BIST9.782,92%0,68
USD32.5823%0.14
EURO35,0272%0.16
ALTIN2.456,80%0.84
Sağlık

Atp nedir? Atp nerelerde kullanılır?

Hücrelerin çeşitli morfolojileri, rolleri ve yapıları vardır fakat temel işlevleri aynı olmaktadır. Hücrenin esas faaliyetlerinden bir tanesi hayatta kalmasıdır. ATP bahsedilen bu durum kapsamında yer alan vazgeçilmez bir moleküldür.

Abone OlGoogle News
21 Temmuz 2021 11:23

ATP Nedir?

 Bir hücrenin işleyişi için gerekli olan enerjiyi bulması gerekmektedir. Bu, esas olarak organik olan moleküllerin parçalanması ile elde edilmektedir. Bu durum ise katabolizma olarak adlandırılmaktadır. Bununla birlikte lipitler, karbonhidratlar ve proteinler gibi temel molekülleri de üretmesi gerekmektedir. Bunlar anabolizmanın mevcut reaksiyonlarıdır. Hücresel nitelikteki metabolizmayı oluşturmaktadır.

 Parçalanma reaksiyonlarının genel olarak ekzoenerjik olduğu söylenmektedir. Bunun sebebi enerji salgılamalarıdır. Sentez reaksiyonlarının ise endoenerjik olduğu belirtilmiştir. İlk reaksiyonların mevcut enerjisi, sentetik reaksiyonların gerçekleşebilmesine izin vermektedir. Bununla beraber bir aracı bahsedilen enerjiyi depolayabilmektedir.

 ATP Ne İşe Yarar?

 Hücre içindeki metabolik faaliyetlerin devam edebilmesi için gereksinim duyulan enerji, ATP üstünden elde edilmektedir. Bir diğer deyiş ile ATP’nin en önemli olan ve temel görevi enerjiyi sağlayabilmektedir. Böylece metabolik faaliyetler sürmekle birlikte, daha sağlıklı biçimde yaşam devam etmektedir. Adenozin ile riboz şekerinin birleşmesi üzerinden meydana gelen ATP, daha çok adenozin üç fosfat grubunun bağlanması üstünden meydana gelmektedir. Devamlı olarak üretilmesi durumu ile hücredeki faaliyetlerin devam edebilme noktasında enerji sağlamaktadır.

 ATP Nerelerde Kullanılır?

 Enerji tüketebilen hücresel faaliyetler içerisinde glikojen sentezinden bahsedilebilmektedir. Glikojen, bir tane glikoz polimeridir. Hayvanlarda glikoz depolama biçimidir. Karaciğer ve kas düzeyinde depolanmaktadır. Glikoz birimlerinin sayısı ise 5,000 ile 30,000 arasında değişebilmektedir. Glikojen sentezi, mevcut glikozun polimerizasyon reaksiyonlarına karşılık gelmektedir. Bir diğer deyiş ile ATP tüketebilen bir reaksiyondur. Aksine hidrolizi, glikozun vücudun gereksinimlerine göre bir kez daha salınmasına izin vermektedir.

 Kemiklere çizgili ya da kırmızı kaslar yerleştirilmektedir ve buna iskelet kasları adı verilmektedir. Vücudun hareketlerine izin vermektedir. Kemiklere kuvvetli tendonlar ile bağlanmaktadırlar. As, demetler biçiminde gruplanmış olan bir dizi kas lifidir.

 ATP'nin Yapısı ve Özellikleri Nelerdir?

 ATP, esasen Adenosin TriPhosphate'in kısaltması olmaktadır. Hücreler tarafından enerjinin depolanması için evrensel bir şekilde kullanılmakta olan, kimyasal enerji bakımından zengin bir molekülü ifade etmektedir. Fotorespirasyon ile hücresel solunum esnasında üretilmektedir ve pek çok kimyasal nitelikteki işlemi katalize etmek için pek çok enzim tarafından tüketilmektedir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar