BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Otomobil

Araba anahtarında kullanılan Immobilizer nedir?

Türkiye’de çipli oto anahtarı sistemi olarak da anılan Immobilizer nedir ve ne işe yarar?

Abone OlGoogle News
09 Haziran 2021 17:31

Immobilizer Nedir Ve Ne İşe Yarar? Özellikleri Nelerdir?

Her araba, sahibi için çok kıymetlidir. Onu özenle kullanır ve her zaman gözü gibi bakar. Otomobil hırsızlığına karşı da pek çok önlem alır. Direksiyon ve lastik kilidi kullanmak ya da alarm taktırmak bu yöntemlerden sadece bazılarıdır. Ancak son yıllarda gelişen teknoloji ile birlikte pek çok araç sahibi bu yöntemlere başvurmak zorunda kalmıyor. Çünkü yeni model arabaların tümünde standart donanım paketi dahilinde immobilizer anahtar sistemi yer alıyor. 

Teknik anlamda otomobilin ateşleme ve yakıt sistemini devre dışı bırakabilen bir emniyet sistemi olan immobilizer, hırsızlığa karşı herkesin gönlünü ferah tutmasını sağlıyor. Çünkü yapılan araştırmalara göre dünyada immobilizer anahtar sistemi kullanılmaya başladığından bu yana otomobil hırsızlığında yüzde 90 düşüş yaşandığı görülüyor. Tam da bu sebepten İngiltere, Kanada ya da Avusturalya gibi ülkelerde bu sistemin kullanılması zorunlu hale getirildi.

Immobilizer Nedir?

Immobilizer, 1944 senesinde Frank Marugg tarafından icat edilen bir sistem. Günümüzde araba hırsızlıklarına karşı önlem olması amacıyla tüm otomobil üreticileri tarafından kullanılıyor. Türkiye’de çipli oto anahtarı sistemi olarak da anılıyor. Immobilizer devrede iken arabanın yakıt ve ateşleme sistemi çalışmıyor; bir başka deyişle aracınızın hareket etmesi imkansız bir hale getiriliyor. 

Immobilizer teknik olarak ise 4 farklı öğeden oluşuyor: Kontak bileziği olarak da anılan anten, kısa ECU denilen elektronik kontrol ünitesi, transponder ve immobilizer kutusu… İmmobilizer anahtar kontağa sokulduğunda içerisinde yer alan çip antenden enerji alarak aktif hale geliyor ve kutu ile bağlantı kuruyor. Bu süreçte kutu transponderden aldığı bilgi ile yeni bir kod oluşturduktan sonra kendi kodunu ECU’ya iletiyor. Eğer aynı süreci uygulayan ECU kodu doğrularsa ateşleme ve yakıt sistemi çalışmaya başlıyor. Oldukça uzunmuş gibi görünen tüm bu sürecin neredeyse saniyenin 10’da 1’i bir hızda gerçekleştiğini de hatırlatmakta fayda var.

Immobilizer Ne İşe Yarar? 

Bu sorunun cevabı için kısaca, “hırsızların korkulu rüyasıdır” diyebiliriz. İmmobilizer sistemi bulunduran araçların ön camında küçük bir ışık yanıp sönüyor. Bu da dışarıdaki kişilere arabada immobilizer olduğunu belli ediyor. Dolayısıyla hırsızlar otomobilinizi çalmaya çalıştıklarında düz kontak yapamayacaklarını bildikleri için daha arabaya el bile sürmeden başka hedefe doğru yöneliyorlar.

Immobilizer Arızası Olursa Ne Yapılmalı?  

Her ne kadar immobilizer arızası çok sık karşılaşılan bir durum olmasa da, zaman zaman bazı kullanıcıların başına bu talihsiz durum gelebiliyor. Bakıldığında çoğu immobilizer arızasının çip arızalarından kaynaklandığı söylenebilir. Bu tür bir arıza olduğunu ön camdaki kırmızı led ışığın çok hızlı yanıp sönmesinden anlayabilirsiniz. Kimi araçlarda ise immobilizer ile ilgili konulmuş ve arıza halinde sinyal veren bir ekran ışığı mevcut. Bu tür bir arıza durumunda öncelikle yedek anahtarınız ile otomobilinizi çalıştırmayı denemelisiniz. Eğer çalışıyorsa en yakın oto anahtarcıya giderek immobilizer anahtarın tamirini yaptırmalısınız. Dilerseniz hatanın düzeltilmesi için servisleri de tercih edebilirsiniz. Ancak her ikisinde de öncelikle fiyatı ve ne kadar zamanda size teslim edeceklerini sormayı ihmal etmeyin.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar