BIST9.079,97%3,10
USD32.4322%0.27
EURO35,0464%0.08
ALTIN2.326,04%0.24
Gündem

Koronavirüste korkutan tehlike: Hızla yayılıyor

Koronavirüs salgınının ilk gününden itibaren, bu zamana kadar tespit edilmiş "en çok mutasyona uğrayan varyant" olan "Nu" dünyayı endişelendirmeye devam ediyor. Vakaların çıktığı ülkeler kırmızı listeye alınırken, sınırlar da kapanıyor.

Abone OlGoogle News
26 Kasım 2021 11:55

Koronavirüs salgınının yayılımı hızla devam ediyor. Salgının ilk gününden bu yana virüs değişim göstererek pek çok varyanta evrilirken, Kovid-19’un Afrika kıtasında tespit edilen yeni varyantı endişe yaratmaya devam ediyor.

Bilim insanları resmi adıyla B.1.1.529 olarak bilinen Nu varyantı ile ilgili açıklama yaptı. Henüz vaka sayısının az olmasına rağmen çok farklı ülkelerde tespit edilen ve koronavirüsün şu ana kadar en çok mutasyona uğramış versiyonu olan Nu varyantı bütün dünyayı panikletti.

YENİ DALGA KORKUSU

Bir kaç ülkede kendini gösteren Nu varyantının yayılım hızı artış gösterirken, yayılımın görüldüğü ülkeler kırmızı listeye alınıyor, sınırlar kapatılıyor.

Birleşik Krallık, Nu varyantının ülkeye gelmesini engellemek için Güney Afrika uçuşlarını durdurmak için harekete geçerken, İngiliz Sağlık Güvenlik Ajansı, “Şu ana kadar izlediğimiz en endişe verici varyant. Delta varyantından çok daha büyük bir endişe oluşturuyor ve dünya genelinde yeni koronavirüs dalgalarına sebep olabilir” açıklamasını yaptı.

VİRÜSÜN GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKELERE SEYAHAT YASAĞI

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid’in Botswana, Namibya, Zimbabve, Lesotho ve Eswatini ülkeleriyle birlikte Güney Afrika’yı kırmızı listeye almaya hazırlandığını aktardı. Bu ülkelere seyahat yasağı getirilmesi gündemdeki önlemlerden biri olarak düşünülürken, ülkeye her gün Güney Afrika’dan 500 ile 700 yolcunun giriş yaptığı da belirtildi. Singapur Almanya ve İtalya'da da Nu'lu ülkelere yönelik yasak getirildiği ilan edildi.

Nu varyantının geçirdiği mutasyonları inceleyen bilim insanları, “Daha dayanıklı olma ihtimali ve daha hızlı yayılma ihtimali mevcut” açıklamasını yaptı.

İSRAİL'DE DE GÖRÜLDÜ

Koronavirüsün bu zamana kadar görülmüş en çok mutasyona uğrayan varyantı olan Nu, Afrika'nın dışında İsrail'de de görüldü. Yetkililer Nu varyantına ilişkin önlemler almaya hazırlanırken başka vakaların bulunup bulunmadığına ilişkin araştırmalar sürüyor.

DSÖ'DEN TOPLANTI KARARI

Nu varyantının ilerleyişiyle ilgili harekete geçen DSÖ, sağlık uzmanları ile bir araya gelecek. Varyantın kontrolden çıkmasının önüne geçebilmek adına uzmanlarını toplayan DSÖ, yeni bir yol haritası oluşturmak adına uzmanlar ile toplantı gerçekleştirecek

FARKLI MUTASYONLARIN PARÇALARI

Bilim insanları Nu varyantında, Beta varyantındaki K417N ve E484A mutasyonlarının tespit edildiğini ve bunların aşıya karşı direnç sağladığını açıklarken aynı zamanda Delta varyantında bulunan N440K ve New York varyantında bulunan S477N mutasyonlarının da tespit edildiğini duyurdu. Bu mutasyonlar da antikorlardan kaçmaya yarıyor.

Öte yandan uzmanlar P681H ve N679K mutasyonlarının da tespit edildiğini ve bunların normalde birlikte çok nadiren görüldüğünü aktardı. Uzmanlar bu mutasyonların da aşıya direnç sağladığını belirtti.

Bilim insanları Nu varyantında bulunan N501Y mutasyonunun ise bulaşmayı hızlandırdığını dile getirdi. Nu varyantında ayrıca, G446S, T478K, Q493K, G496S, Q498R ve Y505H mutasyonları tespit edildiği kayıtlara geçti. Fakat bilim insanları henüz bunların etkisinin bilinmediğinin altını çizdi.

Yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.600 karakter kaldı
×

Bu sayfalarda yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir.
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde akittv.com.tr’nin görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır.
Yazılanlardan akittv.com.tr sorumlu tutulamaz.

0 Yorumlar
  • Yeniden eskiye
  • Eskiden yeniye
  • Öne Çıkanlar