BIST9.693,46%1,77
USD32.5355%0.02
EURO34,7190%0.09
ALTIN2.499,53%0.61
Otomobil

Otomobil lastiği alırken nelere dikkat edilmeli ?

Lastik alırken dikkat edilecek en önemli hususların başında alacağımız lastiğin ebadının aracımıza uygun olup olmadığı gelir, çünkü üretici firmalar pek çok mühendislik hesapları ve testler ile aracınızın yola sürtünmesi, yakıt ekonomisi, konfor, viraj kabiliyeti ve durma mesafesi gibi çok fazla parametrelerin arasından aracımız için en sağlıklı olan kombinasyonu hesaplayarak bu ölçüleri veriyorlar.

Abone OlGoogle News
13 Kasım 2020 10:42

Otomobile Uygun Lastik Seçmek​​​​​

Lastik satın alırken kullanım amacımıza uygun lastik seçmeliyiz. Konforlu ve rahat bir sürüş için tercih edebileceğiniz pek çok markanın özel konfor amaçlı lastikleri bulunmaktadır. Örneğin Michelin markasının Primacy 3, Primacy 4 ve Energy Saver+ modelleri, Pirelli markasının Cinturato P7 ve P7 modelleri, Continental markasının EcoContact 6 ve ContiEcoContact 6 modelleri, Bridgestone markasının Turanza T005 ve DriveGuard modelleri, Yokohama markasının BluEarth-ES ve BluEarth-A modelleri konfor ve rahat sürüş tercih eden kullanıcıların tercihi

 

 

Motor sporlarına tutkunuysanız ve aracınızla pistte kendinizi ve aracınızı denemek istiyorsanız, performans lastiklerini tercih etmeniz çok daha doğru olur.Performans lastikleri kullanıcıların pistteki sürüş zevkini ve yol tutuş hissiyatını maksimum seviyelere çıkaracaktır. Aracınızın maksimum performansını hissetmek ve yol tutuşundaki farkı hissetmek için kesinlikle performans desenlerini tecrübe etmelisiniz. 

 

 

Eğer doğa tutkunu iseniz ve aracınızı yağmur, çamur demeden en tepelere kadar çıkarmak istiyor ve aynı zamanda heybetli bir görüntü istiyorsanız bunlar için özel olarak üretilmiş olan lastikleri kullanmanız doğru olacaktır. Kullanım amacınıza göre halk arasında Off-Road lastiği veya dişli lastik olarak bilinen All Terrain A/T veya Mud Terrarin M/T lastik tiplerinden birini tercih etmelisiniz. 

 
 
İklim Koşuluna Göre Lastik Tercihi
 
Bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta yaşadığınız şehrin iklim koşullarına uygun lastik tercih etmek. Örneklendirmek gerekirse, Ege ve Akdeniz bölgesinde yaşıyorsanız, bir takım yaz lastiği ile bütün bir yılın büyük bir kısmını geçirebilirsiniz. Güney tarafında sahil bölgelerinde sıcaklığın tahmini 7 derecenin altına inmediğini var sayarsak sadece yaz lastiği ile bütün bir yılın büyük bölümünü geçirebilirsiniz. Yaz lastikleri 7 Santigrat dereceye kadar dayanıklıdır ve formunu kaybetmez. Fakat 7 santigrat derecenin altındaki hava koşullarında yaz lastikleri formunu kaybeder, yola tutunması zorlaşır daha çabuk aşınır ve kazalara sebep olabilir.
 
Eğer 4 mevsimide yaşıyorsanız lastiklerinizi her mevsime göre değiştirmelisiniz kışın 7 derecenin altına indiğinde kışlık lastiklerinizi otomobilinize mutlaka takmalısınız. Unutmayın 4 Mevsim diye bir lastik yoktuk.  Lastik birleşenleri hava sıcaklığına göre yol tutuşu sağladığı için 4 mevsime uygun bir lastik maalesef yoktur. 4 mevsim lastiklerin asıl amacı Of Road model araçların asfalt zeminde daha rahat yol tutması için çıkarılmış bir lastik türüdür. 

Lastiklerimi ne zaman değiştirmeliyim ?
 
Lastikler araç üstünde kullanmaya başladıktan sonra ortalama 5 yıl veya 50.000 km sonra faydalı ömrünü tamamlar. Lastikler az km kullanılsa dahi bazı durumlarda değiştirilmesi gerekebilir, lastiğinizin faydalı ömrünün dolup dolmadığı hakkında lastiğin sırtında ve yanağında oluşan deformasyonları ve çatlamaları kontrol ederek fikir sahibi olabilirsiniz. Kullanım süresi sürüş alışkanlıkları ve yol koşulları gibi etkenler ile uzayabilir veya kısalabilir. Lastiklerinizin faydalı ömrü dolduğunda İlk satın alındığındaki sürüş konforunu, yol tutuş hissini vermemeye başlar. Lastiklerin ömrü sürüş tarzına göre ve lastik markalarına göre değişiklik gösterebilir.
 
 

 


​​

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar