkan tüfünün kolay işlenebilir bir kayaç olması Figlerin bunları oyma ve yontma yoluyla çeşitli amaçlarla kullanmalarını sağlamıştır. O dönemden ana tanrıça Kybele’ ye adanmış açık hava tapınakları, sunaklar ve kaya mezarları ile savunma ve barınma amaçlı pek çok yapı günümüze ulaşmıştır. Daha sonra Roma ve Bizanslıların da yerleştiği bölgedeki kilise ve şapellerde, kök boyalı haçlar, meander motifleri, yazı ve fresk izleri hala seçilebilmektedir. Frigler ve Bizanslar tarafından kayalar oyularak yapılan, ‘‘Deliktaş Kalesi’’ ve ‘‘Penteser Kalesi’’ denilen doğal kaleler yer almaktadır.

    
Birçok sinema severin izlediği AROG filmi Frig Vadisi'nde çekilmiştir.
 
 
Aksaray
Dünyanın Tek Yeraltı Kervansarayı..
Tarihi Hititlere dayanan bu yeraltı şehri birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır.
Keşfi 2006’lı yıllarda olsa da aslında 1974 yılında İbrahim Hakkı Konyalı’nın Aksaray Tarihi kitabına konu olmuş Gaziemir Yeraltı Şehri. Konyalı o zamanlar girişi samanlık olan ve sel sularının getirdiği çamurlarla tıkandığından ötesi görünmeyen bu yeraltı şehrinden ‘Gaziemir Hanı’ olarak bahsetmiş. Gaziemir köy halkının evvelden beri bildiği fakat arkeolojik çalışmalar yapılmadığı için han olup olmadığının bilinmediği bu enteresan şehrin keşfi de geciktikçe gecikmiş.
     
 
 
 
 
 
 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar