BIST10.268,58%0,20
USD32.2926%0.11
EURO34,8276%0.03
ALTIN2.436,52%0.17
Sağlık

Hamilelikte uykusuzluk neden olur, nasıl geçer?

Hamilelikte uykusuzluk neden olur, nasıl geçer? Hamilelikte uykusuzluk için ne yapmalı? Hamilelik dönemindeki uykusuzluk sorunu ile ilgili merak edilenler ve daha fazlası yazımızın devamında…

Abone OlGoogle News
19 Şubat 2021 17:59

Anne olmak isteyen bir kadının yaşayacağı en güzel tecrübelerden biridir hamilelik. Aynı zamanda da birçok açıdan sınavlarla dolu bir yolculuktur. Uykusuzluk ise bu sınavların en zorlu olanlarından bir tanesidir. Uyku problemleri, hamileliğin özellikle ilk ve son çeyreklerinde sıklıkla görülür ve bir raddeden sonra çok can sıkıcı hale gelir. Peki hamile kadınların neredeyse yüzde yetmişinin yaşadığı bu uyku sorununun kolay atlatılabilmesi mümkün müdür?

HAMİLELİKTE UYKUSUZ NEDEN OLUR?

Hamilelik sürecinde herkesinde bildiği gibi hormon dengesinde sürekli dalgalanmalar yaşanmaktadır. Özellikle progesteron adı verilen hormon, güç içerisinde uyuklamaya ve geceleri ise uykusuzluk çekmeye sebep olmaktadır. Artan progesteron miktarı da geceleri yaşanan uykusuzlukları arttırmaktadır.

Hamileliğin ilk günlerinde uykusuzluk olur mu sorusu birçok anne adayının kafasını kurcalar. Hamileliğin ilk günlerinde görünen uykusuzluk da sürekli uyku hali de oldukça normaldir. Hormonların dengesizliği sebebiyle böyle semptomlar ortaya çıkabilir. Bu korkulacak bir durum değildir. Bebeğe ya da anneye herhangi bir zararı olmaz.

Hormon dengesizliğinin yanı sıra uykusuzluğa sebep olan başka başlıklar da bulunmaktadır. Hamilelik sürecinin özellikle ilk ve son çeyreklerinde uykusuzluğa neden olan durumlardan bazıları şunlardır:

Açlık

Gebelik döneminde hissedilen açlık miktarı standart bir insanınkinden çok daha yüksektir. Sürekli aç hissetme durumu uykusuzluğa sebep olabilir.

Gece atıştırmaları

Gece yatmadan önce atıştırmalık bir şeyler yemek sindirim sisteminde düzensizliklere neden olacak ve mideyi gerdiği için uykunun uzaklamasına yol açacaktır.

Mide bulantısı

Özellikle ilk çeyrekte sıkça görülen mide bulantısı da uykunun baş düşmanlarından biridir.

Depresyon

Bazı anne adayları, gebelik sürecinde depresyona girebilmektedir. Bu durum geceleri uykusuz kalmayı beraberinde getirebilir.

Uykusuzluk problemleri, gebeliğin herhangi bir döneminde ortaya çıkabilmekte ve zamanla daha da artarak etkisini göstermektedir.

HAMİLELİKTE UYKUSUZLUĞA NE İYİ GELİR?

Birçok ebeveyn adayı, kendilerinin ya da partnerlerinin uykusuzluk çekmesinin önüne geçmenin yollarını arar. Bu durum da hamilelikte uykusuzluk nasıl geçer sorusunu beraberinde getirir. Hamilelik sürecinde daha kaliteli ve rahat bir uyku çekebilmek için uygulanabilecek bazı yöntemler bulunmaktadır. İşte hamilelikte uykusuzluğun önüne geçebilme yolları;

Daha iyi bir uyku hijyeni sağlayın. Uyku hijyeni, uykuya dalmayı kolaylaştıracak alışkanlıklar olarak tanımlanabilir. Uyku hijyenini günlük bir rutin haline getirmek, bu işlemlerden sonra kişinin uykuya hazır olduğunu beyine iletir ve böylece uykuya dalmak kolaylaşır.

Kendi yatağınız dışında bir yerde uyumayın. Vücut, alıştığı ortam dışında bir yerde uykuya dalarken strese girecek ve uyumakta zorlanacaktır. Vücudunuzun alıştığı ortamda uyumak ve başka bir yerde uyumamak vücudun gevşemesine yardımcı olarak daha rahat bir uykuya dalış süreci geçirmenize yardım eder.

Her gün aynı saatte uyuyun ve aynı saatte uyanın. Uykuyu bir rutin haline getirmek vücuda düzenli bir uyku hijyeni sağlamayı kolaylaştıracaktır.

Yatak odanızı serin ve karanlık tutun. Işık olan ortamlarda uyumaya kalktığınızda vücudunuz hâlâ gündüz olduğunu ve uykuya ihtiyacı olmadığını düşünecektir. Serin ve karanlık bir ortamda uyumak hem vücudunuzun ihtiyaç duyduğu havayı alabilmesine hem de kolay uykuya dalabilmesine olanak sağlar.

Yatak odanızda dikkatinizi dağıtabilecek herhangi bir teknolojik alet bulunduramayın.

Ilık bir banyo yapın ve mümkünse vücudunuzu rahatlatacak bir masaj uygulayın.

Uyku öncesi sıvı tüketimini minimuma indirin.

Uyumadan en az 2 saat önce kafein tüketmeyi bırakın ve akşam saatlerinde çikolatadan uzak durun.

HAMİLELİKTE UYUMA ŞEKLİ NASIL OLMALI?

Hamilelik sürecinde en ideal uyku pozisyonu sol tarafa yatmaktır. Sağ tarafa yatmak, bacaklarda bulunan ana damarlardan kalbe giden kan akışını azaltmakta ve bebeği tehlikeye atmaktadır.

Sol tarafa doğru yatmak ve sert bir yatakta uyumak hem vücutta oluşacak şişkinlik ve ödemlerin azalmasına yardımcı olacak hem de uyumanızı kolaylaştıracaktır.

Hamile bir kadın günde kaç saat uyumalı sorusuna verilebilecek en doğru cevap günde en az 8 saat uyumak olacaktır. Özellikle hamileliğin ilk aylarında sürekli uyukluyor olabilirsiniz ve bu oldukça normal bir durumdur. Hamilelikte uykusuzluk bebeğe zarar verir mi sorusu birçok anne adayının merak ettiği ve cevabından korktuğu bir sorudur. Hamilelik sürecinde yaşanan uykusuzlukların bebeğe direkt bir zararı olduğuna dair bir bulgu bulunmamaktadır.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar