BIST9.645,02%-0,50
USD32.5951%0.23
EURO34,7702%0.37
ALTIN2.408,63%-1.00
Sağlık

Kovandaki vitamin deposu: Perga (Arı ekmeği) nedir?

Arı ekmeği; perga olarak da isimlendirilen, arıların bal yaptıkları petekte yer alan bal ve balmumu karışımı ile meydana gelen bir besin kaynağıdır. Peki arı ekmeği nasıl tüketilir?

Abone OlGoogle News
07 Nisan 2021 23:29

Arı ekmeği, arıların bitkilerin çiçeklerinden topladıkları polenlerin dış tabakasını, kendilerinde kattıkları enzimlerle sindirdikten sonra petek gözlerinde biriktirerek oluşturdukları gıda maddesine denilmektedir.

Adıyla duyanları şaşırtan arı ekmeği, doğal bir probiyotik olarak bağışıklık sisteminin desteklenmesine yardımcı oluyor.

Peki arı ekmeği faydaları nelerdir nasıl tüketilir? İşte merak edilenler..

PERGA (ARI EKMEĞİ) NEDİR?

İnsan yaşamı için pek çok katkısı bulunan arılar depolamış oldukları polenleri sadece bal için dönüştürmezler. Aynı zamanda yaşadıkları kovanda kendileri için besin kaynakları da meydana getirirler.

Salgılamış oldukları maddeler, petekte yer alan bal ve balmumu ile birleştiği zaman perga olarak isimlendirilen arı ekmeği elde edilir.

Karabiber tanesi büyüklüğünde olan bu besinler fermente olduktan sonra tüketilebilir duruma gelmektedir.

Bazı uzmanlar tarafından hücre yenileyici özelliği bulunduğu belirtilen arı ekmeği, son yıllarda popüler hale gelmiş olsa da aslında çok eski zamanlardan bu yana arı ile uğraşan kişiler tarafından bilinmekteydi.

ARI EKMEĞİ FAYDALARI NELERDİR?

Arı ekmeği kanser hücrelerinin giderilmesine yardımcı olabilmektedir. Hücreler üzerinde sağlamış olduğu yenileyici ve onarıcı etki bu hastalıkların önlenmesi konusunda faydalı olmaktadır.

Polenler elde edilen perga lipid, karbonhidrat, protein, pantotenik asit, laktik asit, sakkaroz, amilaz, fosfataz minerallerini içeren bu doğal besin aynı zamanda C, B1, B2, E, H vitaminlerini de bünyesinde bulundurmaktadır.

Polenin bal ile mayalanması şeklinde ortaya çıkan arı ekmeği sentetik vitaminler içeren doğal bir besin kaynağıdır.

Karaciğerin yenilenmesine yardımcı olan arı ekmeği faydalarına baktığımızda cilt sağlığının iyileştirilmesi, vücuttaki diğer organların daha verimli ve sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

İçeriğinde yer alan K vitamini sayesinde zihinsel fonksiyonların daha işlevsel olmasını sağlar. Sinir sisteminde deforme olan hücreleri yeniler, depresyon ve stres gibi hastalıklardan korunmaya destek olur.

ARI EKMEĞİ NASIL TÜKETİLİR?

Genel olarak perga su, süt ve yoğurt ile birlikte tüketilmektedir. Bununla birlikte bitki çayları ya da siyah çay ile birlikte de tüketimi sağlanabilmektedir.

Sabah kahvaltıda tüketilmesi önerilmektedir. Böylece güne zinde başlayabilirsiniz.

Yetişkin bireyler 8-10, çocuklar ise 3-4 adet kadar tüketmelidir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar