BIST9.524,59%-0,06
USD32.5862%0.18
EURO34,8068%0.35
ALTIN2.524,95%1.63
Sağlık

Uzmanından uyarı: Kavurma yapıyorsak, katı yağdan uzak durmalıyız

Kurban Bayramı ve sonrasında etin nasıl tüketilmesine yönelik açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Dilara Kefeli, “Kavurma yapıyorsak, katı yağdan uzak durmalıyız” dedi.

Abone OlGoogle News
10 Temmuz 2022 12:39

Kurban Bayramı’nda insanların nasıl beslenmesi gerektiğine dair bilgiler veren Uzman Diyetisten Dilara Kefeli, sindirim sistemi bozuk olan insanların kurban etinin kesilmesinden hemen sonra yenmesinin sıkıntılara yol açabileceğinden bahsetti. Kurban etinin içerisinde çeşitli mineral ve vitaminler içerdiğini aktaran Diyetisten Kefeli, veteriner kontrolü olmadan kesilen kurbanın; tenya, sarmonella ve tüberküloz gibi hastalıklar barındırabileceğini ifade etti. Midesinde problem olan bireylerin ise, eti dinlendirdikten 24 saat sonra tüketmesi gerektiğini vurguladı.

“KAVURMA YAPIYORSAK KATI YAĞ İLAVE ETMEMELİYİZ”

Et kesmek için kullanılan tahtalara da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Dilara Kefeli, “Sebze ve meyve kesilen tatlar ile et doğranan tahtalar farklı olmalıdır ki bulaş riskini azaltalım. Pişirme yönteminde ise fırın, haşlama ve ızgara yöntemleri tercih ediliyor. Fakat kızartmalardan ve kavurmalardan uzak durmalıyız. Mangal yapılacaksa, kömürleşmemesi önemlidir. Çünkü kömürleşen etlerin kanser riski vardır. Et, ateşe ne kadar yakın pişerse, vitamin ve mineral kaybı o kadar yüksek olmaktadır. Eğer etli bir sebze yemeği yapıyorsak, içerisine ekstra bir yağ kullanmamalıyız. Kavurma yapıyorsak da katı yağdan uzak durmalıyız. Yani tere yağ, kuyruk yağ ve iç yağ eklemeyip; eti kendi yağı ile ve kısık ateş ile pişirmeliyiz” şeklinde konuştu.

“KOLESTEROL YA DA KALP DAMAR HASTALIĞI OLANLAR SAKATAT TÜKETİMİNE DİKKAT ETSİN”

Kurban Bayramı’nda genellikle sakatat tüketimin arttığını belirten Kefeli, “Bireyde eğer kolesterol yüksekliği veya kalp damar hastalığı var ise sakatat tüketimine dikkat edilmelidir. Et tüketimi genelde öğle yemeğinde tercih edip akşam ise sebze ya da kuru bakla gibi besinler yenmelidir. Et yemeğinin yanında rafine edilmiş pirinç ve makarna yerine, bulgur ya da esmer pirinç yapılabilir. İçecek olarak da gazlı veya meyve sularına alternatif olarak; ayran veya cacık içilebilir. Günlük su tüketimini aksatmamalıyız. Özellikle yaz aylarında 2 ile 2 buçuk litre su tükettiğimizden emin olmalıyız. Gittiğimiz ziyaretlerde hamurlu ya da şerbetli tatlılar ya da çikolatadan uzak durarak, meyve veya sütlü tatlılar tüketilebilir" ifadelerini kullandı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar