BIST9.915,62%2,05
USD32.509%-0.09
EURO34,7760%-0.56
ALTIN2.438,67%0.10
Sağlık

Tıkalı burun zayıflamaya engel!

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Emre Üregen, nefes problemlerinin kilo üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Abone OlGoogle News
09 Ekim 2021 13:05

Bir süredir fazla kilolarınızdan şikayetçi olup diyet ve egzersiz yapıyor ancak her şeye rağmen hedeflediğiniz kiloya ulaşamıyorsanız nedeni yaşadığınız nefes alma problemi olabilir.

Tıkalı burun kilo vermeye engel oluyorBurun tıkanıklığı, özellikle gece uyurken nefes almada yarattığı güçlük nedeniyle yaşam kalitesini düşüren rahatsız edici bir durumdur. Burnun tıkanık olması, koku duyusunda bozukluk ve kaliteli nefes alamamak olarak kendini gösterir.

Nefes alamamaya bağlı olarak İleri boyutta uyku apnesi de görülmektedir. Uykunun sık sık bölünmesi, beraberinde uykusuzluk, ağız kuruluğu, gün içinde yorgunluk, halsizlik ve baş ağrısı gibi şikayetlerle kendini gösterir.

Burundan etkili ve yeterli nefes alamamanızın nedenleri nelerdir? 
1-Deviasyon adıyla sıklıkla duyduğunuz burun kemiği ve kıkırdağının eğriliği (Septum deviasyonu)
2- Konka hipertrofisi olarak adlandırılan burun etlerinin şişmesi ve büyümesi
3-Alerjik rinit

Başlıca bu üç durumla ortaya çıkan burundaki nefes alma güçlüğü ve tıkanıklığı, ileri boyutta horlamaya neden olup uyku kalitesini bozarken aynı anda da burundan yeterli oksijen alımını da kısıtladığından kişinin kilo verememesine, hatta aynı şekilde beslenip egzersiz yapmasına rağmen kilo artışına neden olabilir.

Burun tıkanıklığı, gece ağzı açık uyuma ve horlamaya da yol açarak oksijen seviyesinde azalmaya neden olur. Vücuttaki yağ yakımının doğru işleyebilmesi için dokulardaki oksijen oranı önemlidir. Herhangi bir sebeple gün içinde veya uykuda oksijen alımının azalması durumunda beraberinde yağ yakımınız yavaşlar.

Oksijen oranının azalmasının dokularda yarattığı stres sonucu stres hormonu olarak bilinen kortizolün salgılanmasında da artış olur. Kortizol aynı zamanda vücutta yağ oluşumunu tetikleyen bir hormondur ve buna bağlı olarak da vücutta yağ depolanması artar.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar