BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Sağlık

Eozinofil hastalığı şikayetleri reflü ile karıştırılabiliyor

Gastroenteroloji uzmanı Dr. Tülin Kendir Koçak, sıklıkla reflü ile karıştırılan eozinofil hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Abone OlGoogle News
09 Eylül 2021 14:51

Hem çocuklarda hem de erişkinlerde görülebilen eozinofili hastalığına özellikle erkeklerde daha sık rastlanıyor. Yemek borusu iltihabı olarak bilinen hastalığın en belirgin özelliği ise, kişinin yutma güçlüğü çekmesidir.

Eozinofilik özofajit hastalığının, büyük çocuklarda ve erişkinlerde reflü hastalığı gibi belirtilerle ortaya çıktığını belirten Gastroenteroloji uzmanı Dr. Tülin Kendir Koçak, reflülü hastaların bir bölümünde eozinofilik özofajit görülebileceğinin altını çizdi.

GELİŞME GERİLİĞİNE NEDEN OLABİLİR
Eozinofilinin, hastada yutma güçlüğü ve gıda takılması gibi çok önemli yakınmalara sebebiyet verdiğini söyleyen Gastroenteroloji uzmanı Dr. Tülin Kendir Koçak, kişinin yemek borusu kanserine yakalandığında da aynı yakınmaları yaşayabileceğini belirtti. Eozinofilik özofajiti olan küçük çocuklarda bulantı, öğürtü, kusma, erken doyma, gıdayı almama, karın ağrısı, yutma güçlüğü ve gelişme geriliği olduğunu söyleyen Dr. Tülin Kendir Koçak, gençlerde ve daha belirgin olmak üzere erişkinlerde yutma güçlüğü ve gıdaların takılması yakınmalarının yanında, karnın üst bölgesinde ve göğüste ağrı ve yanma oluştuğunu ifade etti.

YAKINMALAR OLDUĞUNDA MUTLAKA DOKTORA GİDİLMELİ
Eozinofilik özofajit kaynaklı gelişebilen reflü tanısı konmuş çocuklar ve erişkinlerin sürekli ilaç kullanmak zorunda olabileceklerini belirten Dr. Tülin Kendir Koçak, eozinofilik özofajit tanısı aldıktan sonra, önerilen mast hücre stabilizörleri gibi daha farklı ilaçlarla ve uygulanan gıda testlerine dayanan kısıtlamalarla hastalığın düzelmesinin mümkün olabileceğini söyledi.  Koçak, eozinofilik özofajitli küçük çocuklarda gıdalara karşı artmış IgE ve yama testi pozitiflikleri, 4 yaşından sonraki yaşlarda ve erişkinlerde ise hava alerjenlerine karşı artmış IgE pozitiflikleri saptandığını belirtti. ‘Bir kez oldu geçti’ mantığıyla hareket etmenin yanlış olduğunu ifade eden Koçak, hastalığa dair belirtiler saptandığında kesinlikle doktora başvurulması gerektiğini söyledi.

İDEAL KİLOYA SAHİP OLUNMALI
Eozinofilik özofajit kişilerin yiyecek veya polene karşı yemek borusunda reaksiyon gelişmesi nedeniyle alerjiye sebep olan yiyeceklerden uzak durması, sağlıklı bir kiloya sahip olması gerektiğini belirten Dr. Tülin Kendir Koçak, yemek borusunda darlık geliştiyse eozinofilik özofajit dilatasyon tedavisinin uygulanması gerektiğini söyledi. Hastalığın tanı ve tedavileri hakkında bilgi veren Dr. Koçak şunları söyledi; “Tanının endoskopi ve biyopsi yapılır ve kan tahlili, antiasid ilaçlar, yiyecek alerji testi ile desteklenir. Bu süreçte mide veya yemek borusunda yanmayı tetikleyen yiyecek ve içeceklerden kaçınmak ve yüksek yastıkta yatmak faydalı olacaktır.”

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar