BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Sağlık

Romatizma neden ve olur, nasıl anlaşılır? Kas romatizması teşhisi için hangi tahliller yapılır?

Romatizma nedir?Neden olur, nasıl anlaşılır?İşte merak edilenler haberimizde…

Abone OlGoogle News
19 Şubat 2021 17:23

Öncelikle eklemler olmak üzere, kemikler, kaslar ve bağlarda oluşabilecek problemleri tanımlayan genel bir hastalık adıdır romatizma. Ağrılar, şişlikler, iltihaplar hatta hareket kısıtlığına yol açabilen bu hastalık zamanla şekil bozukluklarına bile sebep olabilir. Romatizmanın tedavisinde erken tanı ve düzenli kontroller büyük rol oynamaktadır. Romatizma teşhisi için hangi tahliller yapılır? Romatizma ile ilgili merak edilen her şey yazımızın devamında…

ROMATİZMA NEDEN OLUR?

Romatizmal hastalıklar, vücut hareket sisteminin parçaları olan kaslar, kemikler, eklemler ve bağları etkileyen hasarlanmalardır. Romatizma, genelde genetik olup sebebi kesin bilinmeyen bir rahatsızlık grubudur. İltihaplı romatizma ve iltihapsız romatizma olarak ikiye ayrılan romatizma çeşitlerinin altında yatan nedenler hâlâ çözülememiştir. İltihapsız romatizmaya genelde genetik faktörlerin, eklemlerin aşırı yıpranmasının, fazla kilonun, spor yaparken ortaya çıkan yaralanmaların ve vücut travmalarının sebep olduğu düşünülmektedir. Çevresel faktörlerin dışında bütün romatizma türlerinde cinsiyet ve yaş aralığı da oldukça önemlidir.

ROMATİZMA BELİRTİLERİ

Romatizmal hastalıklar genelde sırt ve bel ağrıları, eklemlerde ortaya çıkan ağrı ve şişlikler, sindirim sistemi problmeleri ve kalp – damar sisteminde ortaya çıkan olumsuzluklar ile belirti göstermektedir. Bunun yanında romatizmanın bazı standart belirtileri de bulunmaktadır. Romatizma sebebiyle ortaya çıkan belirtiler şu şekildedir:

-Nörolojik problemler

-Böbrek fonksiyonlarında ortaya çıkan düşüşler

-Nefeste daralma

-Hareket kısıtlılığı

-Özellikle sabah saatlerinde eklemlerde ortaya çıkan sertlik

-Cilt üzerinde güneşe karşı duyarlılık belirtilerinin olması

-Cilt altında ortaya çıkan bezeler

-Vücudun farklı kısımlarında fark edilen sertleşmeler

-Güçsüzlük

-Gözlerde ve göz çevresinde ortaya çıkan iltihaplanmalar

-Görme yetisinde bozulma ve hatta görme yetisinin kaybolması

-Uzun süreli ve inatçı yüksek ateş

-Dizde romatizma belirtileri ise biraz daha spesifik olabilir. Diz romatizmasında ortaya çıkan en belirgin belirti eklem ağrısıdır. Hastalığın ilk safhasında bu ağrılar hareketler ile ortaya çıkar. Hareket ettikçe ağrı artar, dinlenince ağrı azalır ve zamanla kaybolur. İlerleyen safhalarda ise bu ağrı sürekli hale gelir. Eklemlerde tutukluk yaşanabilir. Hatta eklemlerde zaman zaman şişmeler, yersiz kızarıklıklar da görülebilir.

ROMATİZMA OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Romatizmanın teşhisinde tıbbi öykü, fiziksel muayene ve röntgenlerin tümü kullanılır ve ortak semptomlar bulunur. Bazı romatizmal hastalıklar, pratisyen hekimler tarafından teşhis edilebilir. Diğer tipler için ise alanında uzman hekimlere ihtiyaç duyulmaktadır. Romatolog hekimler, romatizmal hastalıklar alanında uzmanlaşmış hekimlerdir ve bu hekimler teşhis için gereken test türlerini belirleyebilir.

ROMATİZMA TEŞHİSİ İÇİN HANGİ TAHLİLLER YAPILIR?

Romatizmanın teşhisinde kullanılan bazı laboratuvar testleri vardır. Özellikle hastalığın aktif seyrettiği dönemlerde kanda oluşan iltihabı gösteren bu testlerde iltihapla ortaya çıkan sedimantasyon miktarı yüksek seyreder. Bunun yanından uygulanan bazı testler de bulunur. Romatizma testi olarak bilinen bu testler uygulanmadan önce hastanın genetik geçmişi detaylı bir şekilde incelenir, fiziksel muayene tamamlanır ve bu süreçten sonra hangi romatizma tipi ile karşı karşıya olunduğunu anlamak için bazı testler yapılır. Romatizma teşhisinde kullanılan testler şu şekildedir:

-Kalsiyum, fosfor ve alkali fosfataz ölçümleri. Bu ölçümler ile kemik metabolizması değerlendirilir.

-Kan testleri. Kan testleri ile iltihabın varlığı ve şiddeti ölçülür.

-Anemi varlığının tespiti.

-İmmünolojik testler.

-Eklemlerin arasından alınan sıvıların incelenmesi.

-Biyopsi yardımı ile doku incelenmesi.

-Elektromiyografik ve radyolojik incelemeler.

KAS ROMATİZMASINA HANGİ BİTKİ İYİ GELİR?

Kas romatizmasına diğer bir adı ile fibromiyaljiye iyi gelen bazı doğal çözümler vardır. Fibromiyalji tedavisinde bitkilerden yararlanmak kişilerin semptomlarında azalmalar olmasına yardımcı olabilir. İşte kas romatizmasına iyi gelen bitkiler:

-Kekik Çayı.

-Zencefil.

-Mayasıl Otu.

-Kurutulmuş At Kuyruğu Otu.

-Söğüt Kabuğu.

-Elma Sirkesi.

-Çobançantası Bitkisi.

-Karabaş Bitkisi.

-Kuşkonmaz.

-Zerdeçal.

Bu bitkiler kalsiyum, selenyum, magnezyum ve C vitamini konusundan zenginlerdir. Bu vitamin ve mineraller fibromiyalji tedavisinde etkili rol oynamakta ve fibromiyaljinin sebep olduğu semptomları azaltabilmektedir. Bu sebeple yukarıdaki bitkilerin beslenme düzenine doğru oranda ve yeterli bir şekilde yerleştirilmesi hastalığın semptomlarında azalma gözlenmesine yardımcı olabilmektedir.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar