BIST9.915,62%2,05
USD32.4654%-0.22
EURO34,7632%-0.60
ALTIN2.437,30%0.04
Sağlık

Menisküs yırtığı nedir, nasıl anlaşılır?

Menisküs yırtığı, Ajda Pekkan'ın dizinden menisküs ameliyatı olması sonrasında gündeme geldi. Peki, Menisküs yırtığı nedir, belirtileri nelerdir? Menisküs yırtığı nasıl tedavi edilir?

Abone OlGoogle News
07 Nisan 2021 23:13

Elastik bir yapıya sahip olan menisküsler, diz eklemlerindeki aşınmanın önlenmesine ve dizin dengeli hareket etmesine yardımcı olmaktadır.

Üzerinde oluşan yüke karşı oldukça dayanıklıdır ancak çeşitli nedenlerden dolayı menisküs yırtığı meydana gelebilmektedir.

Peki, Menisküs yırtığı nedir, belirtileri nelerdir? Menisküs yırtığı nasıl tedavi edilir? İşte, Menisküs yırtığı hakkında bilgiler..

MENİSKÜS YIRTIĞI NEDİR, NASIL OLUR?

Dizlerde biri iç, diğeri dış tarafta olmak üzere 2 tane bulunan eklem için yapılara menisküs denmektedir. Bu yapı, üstteki uyluk kemiğinden gelen ağırlığın alttaki kaval kemiğine iletilmesini sağlamaktadır.

Eklem içinde yer alan menisküsler, dizlerin sabit olmasını ve vücut ağırlığının dizlere dengeli bir şekilde dağılmasını sağlamaktadır. Sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri olan menisküs yırtığı da daha çok dizin aniden dönmesi ya da bükülmesi durumlarında ortaya çıkmaktadır.

Spor yapan kişilerde ve genç bireylerde ters bir hareket nedeniyle ya da ciddi travma sonrası meydana gelebilen bu rahatsızlık, ileri yaşlı kişilerde menisküs dokusunun yıpranmasına bağlı olarak oturup kalkma esnasında oluşabilmektedir.

MENİSKÜS YIRTIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Menisküs yırtıkları, dizde ani bir ağrı ve batma hissine neden olabildiği gibi dizde şişlik de oluşturabilmektedir. Bazı durumlarda da menisküs parçası diz eklem aralığında sıkışmakta ve bu da dizin kilitlenmesine neden olmaktadır.

İlerleyen zamanlarda ağrı ve şişlik azalsa da çömelme gibi dizi zorlayıcı hareketlerde ağrı ortaya çıkmaktadır. Ayrıca yırtık menisküs parçaları, dizde takılma ve bazı seslere neden olabilmektedir.

MENİSKÜS YIRTIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Menisküs yırtıkları genellikle artroskopik cerrahi yöntemi ile tedavi edilebilmektedir. Bazen gençlerde menisküsün kanlanan bölgesinde olan küçük yırtıklar; istirahat, ağrıya yönelik ilaç tedavisi ve bir süre dizlik kullanımıyla iyileşebilmektedir.

Menisküs ameliyatı olan hastaların ameliyat sonrası dönemde birkaç hafta koltuk değneği kullanması ve çömelmekten kaçınması gerekebilmektedir. Spora dönüş, 4 hafta ile 3 ay arasında sürebilmektedir.

Menisküsün tamir edilemediği durumlarda Menisektomi adı verilen işlem uygulanmaktadır. Bu işlemde, sadece menisküsün yırtık kısmı çıkarılmakta ve geriye kalan sağlam kısmı korunmaktadır. Ne kadar fazla doku korunabilirse dizin uzun dönem sağlığı da o kadar iyi olmaktadır. Menisektomi sonrasında, birkaç gün ya da hafta içerisinde normal yaşama ve spora dönmek mümkündür.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar