BIST9.094,17%0,16
USD32.3762%0.10
EURO34,9914%-0.07
ALTIN2.325,95%0.24
Otomobil

Motor yağı değişimi gecikirse ne olur?

Motor yağı değişimi gecikirse ne olur sorusu, araç sahiplerinin merak ettiği konuların başında gelmektedir. Uzmanlar motor yağlarının ortalama 8 ila 10 bin km arasında değiştirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Ülkemizde milyonlarca araç kullanan kişi bulunuyor. Ne yazık ki bu konu hakkında çok da bilgi sahibi değiller.

Abone OlGoogle News
25 Haziran 2021 14:27

Araçların verimli çalışması için doğru motor yapı kullanmak ve motor yağlarını düzenli olarak değiştirmek son derece önemli. İnsan vücudundaki kan ve su, araçtaki motor yağı kadar çok önemlidir. Araçların hayati derece önem verdiği ürünler, motor yağları olmaktadır. Bu yağların pek çok görevi bulunmaktadır. Her şeyden önce, araçların içerisinde pistonları yağlayarak, onları aşağı ve yukarı doğru hareket ettirilmelerini sağlar.

Eğer araçlarınıza motor yapı koymazsanız, metaller birbirine sürtecek ve aşınacaktır. Bu da aracın daha fazla ısınmasına sebep olacaktır. Kaynakların birbirine yapışmasına sebep olan bu durum, aracınıza maddi anlamda zarar verecektir. Motor yağı değişimi gecikirse ne olur sorusunun cevabını genel olarak şu şekilde açıklayabiliriz:

Aracınızda motor yağı eksik ya da değiştirilmesi gereken sürece değiştirmediniz. Bu durumda başınıza 2 kötü olay gelecektir. İlk olarak motor yağları araç içerisindeki kirin tıkanmaya sebep olmaması için birikmesini önler. Ancak araçta yağ olmadığı için pislikler, kalan yağın içinde birikir. Kirli yağ zaman içerisinde kalınlaşacak. Aşındırması sebebiyle de motorunuza zarar verecek. Bu da zaman içerisinde maddi hasarınızın daha büyük olmasına sebep olacaktır.

Bunun dışında yağın içerisinde olan deterjan benzeri ürünler ve aracınızın paslanması önleyen maddeler, yağ olmadığı için işlevini yeteri kadar gerçekleştiremez. Zaman içerisinde yağ, özelliğini kaybederek, verimli olmaktan çıkar ve aracınıza zarar vermeye başlar. Motor yağı değişimi gecikirse ne olur sorusunu sizler için cevaplandırmaya devam ediyoruz.

Motor yağı değişimi gecikirse ne olur?

Motor yağları araç için çok önemlidir. Peki, motor yağı değişimi gecikirse ne olur? Ne kadar zaman içinde değiştirilmesi gerekir. Merak etmeyin aracınızdaki motor yağını 1 ay değiştirmezseniz, aracınıza bir şey olmaz. Genellikle aracınız 8 ila 10 bin km yaptıysa motor yağını değiştirmeniz sizin için yararlı olacaktır. Dilerseniz, motor yağınızı değiştirmeden aracınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak bu zaman içerisinde aracınızın arızalanmasına sebep olacaktır. Motor yağı için harcayacağınız ücret, emin olun ki, aracınız arızalandığında ödeyeceğiniz ücretten çok daha az olacaktır.

Motora fazla yağ koyarsak ne olur?

Motor yağı değişimi gecikirse ne olur sorusunu genel olarak bu şekilde cevaplandırabiliriz. Bazı kullanıcılar düzenli olarak motora sürekli olarak yağ koymak ve değiştirmek yerine, fazladan yağ koyarak sürekli uğraşmak istemezler. Ancak motora alması gerektiğinden fazla yağ koymak, motora zarar verecektir. Motorun içerisindeki basınç artacak ve bu da direncin artmasını etkileyecek. Zamanla motorunuz yıpranacaktır. Motorun bütününe zarar veren bu durumlar ne yazık ki, sizi daha fazla zarara uğratacaktır. Motorunuza belirli miktarda düzenli yağ koymak sizin için daha iyi olacaktır.

Motor yağının işlevleri

Motor yağınızın pek çok işlevi bulunmaktadır. Bu işlevleri şu şekilde ifade edebiliriz:

Motorlarınızın performansını arttırır. Yakıt tüketimini azaltır.

Korozyon ve asit saldırılarına karşı aracınız koruma altına alır.

Zaman içerisinde motorun düzenli temizlenmesini sağlar.

Motorun soğuması için, motorun sıcaklığını koruma altına alır

Motor yağı değişimi ne zaman yapılmalıdır?

Motor yağı değişimi gecikirse ne olur sorusunun aracınıza çok fazla zarar geldiğini belirttik. Peki, aracınızdaki yağı tam olarak ne zamanlar değiştirmeniz gerektiğini bilemiyor olabilirsiniz. Uzmanlar araç için genellikle 4 zaman dilimi önerirler. Bunları da şu şekilde belirtebiliriz:

1600 kilometrede ya da 6 ayda bir yağ değişimi

4800 kilometrede

8 bin kilometre ila 12 bin kilometrede yağ değişimi

16 bin kilometre ila 24 bin kilometrede yağ değişimi

Yağ değişimi aslında, aracınızın nasıl sürdüğünüz ile alakalı bir durumdur. Eğer kısa mesafelerde sürekli olarak dur kalk şeklinde kullanıyorsanız, 1600 kilometrede aracınızın yağını değiştirmek sizin için daha iyi olacaktır.

Motor yağınızı dilerseniz kendiniz değiştirebilir, dilerseniz de bu konu hakkında yardım alabilirsiniz. Yağ değiştirmek çok zor bir işlem değildir. Aracınıza uygun bir yağ temin ederek, belirli miktarda koyabilirsiniz.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar