Kuru incirin faydaları, ne kadar tüketilmeli?
Kuru incirin faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla olsa bile dengeli bir şekilde tüketmek zorundayız. Yaş incir ve kuru incir arasında pek fazla fark olmasa da insanların damak zevkine göre tüketim miktarlarında farklılık gözükür.Kuru incirin tüm faydaları, ne kadar tüketilmeli, kuru incir kürü nasıl yapılır, kuru incir zararlı mıdır gibi soruların tüm cevapları haberimizde..

Yaş incirin kurutulması her ne kadar zorlu bir süreç olsa da sonucunda elde edilen kuru incirin faydaları inanılmaz derecede fazladır. İnsanlar tarafından yaş incir yerine artık kuru incirin daha çok benimsendiği bu günlerde kuru incirin faydaları nelerdir? Kuru incir kürü nasıl yapılır? Kuru incir ne kadar tüketilmeli? Kuru incir zararlı mıdır? sorularının tamamını sizler için cevapladık.
KURU İNCİRİN FAYDALARI
Kuru incir lezzetinin yanı sıra çok büyük faydalara sahip bir besindir. Kuru incir içerisinde bulunan birçok vitamin sayesinde insan sağlığını düzenleyen ve koruyan bir yapıya sahiptir. Kuru incirin faydalarından bazıları ise şöyledir:
1- Kabızlık ve Sindirim Rahatsızlıklarına İyi Gelir
Kabızlık birçok insanın ortak sorunudur. Tuvalete çıkamamak çoğu insanın hayatını zehir eden bir durumdur. Bu durumda ise kişilere lifli yiyecek yemeleri tavsiye edilir. Lifli yiyecekler tüketildiği takdirde kişilerin kabızlık sorunları ortadan çıkmaktadır. Lif bakımından çok zengin olan kuru incir ise bir kişinin bu rahatsızlıktan kurtulması için birebirdir.
2- Tansiyon Hastalarına İyi Gelir
Kuru incir, potasyum kaynağıdır. Potasyum ise tansiyon ve kan basıncını dengeleyen bir maddedir. Potasyum bakımından zengin olan incir ise bu rahatsızlıkların önüne geçebilir. Yaşı ileride olan kişilere kuru incir tüketmeleri sık sık önerilir. Tansiyon riskini azaltmak isteyen bir kimse kesinlikle kuru incir tüketmelidir.
3- Diyabet Hastalarına Yardım Eder
Gıdalardan alınan şekerlerin sindirim ve emilimi bazı kişiler için oldukça güç olmaktadır. Bu rahatsızlığın önlenebilmesi kuru incir ile mümkündür. Çünkü kuru incir yüksek lif içermektedir. Hem diyabet hastaları hem de diyabet riski olan kişiler için dengeli düzeyde kuru incir tüketmeleri tavsiye edilmektedir
4- Kalp ve Damar Hastalıklarının Düşmanıdır
Kuru incir yaşa bağlı olarak ortaya çıkan kalp ve damar hastalıklarının baş düşmanıdır. İçerdiği potasyum sayesinde yüksek tansiyon dengelenir. Ve buna bağlı olarak ortaya çıkacak olan kalp rahatsızlıklarını önler.
5- Cilde İyi Gelir
Yaşlanmaya rağmen genç ve dinç gözükmek isteyen kişiler kesinlikle kuru incir tüketmelilerdir. Kuru incirin cildi koruyup besleme özelliği vardır.
6- Hücre yenilenmesi sağlar
İncir yüksek oranda protein, vitamin ve mineraller içermektedir. Bu özelliği ile hücre yenilenmesini sağlar.
7- Kanserden korur
İncirde bulunan benzaldehit adlı madde, kanserli hücrelerin büyümesini önler ayrıca içerisinde bulunan antioksidanlar da kanser hücrelerinin büyümesini önleyici etkiye sahiptir.
8- Kilo kontrolü sağlar ve obezite tedavisinde kullanılır.
Lif ve liften zengin besinler kilo kontrolünde olumlu etkiye sahiptir. İncir de diyet lifi açısından oldukça zengindir. 1 orta boy incirde ortalama 1 gram diyet lifi bulunmaktadır ki bu da günlük ihtiyacımız olan lif miktarının %6'sını karşılar. Aynı zamanda incir sayesinde tatlı ihtiyacınız da giderilir ve böylece sakıncalı besinlerden de tüketmemiş veya daha az tüketmiş olursunuz. Bu özellikleri ile incir porsiyon kontrolü yapıldığı takdirde kilo yönetiminizde kilo verme ve koruma programlarında kullanılabilir.
9- Saçı besler.
Magnezyum ve C vitamini ile incir, saç ve saç köklerini besler ve saça doğal bir görünüm kazandırır.
10- Siğil oluşumunu önler
Körpe olan incirin yapraklarının içindeki süt siğile karşı etkilidir. Bu etkiyi sağlamak adına körpe olan incirin yaprağından çıkan süt siğile sürülür. Düzenli yapıldığında siğil ortadan kaybolur.
Kuru incir kürü nasıl yapılır
Körpe olan incir yaprakları, havadar ve güneş görmeyen bir yerde kurutulur, sonrasında yapraklar parçalanır. 2 veya 3 tatlı kaşığı kurutulmuş incir yaprağı bir bardak su içerisinde 30 dakika süre ile kaynatılır ve bu şekilde hazırlanmış olan dekoksikasyon suyu ile ıslatılan bez, basur memesine veya çıbana sarılır. Basura karşı olan bu dekoksiyondan gün içerisinde 2-3 bardak kadar içilir.
İncirin zararları
İncire karşı alerji ve negatif ilaç etkileşimi düşük oranlarda görülmektedir. Bu sebeple diyetinize ılımlı olarak endişelenmeden ekleyebilirsiniz. 2010 yılında yapılmış olan bir çalışmaya göre, kauçuk ya da huş polenine alerjisi olan bireylerde incire de alerjik reaksiyon verebileceği ön görülmüştür. İncir dut familyasının bir ürünü olduğundan dut ailesi içerisinde bulunan dut, portakal, şekerli elma gibi meyvelere vücudunuz alerjik reaksiyon gösterebilir.
Kurutulmuş ve çiğ olan incir K vitamini bakımından zengin bir meyvedir. K vitamininin doğal bir kan kalınlaştırıcı etkisi bulunur. Vafarin (Coumadin) gibi kanı inceltici etkileri bulunan ilaçları kullanıyorsanız, K vitamini tüketiminizi günlük olarak takip etmeniz gerekir. İncir doğal bir müshil etkisi bulundurur bu özelliği kabızlığın tedavisinde olumlu etki gösterirken, fazla incir tüketimi ise ishale neden olabilir. İnciri tükettikten sonra tuvalete çok sık gidiyorsanız tüketiminizi kesmeniz gerekir.
Kuru incir ne kadar tüketilmeli?
Yüksek oranda pektin enzimi içermesi nedeniyle incir, kolesterolün düşürülmesinde de etkin bir maddedir. Bu nedenle günde 2 adet incir tüketimi kolesterolün düşürülmesine önemli fayda sağlar. İncir potasyumdan zengin bir meyvedir, bu özelliğinden ötürü de tansiyonu düzenlemede oldukça faydalıdır.
- Yeniden eskiye
- Eskiden yeniye
- Öne Çıkanlar