BIST9.645,02%-0,50
USD32.5858%0.20
EURO34,7836%0.41
ALTIN2.411,03%-0.90
Sağlık

Safra kesesi taşı nedir, nasıl oluşur, belirtileri nelerdir?

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar, safra kesesi taşı sebepleri, belirtileri ve tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı. Peki, safra taşı nedir, türleri neler ve neden oluşur? İşte safra taşı ile ilgili bilinmesi gereken tüm detaylar...

Abone OlGoogle News
03 Mart 2021 14:49

Safra taşı belirtileri karın bölgesinde ağrı yaşayan kişiler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Zorlu bir tedavi süreci olan safra taşı tedavi edilmediği sürece hastaya sancılı bir süreç yaşatıyor. Peki, safra taşı türleri neler ve bu hastalık nasıl tedavi edilir? İşte Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Kamil Gülpınar hastalıkla ilgili yaptığı bilgilendirmeler...

SAFRA TAŞI NEDİR?

Karaciğerin altında bulunan küçük bir organ olan safra kesesinde içinde oluşurlar. Bir safra kanalını veya safra kesesi çıkışını tıkayana kadar onlara sahip olduğunuzu bile bilmiyor olabilirsiniz, ancak safra yollarını tıkarsa acilen tedavi gerektiren ağrıya neden olabilir.

SAFRA TAŞI TÜRLERİ NELERDİR?

İki ana çeşidi vardır. Kolesterol taşları: Bunlar genellikle sarı-yeşil renktedir. Safra kesesi taşlarının% 80'ini oluşturan en yaygın türlerdir. Pigment taşları: Bu taşlar daha küçük ve daha koyu. Safradan gelen bilirubin bu taşların ana yapısını oluşturur.

SAFRA TAŞI NEDEN OLUŞUR?

Genetik, aşırı kilo, safra kesesi ile ilgili sorunlar, beslenme şekli nedeniyle oluşabilir. Vücudun safraya ihtiyacı vardır, ancak içinde çok fazla kolesterol varsa, bu safra kesesi taşlarına yol açabilir. Safra kesesi doğru şekilde boşalmadığında da safra kesesinde taş oluşabilir.

Pigment taşları, siroz (karaciğer hastalığı) veya orak hücre anemisi gibi kan hastalıkları gibi bazı tıbbi durumları olan kişilerde daha yaygındır.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Obezite en büyük risk faktörlerinden biridir. Obezite, kolesterol seviyesini yükseltebilir ve ayrıca safra kesesinin tamamen boşaltılmasını zorlaştırabilir. Doğum kontrol hapları, menopoz semptomları için hormon replasman tedavisi veya hamilelik ve ekstra östrojen sorunu kolesterolü artırabilir ve safra kesesinin boşaltılmasını zorlaştırabilir. Diyabet hastalığına sahip kişilerde safra kesesi taşları için risk faktörü olan daha yüksek seviyelerde trigliserit (bir çeşit kan yağı) vardır. Kolesterol ilacı kullanmak,safradaki kolesterol miktarını artırır ve bu da kolesterol taşlarının oluşma riskini artırabilir. Çok çabuk kilo vermek, karaciğerin safra taşlarına neden olabilecek ekstra kolesterol yapmasına. Genetik unsurlar da safra kesesi taşı hastalığına yol açabilir.

SAFRA TAŞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Karnın sağ üst kısmında ve birkaç saat sürebilen üst sırt ağrısı, mide bulantısı, kusma, şişkinlik, hazımsızlık ve mide ekşimesi ve gaz dahil olmak üzere diğer sindirim sorunlarına yol açar.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Doktorunuz safra taşı olabileceğini düşünüyorsa, size fiziksel bir muayene uygulayacaktır. Ayrıca enfeksiyon veya tıkanma belirtilerini kontrol etmek ve diğer koşulları ekarte etmek için kan testleri yapılabilir. Ultrason, safra kesesi taşlarının tanısında altın standart yöntemdir.

SAFRA TAŞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Safra taşı olan birçok kişi safra kesesini aldırmak için ameliyat olur. İki farklı işlem türü vardır.

Laparoskopik kolesistektomi, daha yaygın bir işlemdir. Cerrah, enstrümanları, bir ışığı ve bir kamerayı karnındaki birkaç küçük kesimden geçirir. Vücudun içini bir video monitörde görür. Genelde ertesi gün eve gidilir.

Açık kolesistektomide ise cerrah, safra kesesini çıkarmak için karında daha büyük kesiler yapar. Ameliyattan sonra birkaç gün hastanede kalınması gerekebilir.

Safra kesesi ameliyatlarında altın standart tedavi yöntemi laparoskopik kolesistektomidir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar