BIST9.716,77%-0,05
USD32.4821%-0.26
EURO34,9334%0.23
ALTIN2.437,05%0.57
Sağlık

Sigara içenler dikkat! Akciğer kanseri riskini 50 kat artıyor

Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, “Akciğer kanserinden korunmada en önemli nokta sigaradan uzak durulmasıdır. Bu nedenle akciğer kanseri teşhisi konulan tüm hastalarımıza eğer kullanıyorlarsa derhal sigarayı bırakmalarını öneriyoruz” dedi. 

Abone OlGoogle News
27 Kasım 2021 12:19

Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, akciğer kanseri tanısı alan sigara tiryakileri üzerinde gerçekleştirilen bu araştırmayla, kanser teşhisi konulsa bile sigarayı bırakmanın yaşam kalitesi ve yaşam kaybı üzerinde önemli bir etkisi olduğunun bir kez daha gösterildiğini söyledi. Akciğer kanserinin, dünyada da, ülkemizde de en sık görülen ve en çok can kaybının olduğu kanser türü olduğuna işaret eden Prof. Dr. Salepçi, akciğer kanseri teşhisi konulan 517 sigara içicisi üzerinde geçekleştirilen çalışmayı değerlendirdi.

SİGARA, KANSER RİSKİNİ YÜZDE 50 ARTIRIYOR!

Sigara kullanımının akciğer kanseri riskini yaklaşık 50 kat artırıyor. Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, “Akciğer kanserinden korunmada en önemli nokta sigaradan uzak durulmasıdır. Bu nedenle akciğer kanseri teşhisi konulan tüm hastalarımıza eğer kullanıyorlarsa derhal sigarayı bırakmalarını öneriyoruz” dedi. Hastalığa yakalanan birçok kişi sigarayı bırakmak için geç kaldıklarını düşünüp, sigara içmeye devam edebiliyor. Prof. Salepçi, "Ancak sigara içmeye devam etmek, bir kanser teşhisi konduğunda hasta hayatta olduğu sürece ikinci bir kanser olma olasılığını da artırıyor. Ayrıca hastanın kemoterapi, radyoterapi gibi tedavilere cevap verme oranını da azaltıyor” diye konuştu.

AKCİĞER KANSERİ TEŞHİSİNDEN SONRA BİLE SİGARAYI BIRAKMAK, YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR

517 kişi arasında yapılan söz konusu araştırmada hastaların yüzde 44,5’i akciğer kanseri teşhisi konulduktan sonra sigarayı bırakıyor. Sigarayı bırakan hastaların bırakmayanlara oranla 2 yıl daha fazla yaşadığı ortaya çıkmış. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, "Akciğer kanseri hastaların yüzde 57'sinin ilk tanı anında hastalık metastaz yapmış oluyor ve ne yazık ki hastaların yalnızca yüzde 21'i 5 yıl hayatta kalabiliyor. Ancak bu araştırma sonucuna göre, hasta sigara kullanmayı kanser teşhisi konduktan sonra bile bıraksa yaşam süresi 6,6 yıla kadar çıkabiliyor ki bu çok önemli bir sonuç” diye konuştu.

TÜTÜN ATLASI VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE CİDDİ RİSK GRUBUNDA

Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Topluluğu ve Dünya Akciğer Vakfı'nın katkılarıyla her dört yılda bir hazırlanan Tütün Atlası’nın (Tobacco Atlas) 2018’de yayınlanan son verilerine göre dünyada 1,1 milyar, Türkiye'de 14,5 milyon kişi sigara ve başka tütün ürünleri kullanıyor. Her yıl yaklaşık 8,2 milyon insanın sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Bu hastaların yaklaşık 7 milyonu aktif, 1,2 milyonu ise pasif içici. 2018 verilerine bakıldığında Türkiye, dünyadaki en büyük 15 sigara tüketicisi ülkeden birisi. Akciğer kanserlerinin yüzde 90‘nından tütün ürünü sorumlu olduğunu düşünürsek, Türkiye bu anlamda en yüksek risk grubunda. Ülkemizde de her yıl yaklaşık 100 bine yakın insan sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor. Ülkemizde 18 yaş üstü erkeklerin yaklaşık yüzde 40’ı, kadınlarınsa yüzde 20’si sigara kullanıyor. Ülkemizde nargile kullanımı da çok yaygın. Ancak bir nargile içimi sonrasında alınan nikotin miktarı 50 sigara içilmesiyle alınan nikotine eşit. Elektronik sigara kullanımını da her geçen gün daha da popüler hale geliyor ancak ancak akciğerde yarattığı ölümcül hasarlar nedeniyle elektronik sigara da dünyanın gündeminden düşmüyor.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar