BIST9.722,09%0,80
USD32.572%0.01
EURO34,8874%0.10
ALTIN2.426,49%0.14
Sağlık

Kış mevsiminde yenilen meyveler neler? En sağlıklı kış meyveleri

Özellikle koronavirüs döneminde kış mevsiminde en sağlıklı meyvelerle bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekiyor. Bunun için aşırıya kaçmadan en sağlıklı kış meyvelerini yiyebilmek en önemlisi. Peki kış mevsiminde yenilen meyveler neler? En sağlıklı kış meyveleri hangisi?

Abone OlGoogle News
22 Ocak 2021 13:24

koronavirüs salgınıyla mücadelede özellikle kışın bol vitaminli meyveler tüketmemiz gerekiyor. Bunun için hangi vitaminimizin eksik olduğunu test ettirip sonrasında eksik vitaminimizi arttırmak için doğru kış meyveleriyle sağlığımıza kavuşmamız gerekiyor. Enfeksiyon günlerinden uzak kalmanız için gün içinde mutlaka meyve tüketmelisiniz. Tüketeceğiniz meyvelerin yazın ve kışın yenilen meyveler olmasına özen göstermelisiniz. Yani mevsim meyvelerini tercih ederek, vücut direncinizi güçlendirebilirsiniz.

Sağlıklı kış meyvelerimizi seçerken dikkat etmemiz gerekenler

Kışmevsiminde evimizden pekte çıkmadığımız bu günlerde , şeker oranı yüksek olmayan kış meyvelerini yemek daha sağlıklı olacaktır. Şeker oranı yüksek kış meyvelerini yerseniz, kilo alabilirsiniz. Bu yüzden şekeri dengelemek için fazla şeker değeri olmayan sağlıklı kış meyvelerini yemeyi tercih etmeniz daha iyi olacaktır.

Sağlıklı kış meyvelerini seçtiğimiz listemize bakalım

Kış meyveleri nelerdir?

1. Ayva 

Ayva, çok faydalı bir kış meyvesidir. Hem yaprakları hem de kendisi hemen hemen her alanda tüketilebilir. Zengin vitamin ve mineral kaynağı olan ayva tat bakımından da oldukça lezzetlidir. İnsanı rahatlatıcı ve sakinleştirici özelliği de bulunan ayva her kış aylarında tüketilmesi gereken yemek listesinde ilk sıralarda yerini alır. Ayrıca kansere, bağışıklık sisteminin güçlü olmasına, kilo vermesine yardımcı olur.

2. Elma 

Elma, sağlığa olan onlarca faydasıyla bilinir. Sevilen kış meyvelerinden olan elma Tüketiminin sıklıkla yapılması tavsiye edilen ekli elma, zayıflama ve sindirim düzenleme konularında önemli faydalara sahiptir. Diyet listesinin en önce yer alan yiyeceklerinin başında gelir. Elma, sindirim sistemini düzenlediği gibi hızlandırır. Aç karna tüketildiği zaman, kanda şeker oranının azalmasında yardımcı olabilir. Uzmanlar, şeker hastası olan bireylerin yeşil elma tüketmelerini desteklerler. Kalbin atışlarının daha düzenli olmasına yardımcı olur. Kalp sağlığını koruyucu etkisi vardır. Böbrekleri korur. Burada taş olmasının önüne geçer ve idrar konusunda yardımcı nitelikte olan meyveler arasındadır.

3. Mandalina 

Kış mevsiminin habercisi olan mandalina, tam bir C vitamini deposu olmaktadır. Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı mücadele ederken mutlaka mandalina tüketmelisiniz. Mandalina vücudunuzdaki mikropları kolayca atmanıza ve sağlığınıza kavuşmanıza destek olacaktır.

4. Kivi 

Kivi, hırıltılı solunum ve öksürük gibi astım semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Kivide bulunan C vitamini ve antioksidanlar astım tedavisinde yardımcı olurlar. C vitamini bronkokonstriksiyona katılan histamin ve prostaglandinlerin metabolizmasına katılarak astım ataklarını önler. Sevilen kış meyvelerinden biridir.

5. Portakal 

Portakal bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bir kış meyvesi olan portakal, soğuk havalarda özellikle grip tedavisinde kullanılıyor. Sadece C vitamini değil, B vitamini, magnezyum, kalsiyum, lifler ve doğal şeker açısından da zengin bir içeriğe sahip. Yapılan araştırmalara göre, portakal ve portakal suyu tüketmek lösemini riskini azaltıyor. Ayrıca portakal, kansere sebep olabilecek hücrelerle de savaşıyor.

6. Kestane 

Kışın tüketebileceğiniz meyvelerden biri de kestanedir. Stresi yok eden, hücreleri yenileyen, mide hastalıklarını dindiren özelliği ile kış günlerinde sıkça tercih edilmektedir. Sobada, fırında, haşlayarak ve tatlısını yaparak tüketebilirsiniz. Kestane, selenyum miktarı bakımından yüksek bir meyvedir. Sağlıklı kemik ve kas sistemi için kestaneyi kışın bol bol tüketilebilir.

7. Trabzon Hurması 

Kimi şehirlerde cennet hurması olarak da bilinmektedir. Kalp ve damar hastalıklarına karşı çok etkilidir. A, C ve E vitamini içermektedir. Kansızlığı gideren Trabzon hurması, kışın tüketebileceğiniz meyveler arasında yerini alıyor.

8. Greyfurt 

Greyfurt, lif bakımından yüksek ve kalorisi düşük meyvelerdir ve potasyum ve likopen dahil olmak üzere çeşitli besin ve vitaminlerden elde edilen faydalarla doludur. Bunlarla birlikte ayrıca kalsiyum, şeker ve fosfor içerirler. Greyfurt insan vücudunun yorgunluk, ateş, sıtma, diyabet, kabızlık, hazımsızlık, idrar sorunları, aşırı asitlik ve daha birçok gibi çeşitli koşullarla savaşmalarında yardımcı olurlar.

9. Nar 

Nar, hem hastalıklardan korunmada hem de sağlığın geliştirilmesinde pek çok olumlu etkiye sahiptir. Sağlıklı bir kış meyvesi olarak günlük beslenme planları içerisinde sevilerek tüketilmesinin yanı sıra uzun yıllardır alternatif tıpta da kullanılmaktadır. Kış aylarında soğuk algınlıklarından korunmada oldukça etkilidir. Meyve olarak tüketiminin yanı sıra taze sıkılmış nar suyunda, yüksek yoğunlukta fitokimyasallar yer alır. Bu fitokimyasal bileşenler narın sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin büyük bir kısmından sorumludur. Narda bulunan fitokimyasallar kansere karşı koruma sağlamaları başta olmak üzere enfeksiyonların ve kronik hastalıkların önlenmesi gibi faydalara sahiptir. 

10. Armut 

En sevilen kış meyvelerinden olan armut, C vitamini, K vitamini ve bakır dahil olmak üzere yüksek düzeyde antioksidanlar içerir. Bu kimyasallar serbest radikallerin etkilerine karşı koyarak hücreleri korur. Armut, sindirim sağlığı için gerekli olan mükemmel bir çözünür ve çözünmeyen lif kaynağıdır. Bu lifler dışkıyı yumuşatarak ve yukarı kaldırarak bağırsak düzeninin korunmasına yardımcı olur. İltihaplanma normal bir bağışıklık tepkisi olmasına rağmen, kronik veya uzun süreli iltihap sağlığınıza zarar verebilir. Kalp hastalığı ve tip 2 diyabet dahil bazı hastalıklarla bağlantılıdır. Armut, enflamasyonla mücadeleye yardımcı olan ve hastalık riskini azaltabilecek, zengin bir flavonoid antioksidan kaynağıdır.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar