BIST9.645,02%-0,50
USD32.5505%-0.01
EURO34,8511%-0.04
ALTIN2.428,39%-0.18
Sağlık

Vücut yağ oranı nasıl düşürülür? Kadınlar ve erkekler için vücut yağ oranı azaltma yöntemleri

Bilinçsizce uygulanan diyetler, hareketsiz yaşam ve yanlış beslenme vücutta yağ oranından çok kas kaybına neden olmaktadır. Bu durumda ortaya çıkan güçsüzlük, denge zayıflığı gibi birçok problem yaşamı olumsuz etkiler. Vücutta yağ oranını düşürmek için bazı yaşam tarzı değişikliklerinin uzun vadede hayatınıza girmesi gerekir. Peki, vücut yağ oranı nasıl düşürülür? İşte kadınlar ve erkekler için vücut yağ oranı azaltma yöntemleri…

Abone OlGoogle News
01 Mart 2021 15:54

Yağ oranı düşük bir vücut hem kadınların hem de erkeklerin estetik görünümleri açısından önemlidir. Ancak vücutta yağ oranı düşürmek emek ve azim gerektiren uygulamalar gerektirir. Vücutta biriken yağlar kadın ve erkeklerin ortak sorunudur. Özellikle kadınlarda kalça ve basenlerde erkeklerde ise göbek ve bel çevresinde fazlasıyla bulunan yağlar hem sağlığı hem de fiziki görünümü olumsuz etkilemektedir.

VÜCUT YAĞ ORANI NASIL DÜŞÜRÜLÜR?

Eğer hedefiniz yağ oranınızı düşürmek ise, ilk olarak vücutta yağ kaybının nasıl olduğunu bilmek gerekir. Yağ hücreleri vücutta bulunan yap depolama alanlarıdır. Organlar gibi çalışmaya ve bazı hormonların üretiminden sorumludurlar. Vücut ısısını korumaya yardımcı olur ve A,D, E, K vitaminlerinin vücuda depolanmasın yardımcı olurlar. Beslenme değişiklikleri ve egzersizler ile yağ depolarını kullanmaya başlar ve geçmiştekinin aksine daha az yağ depolamaya başlarız.

Sağlıklı bir diyet ve sıkı egzersiz programlarını uygulayarak enerji açığı devreye girdiğinde beynimiz yağ hücrelerine, yağ asidi moleküllerini kan dolaşımına salma sinyali gönderir. Akciğerler, kalp ve kaslar bu yağ sitlerini toplar ve parçalara ayırmaya yardımcı olur. Böylelikle de yağ hücreleri boşalmaya başlar ve kendi başlarına yok olurlar. Dolayısıyla yağ kaybı gerçekleşmiş olur ve sürekliliğini sağladığınız takdirde yağ oranınız her geçen gün düşmeye başlar.

KADINLAR İÇİN VÜCUT YAĞ ORANI AZALTMA

Kadınlar genellikle erkeklerden daha yüksek vücut yağ yüzdesine sahiptir. Yaş ve egzersiz seviyeleri birbirine paralel olduğunda, kadınlar vücut ağrılığının kilogramı başına günlük erkeklerden daha az kaloriye ihtiyaç duyar. Aynı zamanda fazla kilo alımına eğilimli kadınlarda doğum kontrol hapları vücudun daha fazla yağ ve su üretmesine sebep olur. Östrojen de yağ birikimine neden olan etmenler arasında yer almaktadır. 40 yaşında sonra ise kilo vermenin anahtarı yağ kalori kontrolü ve artan egzersizlerdir. Bununla birlikte, kadınlar için vücutta yağ oranını azaltma yöntemlerine bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

ERKEKLER İÇİN VÜCUT YAĞ ORANI AZALTMA

Kadın ve erkek her ikisinde de yağ oranını azaltmak için ilk etapta bir antrenman programının benimsenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda ideal yağ oranına ulaşmak için dengeli beslenme de oldukça önemlidir. Kişisel beslenmenize ve egzersizlerinize sadık kaldığınız takdirde uzun vadede etkili bir şekilde yağ yakmanızı sağlayacak mükemmel sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. İşte yağ oranını düşürmeye yardımcı olacak bazı ipuçları;

Sabahları bir bardak limonlu sıcak su için.

Tükettiğiniz ve harcadığınız kalori miktarını kontrol altına almayı ihmal etmeyin.

Tokluk hissini sağlamak için yavaş yiyin.

Egzersiz programlarınıza ağırlık ekleyin.

Yeteri kadar uyumaya özen gösterin

Mümkün olduğunca küçük öğünler tüketin.

KİLO VERMEDEN YAĞ ORANINI DÜŞÜRMEK

Son dönemde ideal kilosunda olmasına rağmen vücudun belli bölgelerindeki fazla yağlar nedeni ile görünümlerinden hoşnut olmayan birçok kişi bulunmaktadır. Kilo vermeden yağ yakımı mümkündür ve bunun için belli başlı dikkat edilmesi gereken kurallar vardır. Bunların başında kardio egzersizleri gelmektedir. Bu sayede vücuttaki yağları yakarak yerine kas dokuları geliştirmek ve definasyonu arttırmak gerekir. Ancak kardio antrenmanlarını aşırıya kaçmadan yapmak önemlidir. Zira yağ yakımının aksine kas gruplarında kayıplar meydana gelir ve sonuç olarak kemiklerin yoğunluğu ve gücü azalarak kırılma riski ortaya çıkmaktadır. Kilo vermeden yağ yakımını sağlamak ve yanan yağların yerine kas geliştirmek için her gün en fazla 1 saat kardiyo egzersizleri yapabilirsiniz.

KANDAKİ YAĞ ORANI NASIL DÜŞER?

Kandaki yağ oranının yükselmesi bazı belirtiler vermektedir. Bunlar, baş dönmesi, baş ağrısı, nefes darlığı, göğüs kafesinde basınç, kol ve bacaklar uyuşma gibi semptomlardır. Özellikle göz kapaklarında sarı siğiller kanda yağ oranının yüksek olduğunun bir işareti olarak kabul edilmektedir. Kanda yağ olması tıpta trigliserid ya da lipit olarak adlandırılmaktadır. Trigliserid yüksekliği nedenlerine ilişkin detaylar ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Ailede yüksek kolesterol ve trigliserid düzeyleri öyküsü bulunması
  • Alınan gıdalarda genel olarak vücudun harcadığı üzerinde enerji alımı
  • Genetik rahatsızlıklar
  • Sigara ve alkol kullanımı
  • Tiroid metabolizmasına ilişkin rahatsızlıklar
  • Kullanılan bazı ilaçlar
  • Akut ya da kronik böbrek, karaciğer hastalıkları
  • Obezite
  • Sağlıksız beslenme
  • Tip 2 diyabet hastalığı

İÇ YAĞLANMA DERECESİ KAÇ OLMALI?

İç yağlanma vücudun gövde kısmında ve organlarda yağlanma anlamına gelmektedir. Uzmanlara göre böyle bir yağlanmanın altına yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, şeker hastalıkları gibi pek çok hastalığın risk faktörü oluşturduğunu düşünmektedir. Ölçüm cihazı ile yapılmakta olan iç yağlanma tespiti 189 arasında rakamsal bir sonuç vermektedir. Buna göre 1-12 arasındaki ölçüm iç organların çevresinde yağlanmanın normal olduğunu gösterir. Ancak 13-59 arasındaki sonuç ise iç organlarda yağlanmanın yüksek olduğunu işaret etmektedir. Bununla birlikte iç organlarınızdaki yağlanma problemi kilonuz normal bile olsa görülebilecek bir durumdur. Bu gibi durumlarda yağlanmanın bir an önce önüne geçebilmek için doktor kontrolü gerekmektedir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar