BIST9.722,09%0,80
USD32.5538%-0.04
EURO34,9861%0.38
ALTIN2.427,12%0.16
Sağlık

Aşılılara karantina kalktı mı?

Kovid-19'un yayılımını engellemek için hayata geçirilen karantina uygulamasında Bilim Kurulu sonrası değişiklik yapıldı. Karantina süreleri değişti. Peki Aşılılara karantina kalktı mı?

Abone OlGoogle News
12 Ocak 2022 23:36

İşte, 3. doz aşılı, aşısız ve temaslılarda karantina süreleri...

İZOLASYON/KARANTİNA SÜRESİ KAÇ GÜN OLDU? 

Aşılı, aşısız ve temaslı olmak üzere tüm detaylara göre güncel izolasyon süresi Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. Buna göre, COVID-19 ile yüksek riskli (yakın) temaslı olanlarda karantina uygulaması:

* Son 3 ay içinde hatırlama dozu yapılmış veya geçirilmiş enfeksiyon varlığı durumunda karantina uygulanmaz. Koruyucu önlemlere (maske kullanımı, kişiler arası mesafe, hijyen) uyarak kendi semptomlarını takip ederek günlük yaşamlarına devam ederler. 

* Hatırlatma dozu üzerinden 3 ay geçmiş veya aşısız kişiler 7 gün süreyle karantinaya alınarak semptom takibi yapılır, semptom gelişmemesi halinde 7. günün sonunda herhangi bir test yapmadan karantina sonlandırılır.

Herhangi bir semptom gelişmeyen kişilerde 5. günde yapılan PCR testinin negatif çıkması halinde karantina sonlandırılabilir.

Kovid-19'da evde izlenen veya hastanede 24 saatten kısa süre yatan vakalarda izolasyon süresi:

* Hatırlama dozu yapılmış, aşılı veya aşısız semptomatik kişilerde semptom başlangıcından itibaren, semptomu olmayanlarda ise pozitif bulunan ilk PCR testi örneğinin alınmasından itibaren 7 gün boyunca izolasyona alınır; 7. günün sonunda semptomsuz veya hafif semptomlu olup son 24 saat içinde antipiretik almaksızın ateşi olmayan kişilerin izolasyonu sonlandırılır. 

Bakan Koca izolasyon süreleri hakkında ''Bugünkü bilim kurulumuzda aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına karar verilmiştir. İzolasyon konusunda ise pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra test yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilirler. Bilim Kurulumuz gelişmiş ülkelerde uygulanan kuralları, hastalığın ulaştığı yaygınlık seviyesini de dikkate alarak tarama amaçlı ve temaslı kişilerde PCR testi zorunluluğunu kaldırmıştır. Bundan böyle PCR testi yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacaktır. Salgını gündemimizden çıkarmak için elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam edeceğimizi bilmenizi isterim.'' ifadelerini kullandı.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar