BIST9.722,09%0,80
USD32.555%-0.04
EURO34,9295%0.22
ALTIN2.427,00%0.16
Sağlık

Akı kırmızı çıkan yumurta sosyal medyayı karıştırdı! Uzmanı uyardı: Sandığınız gibi değil

İngiltere’de bir kadın kırdığı yumurtanın akının kırmızı çıkması sonrası şoke eden olayı Facebook hesabından paylaştı. Beyaz olması beklenen yumurta akının kırmızı çıkması sosyal medyada büyük yankı uyandırırken, Türk uzman ise "Sandığınız gibi değil" dedi.

Abone OlGoogle News
20 Ocak 2022 13:25

İngiltere'de bir kadının kırdığı yumurtanın akının 'kırmızı' çıkması, sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Olayın ardından bu durumun zehirlenmeye yol açtığı iddia edilse de gıda mühendisi Ebru Akdağ, "Sandığınız gibi değil" diyerek işin aslını açıkladı.

İngiltere’nin Hertfordshire kentinde yaşayan Beena Saranghdar isimli kadın, yumurtayı kırdığı sırada başına ilginç bir olay geldi. Yumurta akının beyaz olmasını beklerken, kırmızı renkle karşılaşan kadın olayın ardından Facebook hesabında başına gelenleri takipçileriyle paylaştı. Takipçilerinin kısa sürede çok sayıda yorumda bulunmasının ardından uzmanlar da bu duruma tepkisiz kalmadı. Bazı uzmanlar yumurta akındaki kırmızılığın bayatlama belirtisi olduğunu ve asla tüketilmemesi gerektiğini savunup, zehirlenme tehlikesine karşı uyardı.

“Yumurtada görülen kanın değişik nedenleri olabilir”

Gıda Mühendisi Ebru Akdağ ise yumurta akının kırmızı olmasının endişelenecek bir durum olmadığını belirtip, "Tavuk yumurtasında görülebilen kanın değişik nedenleri olabilir. Bu genetik olabileceği gibi kümesin sürekli aydınlatılması sonucunda tavuğun fazla ışığa maruz kalıp yeterli melatonin üretmesinden veya tavuğun aşırı A ve K vitamini tüketmesinden kaynaklanabilir" dedi. 

“Buzdolabına koymadan önce sakın yıkamayın”

Hayvansal ürünler, hassas oldukları için gıda güvenliği açısından daha titizlikle ele alınması gerekiyor. Ebru Akdağ, herkesin aynı hataya düştüğünü söyleyerek, "Yumurtaları buzdolabına yerleştirmeden önce yıkamayın. Yıkanması durumunda yumurtanın etrafında kendisini koruyan hassas zar zedeleniyor ve bu durum yumurtayı dış etkilere karşı daha savunmasız bırakıyor" şeklinde konuştu. Akdağ'a göre yumurtayı yıkayarak üzerindeki mikroplardan arındırmak mümkün değil, hatta etrafa daha fazla mikrop saçma riski de bulunuyor. Ancak yumurta eğer çok kirliyse kullanılmadan hemen önce yıkanabiliyor.

Kırılmış ve çatlamış yumurtalar tüketilir mi?

Öte yandan kırılmış ve çatlamış yumurtaları da ele alan Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, bu tip durumlarda yumurtanın havayla temas edeceğini ve içerisinde mikroplar gelişeceğinin altını çizip, asla kullanılmaması konusunda uyardı. “Bayat yumurta zehirlenmelere yol açabilir. Yumurtaları kartonundan çıkartıp saklayacaksanız, son kullanma tarihini not etmeyi unutmayın" diye de ekledi.

Yumurtaların tazeliğini nasıl anlayabiliriz?

Yumurtaların tazeliğini anlamak için kolayca yapılabilen testlerin olduğunu söyleyen Ebru Akdağ, 4 farklı testi sıraladı:

"-Su testi: Yumurtanın içinde küçük bir hava boşluğu bulunur, zaman geçtikçe gözenekli kabuğunun içine daha çok hava girer. Dolayısıyla zamanla suda yüzme kapasitesi artar. Soğuk su dolu bir bardağa koyulan taze yumurta dipte kalır. Tazeliğinin azalmaya başlamış yumurta dik durmaya başlar. Yumurta suyun yüzeyine çıkarsa pek de taze değildir ama bu bozulduğu anlamına da gelmez. Bu aşamada yumurtayı kırıp 'Kokuyor mu, sarısı dağılıyor mu' diye bakılmalı.

-El feneriyle test: Yumurtanın tazeliği, içeriğine bağlıdır. El fenerini yakıp yumurtanın sivri ucu ışığa bakacak şekilde tutun. Yumurta tazeliğini kaybettikçe içindeki hava boşluğu büyüyecektir. Ayrıca döllenmiş bir yumurta 6 gün kuluçkaya bırakılırsa, cenin siyah iplikçik şeklinde görülebilir. Bu sizi şaşırtmasın.

-Dinleme testi: Taze yumurtayı kulağınızın yakınında hafifçe sallarsanız hiçbir ses duymazsınız. Ancak aynı işlemi bayat yumurta ile gerçekleştirirseniz yumurtanın içerisindekilerin hareket ettiğini duyarsınız. Çünkü içerisindeki boşluk artmıştır.

-Tutma testi: Yumurtayı kırıp sarısını avucunuza alın. Nazikçe iki parmağınızla yumurta sarısını tuttuğunuzda zarı patlamıyorsa yumurta taze demektir."

“Gezen tavuk yumurtasının yararlı olduğuna dair bir kanıt yok”

Yumurtanın sarısının veya kabuğunun renginin, tavuğun cinsine ve beslenme şekline göre değiştiğini, herhangi bir kalite standardı olmadığını vurgulayan Akdağ, “Gezen tavuk yumurtasının besin değerinin, diğerlerine kıyasla daha yüksek olduğunu gösteren kanıt da yok” detayını paylaştı.

Yumurtadaki kan zararlı mı?

Yumurtalar, 26 saat boyunca tavuğun yumurtlama kanalında dolaşıyor. Tavuk yumurtasındaki kırmızı kan lekesinin aslında kan damarındaki çatlamadan kaynaklandığını belirten Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, “Her yumurta geliştiğinde embriyonun yaşamasını sağlayacak kan damarları içerir. Yumurtlama esnasında bu kan damarlarında çatlama olursa, kırmızı kan lekesine neden olur. Yumurtada bazen birden fazla kan lekesi olabilir veya yumurtanın ‘beyazı’ da kanla kaplanabilir” ifadelerini kullandı.

Öte yandan tavuk yumurtasında görülebilen kanın farklı nedenlerine de değinen Ebru Akdağ, "Buna bazen yemdeki mantar veya toksinlerin neden olabileceği de belirtilir, ancak bu nadir rastlanan bir durumdur. Dolayısıyla genel olarak yumurta sarısındaki kan lekesi veya kanlı yumurta akı endişelenecek bir şey değil" vurgusunu yaptı.

Bayat gıdalara dikkat! Peynir, yoğurt ve süt...

Bayat gıdalara da dikkat çeken Akdağ, özellikle peynir, yoğurt ve süt konusunda da bilgilendirdi. Hayvansal gıdaların son kullanma tarihi geçtikten sonra tüketilmemesiyle ilgili uyarıda bulunan Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, öte yandan bu gıdaların üretiminde, paketlenmesinde, nakliyesinde ve satış noktasındaki sunumunda bir hata yapılması durumunda, son kullanma tarihinden önce de bayatlama veya mikrobiyal gelişim meydana gelebileceğinin altını çizdi.

Peynir, yoğurt, süt ve yumurta gibi hayvansal gıdalarda koku ve küfe rastlanması, ambalajında şişme gibi durumların meydana gelmesi karşısında mutlaka uzak durulması gerektiğini de belirtti.

(Kaynak: milliyet.com.tr)

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar