BIST9.079,97%3,10
USD32.3657%0.07
EURO34,9336%-0.24
ALTIN2.325,57%0.22
Sağlık

Göz dalmasının sebebi nedir, Göz dalmasına ne iyi gelir?

Göz dalması ile ilgili halk arasında birçok fikir öne sürülüyor fakat aslında göz dalmasının bir sebebi var. Göz dalması aslında vücudumuzla, beynimizle alakalıdır ve vücudumuzda göz dalmasına neden olan birçok etken bulunmaktadır. Peki, göz dalmasına ne iyi gelir? Göz dalmasının sebepleri neler?

Abone OlGoogle News
20 Ocak 2021 13:39

Göz dalması her insanın başına gelen olaydır. Uzun bir süre boyunca fark etmeden belli bir noktaya göz kapaklarını kıpırdatmadan bakakalma olayına göz dalması denilmektedir. Peki, göz dalması denilen bu olayın nedenlerini biliyor musunuz?

Göz dalmasının nedenleri arasında yoğun iş temposu başta gelmektedir. Göz dalması şikâyeti bulunan kişilerin yarısından fazlası yoğun iş ve hayat temposu arasında kalmış aşırı yorgunluktan şikâyet eden kişilerdir. Yoğun iş temposundan ve aşırı yorgunluktan dolayı insanların nesnelere odaklanmaları da güçleşmeye başlar. Başka bir nedeni ise insanların birden çok konuya aynı anda odaklanmaya çalışması aklında kafa karıştırıcı şeylerin bulunmasıdır. Yaşın ilerlemesi de göz hareketlerinin yavaşlamasına neden olur ve nesnelere odaklanmada tembelleşir.

Göz dalmasına neden olabilecek diğer etkenler ise şunlardır: 

· Aşırı stres ya da depresyon göz dalmasına neden olabilir.

· Kafasında birçok mesele olan kişiler oldukları ortamdan kopup, meseleyi düşünerek göz dalması yaşarlar.

· Göz dalması epilepsi nöbetlerinin belirtileri arasında yer almaktadır.

· Gözde meydana gelen ufak batmalarla beraber göz dalması meydana gelir. Bu durumda bazen ciddi hastalıkların haberci olabilmektedir.

· Nörolojik hastalıklarda da göz dalmaları görülebilmektedir.

Göz dalması zararlı mıdır? 

Göz dalması zararlı mıdır? diye sorarsanız göz dalması aslında çok tehlikeli bir olaydır. Doğruyu söylemek gerekirse gözün dalması değil de odaklanıp kaldığı nokta çok önemlidir. Derste hocanın gözünü içine dalmak, sokakta giderken herhangi bir kişiye ya da nesneye bakıp donakalmak gibi durumlar kişiyi tehlikeye ve zora sokabilmektedir. Bu yüzden göz dalması yaşayan kişiler fazla ilerlemeden uzman bir doktora görünmeli ve nedeni öğrenmelidir. Göz dalması epilepsi gibi ciddi hastalıkların da habercisi olduğundan göz dalmasının erken teşhisi ve tedavisi çok önemlidir. Özellikle yeni doğmuş bebeklerde görülen göz dalmaları ihmal edilmeden çocuk doktoruna danışılmalıdır.

Göz dalması nedir?

Bilindiği üzere görüntü, gözlerden yansıyan bilgiye bağlı olarak meydana gelir. Bu süreçte gözlerden aktarılan veriler için karşılaştırma yapılır. Bunun tam anlamıyla gerçekleşebilmesi adına her iki gözün de optik eksenlerinin ortak nesneye doğru yöneltilmesi şarttır. Göz refleks olarak normal koşullarda görüşü doğal olarak nesne üstüne kilitler. Söz konusu kilitleme işlemini kimi zaman bilinçli kimi zaman da yarı bilinçli olarak gerçekleştiririz. Göz dalması tam olarak bu noktada ortaya çıkan bir süreçtir. Gözler dalma esnasında oldukça uzakta yer alan belli bir noktaya gerçekten bilinçli bir şekilde bakmaz. Farkında olmaksızın bakılan noktaya ait iki farklı görüntü oluşur. Görüntüler birbirinden ayrı olduğu için söz konusu görüntü de doğal olarak net olmaz. Neticede uzaklık tam anlamıyla belirsizlik içerir.

Göz dalması neden olur? 

Göz dalmasının fiziksel ve ruhsal odaklı pek çok nedeni olabilir. Göz dalması yaşayan bir kişiyi gördüğümüz zaman onun genelde yorgun veya mutsuz olduğu izlenimi oluşur. Çevresinden sıklıkla kopacak düzeyde göz dalması yaşayan ve kendi içinde oluşturduğu düşüncelere odaklanan insanlar için bu gerekçeler bir ölçüde gerçekçi olabilir; ancak göz dalması yalnızca bu kadar basit sebeplerle açıklanamaz. Olası pek çok senaryo bu alamda ele alınabilir. Göz dalmasının nedenlerini şu şekilde sıralamamız mümkündür:

1. Göz dalmasının nedenleri arasında yorgunluğu gösterebiliriz. Yoğun tempoda, özellikle günün ilerleyen saatlerinde göz dalması sıkça yaşanabilir. Var olan işe bu tip anlarda odaklanmak kişi için gerçek anlamda eziyete dönüşebilir.

2. Zihninde kendisi için çok önemli bir mesele olan kişi için göz dalması olağanlaşır. Bu durum var olan stresin boyutunu algılamak adına da bir done olarak kabul edilebilir. Kişi bu süreçte ciddi konsantrasyon sorunları yaşar. Örneğin ailesiyle özel bir sorun yaşayan bir öğrencinin o gün dersleri dikkatli ve motive bir şekilde dinlemesi çok zorlaşır. Böyle bir öğrencinin ders esnasında gözünün dalması kadar olağan bir durum yoktur.

Nörolojik hastalıklara bağlı olarak da göz dalmaları gerçekleşebilir. Göz dalmasına özellikle de yaşlılarda rastlanılır.

 

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar