BIST9.882,56%1,71
USD32.5556%0.06
EURO34,9837%0.03
ALTIN2.460,02%0.98
Sağlık

Afrika ülkesinin umut bağladığı bitki Zumbani: Kullanmasak ölmüş olurduk

Zimbabve'de halk corona virüsle mücadelede "Zumbani" adı verilen bitkiye umut bağladı. Bitkiyi kaynatıp suyunu ailesiyle birlikte içtiklerini söyleyen Nyson Mhaka isimli Zimbabveli, "Zumbani iyileşmemize yardım etti, o bitkiyi kullanmasaydık ölmüş olurduk" dedi. Uzmanlar ise söz konusu bitkinin kanıtlanmış herhangi bir faydası olmadığını söylüyor.

Abone OlGoogle News
20 Şubat 2021 14:41

Afrika ülkelerinden Zimbabve'de halkın, yeni tip corona virüs (Covid-19) hastalarını "Zumbani" adlı bitkiyle tedavi ettiği öne sürüldü.

52 yaşındaki Nyson Mhaka ve eşi 47 yaşındaki Gertrude, geçen yıl aralık ayında yakalandıkları Covid-19'u "harika bitki" olarak isimlendirilen Zumbani ile yendiklerini iddia etti.

Mhaka, yaptığı açıklamada, "Zumbani iyileşmemize yardım etti, o bitkiyi kullanmasaydık ölmüş olurduk" dedi.

Kızları sayesinde bu tedaviye yöneldiklerini anlatan Mhaka, bitkiyi kaynatarak suyunu içtiklerini ve sonrasında iyileşmeye başladıklarını iddia etti. 33 yaşındaki Zimbabveli gazeteci Constance Makoni de bitkiyi kullanarak annesini iyileştirdiğini öne sürdü.

Makoni, günde bir ya da iki kez Zumbani çayını Covid-19 olan anne ve babasına verdiğini ve böylece ikisinin de iyileştiğini aktardı.

"İYİLEŞTİRDİĞİNE YÖNELİK KANIT YOK"

Doktorlar ve bitki uzmanları ise Zimbabve başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinde yetişen ve çalıya benzeyen Zumbani bitkisinin Covid-19 hastalarını iyileştirdiğine dair bir kanıtın olmadığını ancak bu bitkinin solunum rahatsızlıklarına iyi geldiği bilgisini paylaştı.

"BATI TIBBINA GÜVENEMEYİZ"

Zimbabveli doktor Henry Madzorera, "Zumbani bitkisine bir şans verilebilir, sadece Batı tıbbına güvenmemeliyiz, denenebilecek birçok bitki var" dedi. Büyük ilaç firmalarının Afrika'daki bitkisel ilaçlarla ilgilenmediğine dikkati çeken Madzorera, "Zumbaniyi uzun süredir kullanıyoruz. Eğer birileri faydalı olduğunu düşünüyorsa kabul edebiliriz" şeklinde konuştu.

"DESTEKLEYİCİ OLARAK KULLANILABİLİR"

Bitki uzmanı Sarudzai Javaza ise bu bitkinin Covid-19 tedavisinde destekleyici olarak kullanılabileceğini belirtti. Aktarlar ise Covid-19'a iyi geldiğini öne sürerek Zumbani bitkisini satmaya devam ediyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar