BIST9.805,78%0,86
USD32.5033%-0.19
EURO34,9609%0.32
ALTIN2.429,51%0.26
Sağlık

Buzlu çayın zararları nelerdir? Soğuk çayın zararları nelerdir?

En çok tüketilen içecek çay ülkemizde. Şimdi yanına buzlu çay da eklendi. Çeşitli markaların çıkardığı soğuk çay popüler içecekler arasında yer alıyor ve en çok soğuk çay tüketiliyor. Siyah çayın yerini alır mı bilmiyoruz ama zararlı konusunda siyah çayı geçiyor. Peki soğuk çayın zararları nelerdir? Buzlu çayın zararları nelerdir? İşte soğuk çayın zararları...

Abone OlGoogle News
17 Haziran 2021 13:58

En çok tüketilen içecek çay ülkemizde. Şimdi yanına buzlu çay da eklendi. Çeşitli markaların çıkardığı soğuk çay  popüler içecekler arasında yer alıyor ve en çok soğuk çay tüketiliyor. Siyah çayın yerini alır mı bilmiyoruz ama zararlı konusunda siyah çayı geçiyor. Peki soğuk çayın zararları nelerdir? Buzlu çayın zararları nelerdir? İşte soğuk çayın zararları...

Suyun ardından çay, dünyada en çok tüketilen içecektir.Buzlu çay, özellikle yaz aylarında veya sıcak iklimlerde çok popüler bir içecektir.Dünyanın dört bir yanındaki kültürler çeşitli şekillerde çayların tadını çıkarıyor. Son zamanlarda, çayın sağlığa olan faydaları ortak bir tartışma konusu haline geldi ve birçok sağlık şirketi, çay içmeyi ana madde olarak kullanan çok sayıda diyet ürününe sahip.

Buzlu çay, Amerikan tüketilen çayın yüzde 75 i buzludur. Genel olarak, taze demlenmiş sıcak çay, buzlu çaydan daha sağlıklıdır. Sıcak, demlenmiş çay antioksidan özelliği görmektedir.Antioksidanlar yaşlılık sürecini yavaşlatmada mükemmeldir ve cildiniz için inanılmaz derecede faydalıdırlar..

Buzlu çay, sıcak bir günde son derece cazip bir seçenektir ve şekerli sodalara daha sağlıklı bir alternatif gibi görünebilir. Şekersiz buz çayın doğal olarak kalorisinde düşüktür ve kilo vermenize ve şeker alımını azaltmanıza yardımcı olabilir.Buzlu çayın aniden o kadar popüler hale gelmesinin nedeni düşük kalorili bir içecek olması.Şekersiz tadlandırılmış buzlu çay, sağlıklı bir diyet ve egzersiz ile kombine edildiğinde, aslında kilo verme çabalarınızda size yardımcı olucaktır.

Mevsim ne olursa olsun, çay buzlu veya sıcak servis edildiğinden lezzetli bir içecek olabilir.En azından vücudunuza her gün yeterli miktarda sıvı alımının lezzetli bir yoludur. Bunun üzerine, çalışmalar çayların dişlerinizi ve kalbinizi korumasına yardımcı olabileceğini ve ayrıca kanseri engellemeye yardımcı olduğunu gösterdi.

Buzlu çayın zararları

Aşırı miktarda buzlu çay içmek aşırı böbrek sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Siyah çay, böbrek taşlarına veya hatta aşırı miktarda böbrek yetmezliğine neden olan kimyasallara sahip Yüksek miktarda tatlandırıcı ihtiva eden buzlu çaylar diyabet riskini artırabilir. Ayrıca obezite içinde risk oluşturabilir.Çok miktarda buzlu çay, büyük miktarda kafein anlamına gelir ve bu da kardiyovasküler sistemi olumsuz etkiliyor.

Haftada birkaç kez ya da günde bir kez şekersiz bir buzlu çayın tadını çıkarmanız, bu tehlikelerden kaçınmanıza yardımcı olabilir.

Buzlu çayın yararı

Yeşil çaydan üretilen buzlu çayların sağlık açısından bir çok faydası vardır. Kemik gelişiminden ,hormonları denegelemeye, diyabetten obeziteye ve kalp hastalıklarından korunmaya fayda sağlamaktadır. Ayrıca yeşil çay akciğer kanseri ile savaşmaktadır.Bugün, buzlu çay birçok varyasyona sahiptir.Bazı ülkelerde tatlandırılmış olarak sunulur. Buzlu çay nispeten kısa geçmişi ile büyük bir mesafe kat etti diyebiliriz.

 56 yaşındaki ismi açıklanmayan adam yorgunluk, çeşitli ağrılar ve halsizlik şikayetiyle doktora gidince ilk başta herhangi bir sorun bulunamadı. Yapılan testler sonucunda böbreklerinin iflas ettiği ortaya çıktı. Ailesinde böbrek rahatsızlığı bulunmayan adam sorulan sorular karşısında günde 16 bardak soğuk çay içtiğini belirtti.

Siyah çayın içerisinde bulunan yüksek orandaki oksalat, böbrek sorunlarına neden oluyor. Günde 16 bardak soğuk çay içen bir kişinin normal oksalat tüketiminin 5 katından fazlasını tükettiğini belirten doktorlar böbreklerinin iflas etmesine şaşırmadıklarını dile getirdi.

Siyah çay, özellikle büyük oranlarda tüketildiğinde kanser ve kalp hastalıkları riskini de katlıyor.

Özellikle yaz aylarında sıklıkla tükettiğimiz buzlu çayların düşkünüyseniz siz de aşırıya kaçmamaya özen gösterin.

soğuk çayın zararları nelerdir?

Fazla miktarda alınan soğuk çay sağlığımıza zarar verebilir. Çünkü çayın içinde Kafein bulunur.Kafein doğru miktarda kullanıldığında vücuda yararlıdır. Fakat soğuk çayın serinletici etkisi gereği bardak bardak içilmesi kafeini fazla almamıza böylelikle kalp ve böbrek sağlığımızın bozulmasına neden olabilir. Kafeinin alışkanlık yapma etkisi de göz önüne alındığında belli süre sonra yazın sıcağı ile birlikte önüne geçilemez bir hal almaktadır.Ayrıca kafein kan basıncı üzerinde de etkili olduğu için fazla tüketilmesi ciddi sıkıntıları beraberinde getirebilir yada tetikleyebilir.

Bütün soğuk içecekler gibi soğuk çayda kararında tüketilmeli ve aşırıya kaçılmamalıdır.
Aşırı tüketilen soğuk çay böbreklere zarar vermektedir.
Soğuk çayların kalorileri yüksek olduğu için fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olur.
Vücudun kalsiyum dengesini bozabilir.
Kalp atım hızını artırır ve yorgunluk hissi verir.
Fazla alınan soğuk çay kafein ile birlikte dopamin düzeyini artırarak sinir sistemi üzerinde uyarıcı etki yapmaktadır.

İçeriğinde vitamin ve mineraller fazla olduğu içinde tüketilmesinde kesinlikle hassasiyet gösterilmelidir. Şöyle ki 100 gr soğuk çayda;

Karbondidrat (g): 6
Protein(g): 0.31
Yağ(g): 0.06
Lif (g): 0.86
Kolestrol (mg): 0
Sodyum (mg): 1.05
Potasyum(mg): 67.67
Vitamin A (mg): 25.94
Vitamin C (mg): 5.47
Demir (mg): 0.21

Gibi vitamin ve mineraller mevcuttur. Bu yüzden soğuk çayın zararları göz önünde bulundurularak dikkatli ve doğru tüketilmesi gerekmektedir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar