BIST1.391,06%8.7573
USD8.7352%0.16
EURO10,3733%-0.25
ALTIN495,67%-0.30
Akit HaberSağlıkFazla tüketilen yeşi eriğin zararı ertesi gün belli oluyor
Sağlık

Fazla tüketilen yeşi eriğin zararı ertesi gün belli oluyor

Diyetisyen Öznur Akgöz, aşırı miktarda yenen eriğin sindirim sistemini bozduğunu, tuz ile yenen eriğin ise yüksek tansiyon ve ödeme yol açtığını belirtti.

Abone OlGoogle News
09 Haziran 2021 10:27

Diyetisyen Öznur Akgöz, en sevilen ve en çok tüketilen meyvelerden erik hakkında uyarıda bulundu. Eriğin fazla tüketildiğinde mide, bağırsak, kalp ve damar hastalıkları açısından risk oluşturduğuna dikkati çeken Akgöz, şunları aktardı:

"Sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çözünebilir lif gibi besin ögeleri bakımından zengin yeşil erik C ve A vitaminlerini de içeriyor. Erik doğru miktarda tüketildiğinde cilt, kalp ve damar, karaciğer ve bağışıklık sistemine olumlu etki ediyor.

Ancak bu meyve tuzla ve aşırı miktarda yenildiğinde vücutta su tutması nedeniyle ödeme yol açıyor, tansiyonu yükseltiyor. Tuzsuz aşırı tüketilmesi halindeyse sindirim sistemi bozulabiliyor.

Eriğin 100 gramı ortalama 46 kaloriye sahiptir. Yeşil eriği mevsiminde tuzsuz olarak günde 1 porsiyon tüketebilirsiniz. Bir kaseden kasıt ise ortalama 10-12 adettir.

Kişiye göre değişiklik göstermekle birlikte günlük ortalama 2 porsiyon tuzsuz şekilde tüketilebilir."

Yeşil eriği tuzsuz ve porsiyon kontrolüne dikkat ederek tüketilmesi hakkında uyarılarını sürdüren Akgöz, "Yeşil erik glisemik indeksi düşük olduğu için kan şekerini aniden yükseltmez. Bu nedenle diyabet hastaları tarafından da rahatlıkla tüketilebilir.

İçeriğinde bulunan A ve C vitamini ile klorofilin antioksidan etkisi oluşturur. Antioksidan özelliği sayesinde cilt sağlığı üzerinde de etkilidir.

Cilt yaşlanmasını yavaşlatmakta, cildin daha sağlıklı görünmesine yardımcı oluyor. Eriğin aynı zamanda kalp damar sağlığı, kan lipid seviyeleri, bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi bulunuyor.

Detoks etkisiyle karaciğeri temizliyor

Vücuttaki zararlı maddeleri uzaklaştıran yeşil eriğin karaciğere faydalı olduğunu da aktaran Akgöz, "Meyveye yeşil rengini veren içerdiği klorofil pigmentidir.

Tüm yeşil bitkilerde bulunan klorofil pigmenti, vücutta detoksifikasyon metabolizmasını destekleyici özelliğe sahiptir.

Bu özelliği sayesinde vücutta oluşan toksinlerin vücutta uzaklaştırılmasında etkili olarak başta karaciğer olmak üzere tüm vücut sağlığımızı olumlu açıdan etkiliyor." ifadelerini kullandı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar