BIST9.722,09%0,80
USD32.5833%0.05
EURO35,0058%0.44
ALTIN2.422,85%-0.01
Sağlık

Farenks kanseri nedir? Farenks (Yutak) kanseri belirtileri nelerdir?

Günümüzde birçok kanser türü bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Farenks yani yutak kanseridir. Peki Farenks kanseri belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? Farenks kanseri hakkında bilgiler..

Abone OlGoogle News
08 Nisan 2021 11:31

Farenks boğazdaki üç bölgeden bir tanesinin tıbbi ismidir. Kanser çeşitleri arasında sıklıkla araştırılan farenks kanseri, yutak kanseri olarak da adlandırılır.

Farenk kanseri bulunan kişilerin % 85-90'ı sigara kullananlardır ve sigara içen kişilerde kanser gelişme riski içmeyenlere göre %5-35 kat daha fazladır.

Peki yutak kanseri belirtileri nelerdir? Yutak kanseri tedavisi var mıdır? İşte Farenks kanserine dair merak edilenler..

FARENKS (YUTAK) KANSERİ NEDİR?

Farenks, burun ve ağız boşluğunun arkasında yer alır. En üst bölümü burun boşluğu ile bağlantılıdır (nazofarenks), alt ucu (hipofarenks) ise yemek borusu ile devam eder.

Yutak kanserleri içinde dil kökü, küçük dil, bademcik dokusunun ve yutak arka duvarlarının kanserleri yer alır. Orofarenks ve hipofarenks kanserleri nazofarenks kanserlerine  göre oldukça nadir olarak görülür.

Dünya çapında yılda toplam 123.000 yeni orofarenks ve hipofarenks kanseri olgusu olduğu tahmin edilmektedir.

FARENKS KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yutak kanserleri genellikle boğaz ağrısı, boğazda yabancı cisim hissi, yutma zorluğu ve yutkunma sırasında ağrı, boğazda şişlik, kilo kaybı, öksürük, kulak ağrısı, ses değişikliği, boyunda şişlik, koku alma ve işitme kaybı, çift görme ya da şaşılık, içilen sıvıların burundan gelmesi, boyunda kitle, yüzde uyuşukluk gibi belirtilerle bulgu verir.

FARENKS KANSERİ VE TEDAVİSİ

Kanser hücrelerinin bölünme ve büyümesini durdurmak amacıyla radyoterapi uygulanır. Radyoterapi aynı zamanda kanser hücrelerini yok eder ve tümörleri küçültür veya ortadan kaldırabilir

Ameliyata alternatif olarak radyoterapiyle kombine olarak tümörün büyümesini yavaşlatmak ve kanser tedavi edilemediğinde belirtileri hafifletmek için kemoterapi uygulanabilir.

Kemoterapiyle birlikte radyoterapi tedavisi (kemoradyoterapi) en sık kullanılan tedavidir. Çoğu durumda, cerrahi sadece kemoradyoterapi tedavisi sonrası tekrarlayan tümörlerde gerekli görülür.

Cerrahi olarak boyun diseksiyonu yapılabilir. Boyun diseksiyonu, kanser hücrelerinin sıçradığı lenf düğümlerinin çıkarılmasıdır.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar